Društvo Reagovali na tvrdnje Islamske zajednice

Opština Berane: Nismo oduzeli vlasništvo nad grobljem, sve je po zakonu

Berane

Islamska zajednica Berane nikako ne može da bude vlasnik muslimanskog groblja i parcele na kojoj se groblje nalazi, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine, tvrde iz beranske opštine.

Iz Opštine su reagovali na tvrdnje da je na sjednici SO donijeta odluka o oduzimanju vlasništva nad muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici i davanja u vlasništvo Komunalnom preduzeću Berane.

Saopštenje Opštine prenosimo u cjelosti: 

Povodom neistinitih, tendencioznih i zlonamjernih tvrdnji koje su objavljene u pojedinim medijima da je Opština Berane navodno donijela odluku o oduzimanju vlasništva nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici, radi istinitog informisanja javnosti saopštavamo sljedeće: Iznijete tvrdnje nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti. Naprotiv.

Na sjednici Skupštine opštine Berane koja je održana 9. septembra usvojen je predlog Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane. Sam naziv odluke upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Crne Gore.

Kako ne bi ostavili prostora različitim interpretacijama Odluke o održavanju javnih grobalja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane dužni smo da  prije svega upoznamo cjelokupnu javnost sa činjenicama vezanim za vlasništvo nad novim muslimanskim grobljem.

Naime, Skupština opštine Berane je  Odlukom o prenosu prava trajnog korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta (Službeni list RCG – opštinski propisi, br.21/03 od 11. jula 2003.godine) prenijela pravo trajnog korišćenja građevinskog zemljišta na dijelu katastarske parcele br.1176 površine 11.500 metara kvadratnih na JP “Komunalno” Berane, za potrebe novog muslimanskog groblja. Ovom odlukom je takođe uređeno da će novim gradskim muslimanskim grobljem gazdovati i isto održavati JP “Komunalno” Berane.

Da bi isključili bilo kakvu politizaciju ili davanje ovom neke druge konotacije, ističemo da Islamska zajednica Berane nije mogla da bude vlasnik na pomenutoj parceli, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine. Ovim završavamo svaku dalju polemiku u vezi vlasništva na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi novo muslimansko groblje.

U postupku donošenja Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane, sprovedena je zakonska procedura koja je između ostalog podrazumijevala omogućavanje učešća na javnoj raspravi: nevladinim organizacijama, političkim partijama i drugim organizacijama, pravnim i fizičkim licima i mjesnim zajednicama da daju predloge i sugestije na Nacrt odluke za vrijeme trajanja javne rasprave.

Mogućnost da učestvuje na javnoj raspravi i da eventualno kroz svoje predloge i sugestije utiče na izmjenu predloženih rješenja u odluci u toj fazi donošenja odluke, Islamska zajednica Berane nije iskoristila. Uvažavajući potrebu predstavnika Islamske zajednice da se direktno obrate građanima i odbornicima lokalnog parlamenta, Skupština opštine Berane je na sjednici dozvolila prisustvo predstavnika Islamske zajednice i njihovo obraćanje za skupštinskom govornicom.

Nakon konstruktivne rasprave, razmjene argumenata Skupština opštine Berane je većinom glasova usvojila Predlog odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane. Donošenjem Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane, ne mijenja se karakter groblja i ne utiče se na vjerski obred sahranjivanja.

Opština Berane je u postupku donošenja Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane ispoštovala zakonsku proceduru, javno i transparentno donijela odluku koja nije usmjerena da nanese štetu bilo kom pojedincu ili bilo kojoj zajednici u našem gradu.

Opština Berane je opredijeljena da kroz svoj rad unaprijedi komunalne usluge, kako bi se svim građanima, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političu pripadnost omogućili uslovi života dostojni čovjeka u 21. vijeku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
XXL
Gost
XXL

Kakp su npr groblja pored manastira i crkava u vlasnistvu crkve odnosno manastira a ne vlasnistvo opstine i drzave a muslimanska groblja – ne ?! Neka gospoda, braca i drugovi iz opstinsks administracije odgovore na to

Nikolaidis
Gost
Nikolaidis

Komunalno gazduje grobljima u uzem gradskom jezgru,a na seoskom podrucju vaze mjesna pravila… procitaj zakon zulumcaru.. proslo je vrijeme aga i gazija.E viva!

Bajron
Gost
Bajron

Krivicne prijave protiv svih direktora Komunalnog preduzeca zbog neprimjenjivanja gore citiranog Zakona od 2003.godine,jer su dozvolili da se ogromna novcana sredstva sliju u crne fondove IZ koji se koriste za protiv ustavne djelatnosti!

Burla
Gost
Burla

Burlaburlaburlaburla-eeee burla-eeee a burla-eeee

PG1987
Gost
PG1987

Udjemo li malo u pravnu papirologiju i dozvolimo li sebi objektivnost kao modalitet rasudjivanja, jasno cemo poceti da uocavamo stvari koje mozda u ovom trenutku izgledaju zamagljeno ili, da budem potpuno jasan, doprijecemo do egzaktnosti, do jedine istine, iako trenutno slusamo tumacenja iz dva ugla. U ovakvim stvarima, istina je uvijek jedna i ma koliko je mi zeljeli tumaciti na… Više »

Send this to a friend