Društvo

Organizacija KOD tuži Deponiju zbog privođenja, traže 5.000 eura za sadnju stabala

U Osnovnom sudu danas je održano pripremno ročiše po tužbi Organizacije KOD protiv Deponije Podgorica i države povodom privođenja članova ove organizacije 21. septembra prošle godine.

Kako je saopšteno iz Organizacije KOD, osnov tužbe čini situacija u kojoj da umjesto rukovodstvo Deponije Podgorica prijavi inspekciji one koji pale gume ono prijavljivalo aktiviste KOD-a koji rade na rješavanju problema.

“Zbog pravnih posljedica koje su nastale tim postupanjem, Organizacija KOD je pokrenula Tužbu pred Osnovnim sudom u Podgorici kojim traži presudu kojom će obavezati tužene da na ime satisfakcije za povrijeđena prava Tužilaca a u svrhu podizanja ekoloških standarda u Glavnom gradu, uplate 5.000 eura isključivo za nabavku sadnica u okviru akcije pošumljavanja Podgorice, koja se odvija pod nazivom Inicijativa 100.000 stabala”, navode oni.

Podsjećaju, gume sadrže opasne, otrovne supstance koje se oslobađaju ako ih zapalimo.

“Tada nam se naselja pune otrovnim, kancerogenim supstancama i to je opasno za čovjeka jer čovjek udisanjem vazduha udiše i otrov. U slučaju paljenja guma na deponiji i njenoj okolini dim se širi upravo kroz naselja sa velikom gustinom naseljenosti”, dodaju oni.

Kako ističu, shodno Zakonu o upravljanju otpadom i aktima koji proizilaze iz njega uvoznici i proizvođači otpadnih guma snose troškove sakupljanja i obrade otpadnih guma.

“Ukoliko bi se primjenjivala ova stavka Deponija Podgorica bi mogla od reciklaže guma da prihoduje najmanje 360.000 eura godišnje. Umjesto ovih 360.000 eura dobili smo dimnu zavjesu. Prema aktima proisteklih iz zakona: proizvođač otpadnih guma je pravno ili fizičko lice koje je imalac otpadne gume ili kod kojeg zbog vršenja djelatnosti, pružanja usluga ili sopstvenih radnji stalno ili povremeno nastaju otpadne gume”, napominju iz organizacije KOD.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Podgoricaninvjecna da je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Podrška KOD-u sa Konika, Starog Aerodroma i Vrela Ribnickih.
Paljenje guma i otpada oko Deponije guši pola Podgorice i nezamislivo je da se to pitanje ne koze godinama riješiti.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

i jedni i drugi rade dobar posao za zajednicku stvar ……naravno da treba sprijeciti paljenje guma al ste mogli bez ove sprdnje ….a kodu bi trebalo da svaka podgoricka firma uplati novac i da se u podgorici posadi 100 000 sadnica dje god je to moguce i bezbjedno

Send this to a friend