Društvo

Organizacije za zaštitu životne sredine: Ko to muti suzu Evrope, nadležni da reaguju

U javnosti su se pojavile fotografije i snimci na kojima je prikazano kako je zamućena rijeka Tara. Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine zahtijevaju da nadležni hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mjere.

Foto: Facebook

Ekološki pokret Ozon objavio je fotografije sa lokacije “Splavište”, ispod Mojkovca, kod mosta na Tari. Pretpostavljaju, kako kažu, da je riječ o građevinskom materijalu, koji nastaje tokom izgradnje malih hidroelektrana na tom potezu, na rijekama koje se ulivaju u Taru i njene pritoke, ili prve dionice autoputa.

Foto: Facebook

“Podnijeli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni zapisnik o činjeničnom stanju i preduzetim mjerama”, kažu u Ozonu.

Foto: Facebook

A Koalicija za održivi razvoj (KOR) otutuže Vlade i tvrdi da se sramno odnosi prema rijeci Tari, kao jednom od najvrjednijih simbola ekološke države koja je pod zaštitiom UNESCO-a.

“Prethodno mjesec dana Tara je konstantno zamućena da bi danas cijelim svojim tokom do samog ušća u Drinu, inače plavozelena, bila potpuno mutna, braon ili skoro bijela u zavisnosti o kojem dijelu toka se radi. Prethondih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava”, saopštavaju iz KOR-a.

Oni tvrde da, pored radova na  autoputu, izgradnja minihidrocentrala na pritokama Tare i pristupnih puteva dovodi do ispiranja hiljada tona sedimenta, šljunka, zemlje i otpada u samo korito Tare i dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta.

“Koalicija za održivi razvoj je jutros proslijedila UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke i kao dokaz da pored pokušaja devastacije NP Durmitor i devastacije Bokotoroskog zaliva institucije i Vlada Crne Gore ne haju za prestiž i zaštitu UNESCO statusa a sve kako bi se investitori bliski vlasti što bolje naplatili, u toku dana foto i video elaborat devastacije Tare biće proslijeđeni i delegaciji EU u Crnoj Gori”, napominju oni.

25

avatar
1000
23
2
0
 
24
zorkaNesrećaCENTARBrda 1906.Vito
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zorka
Gost
zorka

katastrofa,unistit cemo sami sebe zbog pohlepe i prokletih para…sramota pretvori se suza evrope u obicnu baru..

Nesreća
Gost
Nesreća

Što kazni, Bože, nesretne rijeke, pa ih pusti da nama teku? Kad nemaju kome teći. Šta su ti zgriješile? Ovdje treba pustinja da nastane. Za drugo nismo.

CENTAR
Gost
CENTAR

Znate kako bogastvo se cuva da bi opstalo a moze bez kontrolno i da se procerda, dao nam bog drzavu lijepu, sume kad rekoh sume, dao nam a mi ih unistavamo u bezcenje kao da je kukuruz pa ce nici do godine, ovo sigurno u obliznje potoke trupce masine vuku i prave od suze krmeljinu, red je da pocnemo ozbiljno,… Više »

Brda 1906.
Gost
Brda 1906.

Dunav je bistriji.

Vito
Gost
Vito

Litijaši sa derbija stigli i da zamute 😂

5g ili 4s a?
Gost
5g ili 4s a?

NE DAMAO SVE… u cekaj, promasih vijest… Ovo me ne interesuje…

Ljubo
Gost
Ljubo

U ovom pogledu dotakli dno

Crni Grujo
Gost
Crni Grujo

Nadlezni mora da ćuti inace ce da ih pocuoaju za uši. Tako je to odavno kod nas. Zato sto dobro slusa, zato je “nadlezni”

Gruja
Gost
Gruja

Po rijeci Tari se Crna Gora preporučuje kao ekološka država. Zaustavite svako uništavanje Tare, jer je to pitanje opstanka Crne Gore kao turističke destinacije.

Goran
Gost
Goran

Jedan komentar na ovaj ekoloski holokaust… bravo drzavljani Crne Gore, bravo patriote, bravo bravo

Nevenkurvic
Gost
Nevenkurvic

Dje godj drzava upleka prste sve zamuti do te mjere da joj se ni obraz ne moze vidjeti od mulja. Sramota!

Mikas
Gost
Mikas

Dps valorizacija

Lipovo
Gost
Lipovo

U ime slobode riječi

.....
Gost
.....

Mora se malo investitorima progledat kroz..Taru mutnu. Investitorima I ministrima je bistra, nama je mutna, ali oni su u pravu. To ce sad malo mucni-bucni, euro tamo, euro ovamo, abrakadabra, I eto gaa ! Opet Tara ka’ sto je bila, samo malo drugacijaaa. Vidite, oni su u pravu, uvijek bude po njihovom. A, nama se muti…

Ćelo
Gost
Ćelo

Biće da je neka sirotinja iz opozicije. Ne bi PatriJote to nikad🤣

Bnjj
Gost
Bnjj

Posle vladavine Dps i satelita neće ostati ni jedan potok, kao okupatori su

Lazar
Gost
Lazar

Ovo moze da se desava narodu bez svijesti i drugih potreba, osim da jede i spava. Sto ce reci samo u nekom nedovrsenom drustvu.

Bernini
Gost
Bernini

Ovo nije suza već kanalizacija. Odgovorne za uništavanje prirodne ljepote najoštrije katniti.

Durmitor
Gost
Durmitor

Ja ovo ne mogu vjerovati? Šta se ovo radi ko je sadužen za ovo ofgovoran?

Milutin
Gost
Milutin

Da nisu opet Srbi?

Hello
Gost
Hello

Stavite je vise u cijev i zavrsite pricu. Sto se cimate oko Tare, a 90% drzave smo “sagoreli”

Hydra
Gost
Hydra

Skandal,sramota je ovo velika!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo najviše šteti pastrmkama,uđe im mulj u škrge i uginu.

Trol
Gost
Trol

usperu se one u brzake cim ovo prodje… tara je mutna svako proljece pa prezivi riba… inace mojkovcani znaju da je tara cesto ovakva i zbog ispustanja sa autobaze stitarica i tako godinama

Lipovo
Gost
Lipovo

Ali zato ,,naši krapovi,, ne haju za ekološki incident.

Send this to a friend