Društvo

Osnovci skupljali novac za sanaciju klizišta na Tjentištu

Ideja antifašizma jaka je i kod novih naraštaja, a to dokazuje to i primjer dvadesetak učenika sedmog razreda  “Braća Topalović” iz Plužina koji su skupljali novac za sanaciju klizišta na Tjentištu, javlja TVCG.


Đorđe Bajagić, iako tek dvanaestogodišnjak, naslušao se priča o Narodnooslobodilačkoj borbi, pa se kao dio petočlane delegacije antifašista iz Nikšića i Plužina zaputio na Tjentište da se pokloni sjenima stradalih boraca u bici na Sutjesci 1943. godine.

Bajagić je sa svojim drugarima upravi Nacionalnog parka “Sutjeska” uručio novac koji je minulih skupljao za sanaciju, a uprava nije krila oduševljenje zbog gesta divne djece.

„Sa drugovima sam se dogovorio da skupljamo novac. Oni su sa oduševljenjem prihvatili to i skupili smo 240 eura“, priča Đorđe.

Njima su se pridružili i članovi Jugoslovenske komunističke partije iz Nikšića i Plužina.

Prizor ogromnog kratera ispod spomenika borcima bitke na Sutjesci djeluje zastrašujuće. Skoro su dva mjeseca otkad je klizište ugrozilo spomen kosturnicu, ali su loše vremenske prilike sve dosad kočile početak radova.

Kako kaže direktor nacionalnog parka “Sutjeska“ Dejan Pavlović, u prikupljanju pomoći za sanaciju prednjače upravo Crnogorci.

“Jučerašnjom Odlukom Vlade Crne Gore zvanično će svi građani dati svoj doprinos”, dodao je on.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Procjenjuje se da je u bici na Sutjesci poginulo je oko 7.000 boraca.

Send this to a friend