Društvo

Osnovcima ostaju programiranje, istorija religija, zanimljiva geografija

Ilustracija, foto: Pixabay

U cilju osavremenjivanja nastavnog programa, u osnovnim školama od ove godine uveden je veliki broj izbornih predmeta. razlikovati. Na listi se ponovo nalaze predmeti kao što su jezička radionica, geometrija, istorija religije, zdravi stilovi života i preduzetništvo.

Da je uvođenje novih izbornih predmeta u proteklom periodu dalo rezultate, Dnevnim novinama je potvrdio načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović, te se zato, kako kaže, novi spisak ne razlikuje od ovogodišnjeg.

“Rukovodili smo se spiskom predmeta od prošle godine. Sve ostaje isto osim drugog stranog jezika koji je postao obavezan. Riječ je o predmetima prilagođenim savremenom dobu”, kaže Novović.

Tako će sljedeće školske godine, u okviru jezičke grupe predmeta učenici moći da pohađaju jezičku radionicu, zatim literarnu i novinarsku radionicu.

U okviru prirodnomatematičke grupe predmeta osnovci će moći da biraju između matematičke radionice Kombinatorika i elementarna teorija brojeva, Geometrija, Skupovi, relacije, funkcije, Mjerenja u fizici, Ljekovitog bilja i Hemije kroz eksperimente.

Kada je riječ o informatičkoj grupi predmeta, ponuđeni su Izrada grafike sa obradom slike i fotografije i Uvod u programiranje.

Društvena grupa sadrži Građansko vaspitanje, Zanimljivu geografiju, Istoriju religije, Istraživanje humanitarnog prava i Evropsku uniju.

U okviru umjetnosti je Likovna radionica, a u okviru Fizičke kulture Sport za sportiste.

Učenici će moći da biraju i interdisciplinarne predmete Vrednovanje prostora, Zdravi stilovi života  i Preduzetništvo.

Slobodne aktivnosti šah, dizajniranje, ples
Pored izbornih predmeta, sljedeće školske godine za osnovce su predviđene i slobodne aktivnosti kao što su Osnovi šaha, Šah 1, Šah 2, ples, Izrada multimedijalnih prezentacija, Računarska obrada i dizajn teksta, Karakteristike morskog ekosistema, Modelarstvo, Saobraćajno vaspitanje, Oscilacije i talasi, Elektrotehnika i Elektrotehnika, radio-tehnika i digitalne tehnologije.

Send this to a friend