Društvo

Osnovni sud Nikšić: Radmila Vojvodić nezakonito smijenjena

Radmila Vojvodić
Radmila Vojvodić

Osnovni sud u Nikšiću poništio je odluku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kojom je Radmila Vojvodić smijenjena sa mjesta rektora UCG. Sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i donio presudu kojom se poništava odluka Upravnog odbora UCG.

“Utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj”, piše u odluci Osnovnog suda u Nikšiću.

U presudi se dalje navodi da se dolazi do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno.

“U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG”, stoji u odluci i dodaje da je Vojvodić, i odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, obavljala u skladu sa propisanim Statutom UCG-a.

Podsjećamo da je početkom oktobra 2017. godine Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio Vojvodić sa mjesta rektora.

Vojvodić nema mogućnost da bude vraćena na funkciju sa koje je smijenjena, ali sudskim putem može da zatraži naknadu štete.

Univerzitet Crne Gore ima pravo žalbe na odluku nikšićkog Osnovnog suda u podgoričkom Višem sudu.

34 Komentara na "Osnovni sud Nikšić: Radmila Vojvodić nezakonito smijenjena"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend