Društvo

Ostvareni značajni rezultati u oblasti refome javne uprave

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, primila je danas stalnu predstavnicu UNDP-a u Crnoj Gori, Danielu Gasparikovu. Ministarka Pribilović je izrazila uvjerenje da će dobra i sadržajna saradnja sa UNDP  biti nastavljena, posebno na planu reforme javne uprave kao trećeg stuba u procesu pridruživanja EU i naglasila zadovoljstvo rezultatima zajedničkih aktivnosti. Ona je posebno istakla značaj saradnje u segmentu  eUprave i  optimizacije javne uprave na lokalnom nivou.

Pribilović je ukazala da su ostvareni značajni rezultati u oblasti refome javne uprave od osnivanja Ministarstva javne uprave, što je potvrđeno u izvještaju o napretku  Evropske komisije u kojem je Crna Gora prvi put dobila ocjenu za dobar napredak u oblasti političkih kriterijuma.

Naglašeno je da se sve aktivnosti sprovode u skladu sa Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine i pratećim akcionim planom, sa posebnim akcentom na implementaciju Plana optimizacije javne uprave. U tom smislu, ministarka je ocijenila da na lokalnom nivou već imamo vidljive rezultate po pitanju ušteda i smanjivanja broja zaposlenih. Ona se zahvalila na podršci UNDP-a na uspostavljanju projekta jedinstvenog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka, kojim su, kazala je Pribilović, pojednostavljene procedure, povećana transparentnost procesa, te unaprijeđena efikasnost javne uprave.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori posebno je ukazala na značaj reforme javne uprave  i izazove koje nosi taj proces sa posebnim akcentnom na povećanje nadležnosti administracije, sa jedne strane, i potrebe za smanjivanjem administracije, sa druge. U tom segmentu, ukazala je na značaj digitalizacije javne uprave. Izrazila je zadovoljstvo partnerskom saradnjom UNDP-a u oblasti reforme javne uprave, ističući da će se ta saradnja nastaviti. Gospođa Gasparikova posebno je naglasila predstojeću saradnju na daljem jačanju rodne rodne ravnospravnosti u javnoj upravi  u cilju  sertifikovanja organa koji zadovoljavaju međunarodne standarde po pitanju rodne ravnopravnosti.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka saradnje između minisarstva i UNDP-a u svim oblastima od značaja za stvaranje efikasne i transparentne  javne uprave.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
word
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
word
Gost
word

Sjajna im je zajednička fotografija, sve pohvale!

Send this to a friend