Društvo

Ljubo Čupić će sa nikšićkog trga vječno slati osmijeh prkosa

Spomenik narodnom heroju na Trgu Slobode u Nikšiću Čedomiru Ljubu Čupiću otkriven je danas u 12 sati, povodom Dana državnosti Crne Gore 13. jula.

Foto: CDM

Svečanoj ceremoniji prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 

Foto: CDM

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da je Đukanović najzaslužniji za rekonstrukciju trga, u koji je uloženo milion i po eura, istakavši da će osmjeh Ljuba Čupića sa nikšićkog Trga vječno slati svoj osmijeh prkosa i hrabrosti, kao znak pobjede nad fašizmom.

“Osmjeh koji je Ljubo uputio zločincima koji su izvršavali smrtnu presudu je nezabilježen u svjetskoj istoriji. Poslije smrtne presude koju su zločinci izrekli Ljubu Čupiću, odmah su ga poveli preko Trga Slobode na gubilište. Ljubo je dostojanstveno prošao pored prisutnih Nikšićana, poručujući i svojim osmijehom da će fašizam biti pobijeđen”, dodao je on.

Na centralnom dijelu rekonstruisanog Trga nalazi se fontana, kao i četiri stare, rekonstruisane česme.

Spomenik Ljubu Čupiću visok je nešto više od dva metra, a širok 90 centimetara. Livenje je obavljeno u Smederevu.

Zamišljen je kao Heroj na korzu, kojim je, 1942. godine proveden u lancima na strijeljanje, a nešto kasnije sa čuvenim osmjehom oprostio od života. Ljubo ponosno stoji sa prekrštenim rukama okovanim lancima,  kaputom, kačketom i širokim osmjehom, baš kao sa fotografije koja je obišla svijet.

Na skulpturi od bronze je radio poznati vajar Zlatko Glamočak, u ateljeu u Parizu, a idejni projektant je novinar Mihailo Radojičić. 

Svečanost će upotpuniti koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji je u toku. Na trgu je i veliki broj građana koji sa crnogorskim zastavama odaju počast heroju Čupiću.

S.B. 

139 Komentara na "Ljubo Čupić će sa nikšićkog trga vječno slati osmijeh prkosa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend