Društvo

Otvaranje avanturističkog parka na Vrbanju za Dan opštine Herceg Novi

Na Vrbanju je počela izgradnja avanturističkog parka, a građevinski radovi i postavljanje sadržaja trebalo bi da budu gotovi do sredine septembra. Nakon toga krenuće obuka instruktora i tehnički prijem parka, koji bi svečano trebalo da bude otvoren za Dan opštine, 28. oktobar.

Kako je Radiju Jadran potvrdio direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić, grubi građevinski radovi podrazumijevaju uređenje parking prostora za 24 auta, postavljanje koliba za odmor, izgradnju manjih međa, vidikovaca kao i uređenje staza.

“Sve se radi od prirodnih materijala tako da ne remetimo okolinu. Oprema koja će biti instalirana u parku ocarinjena je juče i stigla na Vrbanj. Na 3 nivoa planirana su tri poligona sa 44 elementa, a oni su u zavisnosti od težine korišćenja podijeljeni u tri kategorije: za djecu, korisnike koji su manje spretni i poligoni za iskusne, koji žele veći adrenalinski izazov”, pojasnio je Lučić.

Ulaz u park biće naplaćivan, ali je prije toga neophodno odrediti ko će i kako upravljati parkom. To će biti poznato nakon obuke instruktora i završetka tehničkog prijema.

U planu je obuka osam instruktora, koji neće biti angažovani odjednom, budući da je riječ o “sezonskom“ poslu. Naime, park bi trebalo da bude u funkciji od marta/aprila do oktobra/novembra, sve dok vremenski uslovi budu pogodovali. Zbog snijega tokom januara i februara veći dio “elemenata“ u parku neće moći da se koristi.

Osim toga, Agencija za izgradnju i razvoj grada ima u planu i revitalizaciju tzv. Šteficine kuće u turističke svrhe, izgradnju sankališta i mini žičare za djecu. Zato bi ponovo trebalo aplicirati kod IPA fondova, od kojih bi prema riječima Lučića, ponovo mogli dobiti oko 300 hiljada eura. Taj projekat radio bi se u saradnji sa sadašnjim partnerima iz projekta „Adriatic canyoing“.

Lučić očekuje da bi na jesen mogli ponovo zajedno konkurisati za sredstva. Kako je dodao, na proljeće biće organizovan “Orjen adventure weekend”, na kojem će učestvovati partneri projekta, kojima će biti predstavljen turistički potencijal Orjena i parka.

Podsjetićemo, avanturistički park na Vrbanju gradi se na površini od 7.000 m² u bukovoj šumi, sjeverozapadno od takozvane Šteficine kuće, na 1100 m nadmorske visine. Za nabavku i montažu opreme izabrana je slovenačka firma Vavrca d.o.o. čija ponuda iznosi 128.550 eura, dok je za izvođenje infrastrukturnih radova u zoni parka odabran izvođač Krušo d.o.o. koji je ponudio najnižu cijenu od 68.575 eura.

Ukupna vrijednost „Adriatic canyoning“ projekta je 1.879.251 eura, od čega je sufinansiranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85 odsto. Iz ukupnog budžeta projekta za avanturistički park na Vrbanju opredjeljeno je 305.000 eura.

2 Komentara na "Otvaranje avanturističkog parka na Vrbanju za Dan opštine Herceg Novi"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend