Društvo

Otvoren Festival indijske hrane

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović prisustvovao je sinoć Indijskom festivalu hrane, koji je otvoren u hotelu “Hilton”.

Događaju, koji je organizovala počasna konzulka Crne Gore u Indiji Dženis Darbari, prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom.

Na otvaranju, prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako kulinarstvo predstavlja važno obilježje tradicije i kulture naroda, a da indijska hrana u tom pogledu jeste osobena kreacija.

“Istorija umjetnosti takođe nam pokazuje da je kultura pripremanja hrane nerijetko bila tema prikaza života u mnogim istorijskim periodima. Jednu takvu liniju možemo pratiti od Petronijevog „Satirikona“, preko flamanskih slikara do savremenih književnih djela, kakvi su romani angloindijskog romanopisca Salmana Ruždija. Sve ovo nam pokazuje da je odnos prema hrani i njenoj pripremi odavno postao bitan kulturološki topos u svakoj interpretaciji tradicije jednog naroda”, rekao je on.

Indijski festival hrane trajaće i danas.

Send this to a friend