Društvo

Otvoren Trg Matije Jakića u Šavniku

Šavnik je dobio novi rekonstruisani trg, koji nosi ime komandira Matije Jakića.

Trg je danas, uoči Dana opštine Šavnik,  svečano otvorio, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je istakao posebnu simboliku gradskih trgova, naročito ovog, koji, kako je dodao, nosi ime po čuvenom antifašisti i slobodarskom sinu.

“Gradski trgovi uvijek imaju posebnu simboliku. Oni su mjesta sastanaka i rastanaka, užurbane mladosti i mudre starosti, prolaznika i dolaznika. Po njima se gradovi pamte i prepoznaju i zato postaju dio identiteta i grada i građana. I šavnički trg ima svoju dušu i svoju tradiciju“, poručio je on.

Trg je, kako je kazao, ovoga puta bio je mjesto sastajališta, dobrih i pozitivnih energija.

“Sastale su su se dobre i pozitivne energije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kompanija Čelebić i Adriatik propertis, opštine Nikšić, Ministarstva sporta i NVO Udruženje roditelji, kao i energija opštine Šavnik i samih Šavničana. Rezultat ove udružene energije je novo ruho gradskog trga i zajednička želja da ovo bude mjesto odakle će se nositi dobra energija i dobre uspomene“, dodao je on.

Simović vjeruje da će svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos da mijenju stvari na bolje.

“Šavnik i Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati, već ih čuvati na odgovoran i održiv način za buduće generacije – jedinstvene i neponovljive prirodne ljepote. Šavnik često nazivaju ‘varoš na tri vode i sa dvije zore’, a svakim danom ga otkrivaju novi turisti, o njemu pričaju i rado mu se vraćaju. Kanjon Nevidio, postao je brend ne samo Šavnika, već i Crne Gore i godinama bilježi veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta“, poručio je on.

Ministar je istakao da jedinstveni spoj surovosti i ljepote planinskih masiva, rijeka, jezera i kanjona, sela, zaseoka i katuna, mogu se svrstati u najveće vrijednosti ove vrste u ovom dijelu Evrope, a po njegovim riječima predstavljaju izuzetnu osnovu za razvoj agro-turizma kao jednog od vidova održive valorizacije izdašnih prirodnih potencijala.

Send this to a friend