Društvo

Otvorena 11. Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković u Beranama

Jedanaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković” otvorena je danas u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama.

“Uloga i značaj diplomatije u vremenu (dez)integracija i doprinos globalnom miru i bezbjednosti”, glavna je tema ovogodišnje Ljetnje škole na kojoj učestvuje 50 mladih diplomata iz 31 zemlje svijeta.

Na otvaranju su govorili ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP Fiona Mekluni i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Darmanović je podsjetio da smo 2008. godine, kada je organizovana prva ljetnja škola za mlade diplomate, imali predstavnike devet država, a da danas “možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država”.

Ocijenio je da memoari koje je Gavro Vuković pisao u kući, u kojoj se već jedanaest godina u okviru Ljetnje škole sastaju mlade diplomate iz svih krajeva svijeta, predstavlja ne samo svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka, već i vrijedan putokaz za savremenu crnogorsku diplomatiju.

“Nastavili smo njegovu misiju zalaganja za proaktivno, inicijativno i dinamično vođenje vanjske politike. Crna Gora se, obnavljanjem nezavisnosti, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs-izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država”, kazao je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da u Crnoj Gori pozdravi mlade diplomate iz preko 30 zemalja svijeta. Kazao je da se Evropska unija danas suočava sa brojnim izazovima, naglasivši da su zajedništvo i saradnja jedini način da se sa njima uspješno izborimo. U tom smislu, istakao je da je politika proširenja među prioritetima Mađarske vanjske politike i da će, na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastaviti snažno da podržava Crnu Goru ali i ostale zemlje regiona.

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP Fiona Mekluni, istakla je da je crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate prevazišla sva početna očekivanja i postala istinski prepoznatljiva širom svijeta. Govoreći o ulozi i važnosti diplomatije u vremenu (dez)integracija i doprinosu globalnom miru i bezbjednosti, kazala je da danas postoji jedna stvar koja povezuje sve zemlje i svakog pojedinca, a to je globalna Agenda razvoja do 2030. godine i ciljevi održivog razvoja. “Moć je u vašim rukama. Vi, nova generacija diplomata, imate sposobnost, ali i odgovornost da pomognete svojim zemljama u ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja”, poručila je Mekluni.

Predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić, je izrazio zadovoljstvo što su Berane i ove godine domaćin mladim diplomatama iz različitih zemalja svijeta, te kazao da su upravo ovakvi forumi prilika da se pošalje jasna poruka da Berane i Crna Gora čvrsto ostaju na evropskom putu i da članstvo u EU nema alternativu.

Crnogorsku Ljetnju školu za mlade diplomate organizuje Ministarstvo vanjskih poslova uz podršku Kancelarije UNDP u Crnoj Gori.

2 Komentara na "Otvorena 11. Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković u Beranama"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend