Društvo

Otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate u Beranama

Dvanaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), svečano je otvorena danas u Beranama.

Na ceremoniji otvaranja, koja je upriličena kod spomen kuće Gavra Vukovića, govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Bogdanović je, poželivši učesnicima Ljetnje škole uspješan rad, istakao je kako ovogodišnja tema Ljetnje škole ima posebnu važnost, tim prije jer je značaj multilateralne diplomatije u očuvanju međunarodnog mira na ovim prostorima bio izražen tokom različitih istorijskih epoha.

“Sve navedeno, od posebnog je značaja za Crnu Goru, državu koja je i u najizazovnijim periodima istorije predstavljala stožer mira na Balkanu, bez obzira na svoju slavnu ratničku istoriju. Jer, ne zaboravimo, Crna Gora nikada nije vodila osvajačke ratove, već branila svoju uvijek skupo plaćanu slobodu. Zato naša država danas svoje mjesto u svijetu traži upravo kroz modele multilateralne saradnje, kako na polju bezbijednosti, tako i u oblasti ekonomije, ali i jačanja političkog uticaja“, kazao je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP-a je kazala da mlade diplomate imaju moć da oblikuju budućnost naših država i zajedničke planete. „Međutim, uz moć dolazi i odgovornost – stoga, da bismo mijenjali naš svijet sjutra, moramo djelovati danas“, istakla je stalna predstavnica Gašparikova i, na toj liniji, dodala da su za definisanje i postizanje promjena potrebna snažna i dugotrajna partnerstva i savezništva.

U tom kontekstu, podsjetila je da Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja predstavljaju najambiciozniji i najsveobuhvatniji razvojni plan koji sadrži viziju iskorjenjivanja siromaštva u narednoj deceniji.

Predsjednik Opštine Berane je istakao da je Crna Gora stekla zavidan međunarodni ugled, pored ostalog i zahvaljujući diplomatskim sposobnostima i aktivnostima Gavra Vukovića, te poručio učesnicima da njegova bogata životna biografija može služiti kao dodatan podstrek za usvajanje onih vrijednosti koje će omogućiti da budu dostaojni reprezenti svoje države i svog naroda.

Tokom radog dijela Ljetnje škole, ugledne diplomate i profesori iz oblasti međunarodnih odnosa održaće predavanja o ulozi i značaju multilateralne diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, prevazilaženju kriza i razvijanju novih modela ekonomske, političke i bezbjednosne saradnje na međunarodnom planu.

Dvanaestu crnogorsku Ljetnju školu pohađa oko 50 mladih diplomata iz 30 država.

 

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
MikiTomosSlavkoMirkov
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

Harvard se zabrinuo, ozbiljna konkurencije..

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

Trebali ste zamoliti ministra da otvori na engleskom, da nas razonodi bar malo

Miki
Gost
Miki

Dado je trebao da prica na engleskom on je djak generacije hahahaha mada bi mu svaka druga bila i na,engleskom aaaaaaaaaa

Send this to a friend