Društvo

Otvoreno pismo Markoviću: 23 NVO-a traže smjenu Šehovića

Dvadeset tri NVO-a i 186 NVO aktivista, intelektualaca, građanki i građana Crne Gore potpisalo je otvoreno pismo kojim od premijera Duška Markovića traže smjenu ministra prosvjete Damira Šehovića.

Pismo je, kako je saopštio direktor NVO-a “4life” Saša Mijović,  dostavljeno Vladi Crne Gore, Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori i ambasadi Amerike.

“Obraćamo Vam se sa molbom/zahtjevom da smjenom ministra Šehovića učinite ključni iskorak Crne Gore ka poštovanju struke, nauke i odgovornog odnosa prema visokim državnim funkcijama. Želimo da vjerujemo da Vi, na čelu Vlade, imate dovoljno kapaciteta i odlučnosti da se u Crnoj Gori prekine sa diletantskim, nestručnim, partitokratskim i štetnim načinom upravljanja važnim državnim sistemima, kakav je, vjerujemo da ćete se složiti, sistem obrazovanja. Naime, zbog svega do sad urađenog, smatramo da ovaj čovjek ne samo da nije dostojan ove funkcije, nego nije dostojan ni svog akademskog zvanja. Ne dozvolite da, kao što to obično biva, umjesto najodgovornijeg, a to je prvi čovjek jednog resora, odgovara neko na nižem mjestu. To neće biti prihvatljivo i time se neće promijeniti dosadašnja praksa nekažnjvosti najodgovornijih, a zbog njihovih grešaka, žrtvovanje nižih činovnika”, navodi se u pismu.

Kako navode, obrazovanje je jedna od najvitalnijih oblasti za razvoj i napredovanje jednog društva.

Prema njihovim riječima, tu se ne tolerišu kompromisi niti smije biti miješanja bilo kakvih drugih prioriteta osim onih baziranih na struci, znanju i referencama, a sve u najboljem interesu djece, roditelja i prosvjetnih radnika.

“Gospodin Šehović, osim što je ministar, on je i profesor na fakultetu i to ga dodatno obavezuje da on ne smije biti primjer ovakvog odnosa prema vaspitno-obrazovnom sistemu.  Šehović je svojim postupcima, za veoma kratko vrijeme uspio da degradira struku, uruši sistem vrijednosti, afirmiše partijsku pripadnost i stavi je ispred struke i stručnosti. Svojom, nazovi reformom, je napravio zbrku i nanio nepopravljivu štetu imidžu naše države, dovodeći u negativan kontekst crnogorski vaspitno – obrazovni sistem, postavivši nas za predmet osude, poruge i podsmijeha u okruženju. A koliku smo i koliku ćemo tek štetu imati mi građani Crne Gore, djeca, roditelji, prosvjetni radnici?! Dužnost nam je i da Vas upoznamo sa činjenicom da su i prosvjetni radnici ogorčeni na ministra i njegovu reformu, ali to ispoljavaju u tišini, između sebe, u zatvorenim fb grupama, jer se plaše javno da kažu da ne bi ispaštali”, piše u pismu.

Smatraju da, jedino što bi donekle moglo da ublaži nastalu štetu i spriječi nastanak novih propusta i komplikacija, koje bi svakako nastale, kako kažu, nestručnim rukovođenjem Šehovića ovim resorom, je njegova smjena, odlaganje ovakve reforme i izvinjenje cjelokupnoj javnosti, Crne Gore i Hrvatske.

“Na kraju Vas molimo, da ne dozvolite da zbog političkih kvota i odnosa u vladajućoj koaliciji trpi čitav crnogorski vaspitno – obrazovni sistem, svi prosvjetni radnici, roditelji, a pogotovo djeca. Ne dozvolite kreiranje atmosfere nedodirljivosti ministara, glumatanje i populizam, a pod plaštom reformi, koje ovaj ministar nije u stanju ni da izradi, ni da sprovede. Sigurni smo da ćete se prema ovom zahtjevu odnijeti krajnje odgovorno, imajući u vidu težinu koju sa sobom nosi resor ministarstva prosvjete i odnos prema funkcionisanju vaspitno – obrazovnog sistema, za budućnost i prosperitet svakog društva, pa i našeg”, zaključuje se u pismu.

Među potpisnicima pisma osim Mijovića, nalaze se  Ljijana Raičević, NVO aktivistkinja, mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu policije, Boris Raonić, NVO aktivista, Veseljko Koprivica, novinar, publicista, Doc.dr Mirjana Kuljak, profesorica na ekonomskom fakultetu, Jelena Božović, profesorica srpskog jezika i književnosti, Nađa Ljiljanić, predstavnica roditelja u UO JPU „Đina Vrbica“, Bojana Jokić, NVO aktivistkinja, Ajša Hadžibegović, kao i mnogi drugi intelektualci i građani.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend