Društvo

Otvoreno pismo Skala radija sutkinjama kotorskog Osnovnog suda Narcisi Maji Bošković i Mariji Bilafer

Osnovni sud u Kotoru

Skala radio uputio je otvoreno pismo sutkinjama kotorskog Osnovnog suda Narcisi Maji Bošković i Mariji Bilafer koje prenosimo u cjelosti.

Najljubaznije vas molimo da pismo Skala radija razumijete kao molbu da nam pomognete kako ne bi više slične ili iste greške pravili, budući da nemamo dovoljno novca ni za redovno funkcionisanje a kamoli  za plaćanje opravdanih kazni i nameta.

Pritom izražavamo zahvalnost gospođo Bošković, što ste imale razumijevanja da traženi iznos od 10.000 eura, zbog povrede prava ličnosti tužioca Željka Ivanovića, jednog od vlasnika koncerna Vijesti, smanjite na 1500 eura, jer ste, vjerujemo procijenili da je to ekvivalent šteti i duševnim bolovima koje je tužilac pretrpio. Presudu koju je donijela u ovom slučaju sutkinje Bošković ne komentarišemo, već izražavamo zahvalnost i sa tom činjenicom želimo da upoznamo javnost.

Iskreno zahvaljujemo i sutkinje Bilafer. Njoj, samo da se ne naljuti sutkinja Bošković, čak i više, jer je ona traženi iznos od 10.000 eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti, i to prava na psihički (duševni) integritet, prava na ugled i prava na dostojanstvo, svela na samo 1000 eura sa pripadajućim zateznim kamatama i onim što uz to ide, cijeneći da je toliko, pretvoreno u eure, boljelo drugog suvlasnika pomenutog koncerna Miodraga Perovića.

Skala radio je prenosio tekstove koji su predmet sudskog spora. Zanimljivo je što protiv autora tekstova nije pokrenut sudski spor, a protiv šest medija jeste. Nećemo nagađati da li je to zbog činjenie da se autor i tužioci dobro znaju, ili je po srijedi nešto drugo, kako ne bi ponovo došli u situaciju da nam se sudi i presuđuje, zbog neznanja više nego zbog loše namjere.

Skali je opravdano presuđeno zbog prenošenja serijala tekstova novinara i publiciste Šekija Radončića o odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću. U tim tekstovima i Ivanović i Perović su bili sporedni likovi, nevažni za priču, mislili smo, dogrešno pogrešno, što su sutkinje savršeno primijetile.

Skala je prva koja je dobila presude i, bez obzira što smo krivi i što se tako osjećamo, a tako nam je i presuđeno, moramo vas upoznati da nam se u uređivačku politiku uselila izvjesna doza nesigurnosti. Ili, iskrenije rečeno, potpuna nesigurnost. Jer, kako sada nešto objaviti što je u interesu javnosti, ako nas ta javnost, recimo tuži, da to nije njen interes i zatraži da joj platimo finansijske, odnosno duševne bolove pričinjene našom nesmotrenošću i neznanjem?

To je jedini razlog što vas, uvažene i poštovane sutkinje Bošković i Bilafer molimo da nam pomognete. Radi se konkretno o tekstu koji je objavljen na portalu http://standard.co.me: Antić poručio Crnogorcima: Vi ste Aparthejd, ne dolazite u Srbiju.

Redakcija Skala radija je smatrala da ovaj tekst može da bude od interesa za javnost, kako bi se građani upoznali sa stavovima prof. Antića i organizatora protestnog skupa protiv Crne Gore, naše zajedničke države, u Beogradu.

Tekst je objavljen na ovom portalu 19. januara 2020. godine. Kako se mi ne usuđujemo da ga prenesemo da, zlu ne trebalo, ne bi zbog toga bili opravdamo kažnjeni, molimo vas da nam što prije odgovorite da li bi Antić mogao da nas tuži zbog izraženih, ne bi htjeli da kažemo fašističkih izjava na protestima protiv Crne Gore zbog moguće opravdane tužbe a potom i opravdane presude. Mi do tada nećemo prenijeti ni jedno jedino slovo. Jer, znate onu narodnu: Koga zmija ujede, i guštera se boji.

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da ćemo sve tekstove zbog kojih smo opravdono osuđeni, odmah po pravosnažnasti, a nastojaćemo i ranije, ukloniti sa sajta Skala radija, kako ne bi sporednim likovina dodatno nanosili nepodnošljive bolove, što nam svakako nije cilj.

U nadi da nas razumijete i da ćete nam pomoći da opstanemo i budemo i dalje medij sa stavom, bićemo slobodni da vam prosljeđujemo sve tekstove koje namjeravamo da prenesemo. Vaš stav cijenićemo kao pruženu ruku i podršku. Biće to svojevrstan demokratski iskorak, a ne cenzura, kako bi kriva i zla misao pojedinaca željela da prikaže, i uvođenje novih standarda kakve do sada nije poznavalo slobodoumno novinarstvo.

5

avatar
1000
3
2
0
 
4
Opq qopHajŽurnalistaVelimirKokot
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opq qop
Gost
Opq qop

E stvarno sudije…neka ste zdravo…prenijeti neciji tekst i dobit kaznu…svaka cast. Dno dna…

Velimir
Gost
Velimir

Koncern vijesti,Perovic I Ivanovic-zlocinci protiv Crne Gore!

Kokot
Gost
Kokot

A sloboda medija?
Cenzura sada od strane sudija?
Koji pritisak političkih komesara iz kotorskog suda.
Zalite se ambasadama,evroskim sudovima….

Žurnalista
Gost
Žurnalista

Zanima me hoće li se oglasiti i povodom ovog slučaja Udruženje čuvenih profesionalnih novinara CG ?

Haj
Gost
Haj

Što si naivan ili naivna.
Pa to je družina BALERINA.
Prati im pero i saopštenja .To su ti koncernisti isti.

Send this to a friend