Društvo Iz MInistarstva zdravlja najavili konferenciju za medije danas

Pacijenti ogorčeni novim načinom zakazivanja specijalističkih pregleda

Dom zdravlja Podgorica ilustracija

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji “ga prati”, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.

Pobjeda piše da izabrani ljekari u elektronskoj bazi više nemaju uvid kada koji specijalista ordinira. Na ekranu se pojavljuje samo specijalnost i slobodni termini, ali ne i ime specijaliste i vrijeme kada je u ambulanti?!

Izabrani ljekar u jednom od podgoričkih domova zdravlja rekao je da je takva praksa uvedena od juče, ali dalje nije želio da komentariše.

Više pacijenata bili su ogorčeni novim protokolom.

“Zar nije logično da ljekar koji “prati” pacijenta od početka njegove bolesti i nastavi da ga liječi. On zna sve potrebne informacije i detalje koji su važni, znači ima kompletan uvid u istoriju bolesti i najkompetentniji je i za terapiju i za liječenje. On, jednostavno rečeno, poznaje pacijenta. Novi metod podrazumijeva da kako „naletite“ na kojeg specijalistu sve ponovo treba da mu objašnjavate, jer nije dovoljan samo uvid u izvještaj drugog ljekara. Ovo je neprihvatljivo”, ispričao je jedan od pacijenata.

Istovjetno mišljenje imali su i ostali s kojima je novinarka Pobjede razgovarala.

“Što da rade, na primjer, psihijatrijski pacijenti. Ipak, oni imaju, uslovno rečeno, povjerljiv odnos sa svojim ljekarom”, jaže jedan od pacijenata.

“Ili onkološki. Oni su „teški bolesnici” i važan im je kontakt s ljekarom kojeg znaju”, dodaje drugi pacijent.

Iz Ministarstva zdravlja juče se nijesu oglašavali povodom novog protokola, ali su kasno popodne saopštili da će danas, na konferenciji za novinare, predstaviti novu platformu za zakazivanje specijalističkih pregleda na tercijarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Kako su naveli, cilj platforme je da omogući veću dostupnost termina u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore kako bi dodatno unaprijedili kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građana.

Platforma predstavlja kontinuitet unapređenja sistema elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda navodi se u saopštenju.

U junu 2017. godine počela je primjena elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda kada je i ukinuto pravo da pacijent bira specijalistu kod kojeg će na prvi pregled.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Miranović ocijenila je tada za Pobjedu da taj Vladin resor ne krši zakon zato što novim sistemom elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda nije ponudio pacijentu opciju da može da bira specijalistu.

To, rekla je ona tada, potvrđuje i Zakon o pravima pacijenata u kojem se, između ostalog, navodi da “u zdravstvenoj ustanovi na sekundarnom i tercijarnom nivou u koju je pacijent upućen od strane izabranog doktora medicine, odnosno doktora stomatologije, pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove”. A, kadrovskih kapaciteta, kako je rekla, crnogorsko zdravstvo nema.

“U pojedinim oblastima u Kliničkom centru imamo jednog do tri ljekara. Da li to znači da ako mi preskočimo sekundarni nivo da će svi pacijenti biti kod jednog od njih kojeg oni izaberu? To u praksi nije moguće izvesti”, objasnila je dr Miranović.

Pacijenti su, iako su se i tada bunili, na kraju prihvatili novi pravilnik, koji je podrazumijevao da se kontrola obavlja kod specijaliste koji je obavio prvi pregled.

“U slučaju kontrolnih pregleda izabrani doktor kad otvori meni pojavljuje mu se ime ljekara tako da pacijent koji je obavio prvi specijalistički pregled kod određenog ljekara, na kontrolni ide kod istog”, pojasnila je tada dr Miranović.

47

avatar
1000
36
11
0
 
44
JagodinacOoooStrijelaceskobarRaulio
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jagodinac
Gost
Jagodinac

Ne može da zakaže izabrani lekar kontrolu ali zato bi trebalo da specijalista zakaže kontrolu,tako je barem u srbiji,jedino ako spec.mrzi e to je druga stvar

Strijelac
Gost
Strijelac

Davno sam rekao da aktuelni Ministar zdravlja, nije stručan za posao koji obavlja.Toliko se, glupih poteza povuklo u zadnjih nekoliko godina, da smo zbunjeni, mi pacijenti, a činimi se i većina ljekara, ništa manje.Umjesto da se pobrinu kako da specijalisti ostanu i rade u crnogorstvom zdratstvu i za svoj rad budu plaćeni, oni čoče, uvode novine u zemlji u kojoj… Više »

eskobar
Gost
eskobar

E od svega što je uvedno ovo je HIT!
Bravo za dr Miranović, unaprijedite je.

Raulio
Gost
Raulio

Ionako ve ti doktori ne slušaju ništa, čuš “prate” pacijente…

Mario
Gost
Mario

Obzirom da nas ionako tjetaju kod privatnika ili u inostranstvo, da moramo da kupujemo čak i potrošni materijal, bilo bi korektno da više ne uplaćujemo doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje već da sami biramo šta ćemo. Ovo iz razloga što nam je zdravstveni sistem u totalnoj degradaciji, kvalitet usluga otpada, oni najbolji odlaze a država nikakav zdrav plan nema da… Više »

amo
Gost
amo

Gospodja Miranovic zajedno sa ministrom zdravlja i veselja treba pod hitno da podnese ostavku i da se dobra Zorica Kovacevic vrati na celo KCCG.Taman je bila dovela u red klinicki,a ovi je smjenise.

Stari
Gost
Stari

Jeli se pokojnik znojio mozda
Nije
E to ga je spasilo

Brano
Gost
Brano

Specijalisti imaju kvotu pregleda,preko nje ni 1 pacijent.Ali ima i drugih,moj primer:operisa sam 3 tumora kod urol.dr.Radulović OB Nikšić.Na preglede i kontrole bude i 50 pacijenata dr.ide kući kad zadnjeg pregleda.Taj veliki čovjek i stručnjak nema finasisku naknadu za prekovremeni rad UGLEDAJTE SE!

Артур
Gost
Артур

Тај твој доктор школује сина доктора у Единбургу,што прилично кошта.То што ради у државној служби(50прегледа) је противзаконито и представља регрутцију пацијената за Кодру и друге.

amo
Gost
amo

Arture ne mlati,kvota za jedan dan je od 18-25 pacijenata za osam sati rada,tako da dr.Radulovicu svaka cast.I nije tvoja briga dje skoluje dijete,da mu ti ne placas skolarinu.

Oooo
Gost
Oooo

Sinovi Dr Radulovica uopste nijesu zavrsili za Dr! Artur pojma nema!

Brano
Gost
Brano

Artur ti si promašio temu(moj doktor školuje sina u Edinburgu ni to neznaš)Ja koji sam bio obični službenčić iškolovao sam sina u inostranstvu,zahvaljujući kreditima investicija koja mi se isplatila.Valjda 2 vrhunska dr.mogu to priuštiti.Nego ovaj čovjek ne zaslužuje da čita kometare od ljudi kao što si ti koji je čuo od nekoga to i to

Realan
Gost
Realan

Vratiti sistem na stare upute i povecati koeficijent doktorima koji imaju vise pacijenata,neka pacijenti biraju koji im se dopada,tako ce se rijesiti guzve i nece nam najbolji odlaziti na stanu ili u privatnu praksu,bolje cekati jedan dan u bolnici na pregled nego godinu dana kuci.

Niko vazan
Gost
Niko vazan

Totalni haos!
Veze s mozgom nemaju
Ko im radi i postavlja taj informacioni sistem ,svaka mu cast, kao i za idejnog tvorca 😁😁😁
10 puta sam isla da zakazem kod specijaliste.
Vise vremena provodim kod izabranog no doma!

dr. Pr
Gost
dr. Pr

Treba informisati pacijente da će sa ovim načinom zakazivanja samo oni biti oštećeni. Naime pregled koji svugdje po evropi i po svim normativima traje 45 min,kako je i kod nas u privatnim ustanovama, ministarstvo zakazuje na 10 min u državnim. Tako da u tom periodu pacijent ne može dobiti adekvatnu medicinsku zastitu, već samo biti broj sa liste za čekanja… Više »

.....
Gost
.....

Komputerizovano, moderno, elektronski…ja ne znam. Prije 3-4 doktora su jedan manji gradic drzali, I svi su na red dolazili. Sad hiljadu kompjutera, doktora, I ne daj boze da se razbolis..za po godine kad ih vidis. Taman da se koja para prikupi za poklon ako dozivis pregled

Serdar
Gost
Serdar

Ovo je sve uradjeno da bi doktori koji nemaju pacijenata imali više…a ovi ‘poznati’ doktori rasteretili…i sve na stetu pacijenata…na žalost, našem zdrastvu nije najbitnija zdrastvena zastita pacijenta no te neke druge stvari-ponasaju se kao privatna firma koja se bavi proizvidjnjom ili…

Trol
Gost
Trol

prva promjena je bila da ti random zakazu prvu posjetu specijalisti – i to je OK, svima na ravne casti i nama “biranja”… ali je preglupo da ti kontrolu zakazu opet kod random specijalistee jer on moze reci KO TI JE VOO REKAO i tako u krug… cilj je da se rasterete svi i u tome ce da uspiju jer… Više »

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Vec kad je tako, onda treba uvest i pravilo da svi drzavni sluzbenici od najveceg do najmanjeg iskljucivo moraju da se lijece u CG, i prodju svu proceduru kao i obicni gradjani, pa jedino kad dodje “voda do grla”, onda mozda, ali mozda, dobiju uput za nedje van drzave dje se rjesavaju problemi. A ovo je, lipsi magarce do zelene… Više »

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Ovo je uvedeno zboz nesposobnih doktora da ne sjede besposleni. Niko kod njih nece, pa je drzava uskocila da im pomogne….da uce malo na pacijentoma, sto ih briga, ali ce odgovarat za nesposobnost, drzava je opet tu da ih stiti. Pacijenti nemaju nikakva prava i treba da se bunimo. Nije me drzava ni rodila ni podigla da mi ona odredjuje… Više »

Send this to a friend