Društvo

Pake: Pomoći ću da se nađe način finansiranja instituta za održive tehnologije

Međunarodni institut za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi je sjajan projekat o kom sam puno čuo od svojih kolega, ali i mog prethodnika Roberta Jana Smitsa i spreman sam da pomognem da se nađe način za finansiranje ove inicijative, kazao je novoizabrani generalni direktor Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije Žan Erik Pake, tokom današnjeg susreta sa ministarkom naukeSanjom Damjanović danas u Briselu.

Vlada Crne Gore spremna je da ideju o Međunarodnom institutu za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi prihvati kao izuzetan generator razvoja čitavog regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije, kazala je ministarka.

Damjanović je Pakeu predstavila dosadašnje aktivnosti na uspostavljanju inicijative, ističući da je u prethodnih godinu dana, naročito od oktobra 2017. godine, postignuto mnogo rezultata na jačanju ove ideje i njenom transformisanju u regionalni projekat, ukazujući da region Zapadnog Balkana ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je o nauci riječ, te da je Institut način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući nacin.

“Jedan od najvećih problema našeg regiona jeste odliv talenata. Decenijama ne uspijevamo da u zemljama zadržimo najbolje među najboljima, jer u zemljama regiona ne postoji tzv. “first class research”, kao ni vrhunska naučna infrastruktura, koja bi upravo omogućila naučnicima da rade u uslovima kao njihove kolege u inostranstvu. Ovaj projekat može da promijeni tu sliku i ne samo zadrži postojeće, nego i vrati veliki broj onih koji su napustili ovaj region”, rekla je Damjanović.

Na ovaj način, istakla je, riješili bi višestruke probleme, ali i velike izazove, te bi smanjili jaz koji je sada više neko očigledan između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope.

Pake je istakao da je svjestan problema sa kojima se Balkan suočava već decenijama, posebno imajući u vidu činjenicu da je jedno vrijeme proveo u Direktoratu za proširenje upravo na poziciji Direktora za Zapadni Balkan.

Sastanku su prisustvovali i Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i inicijator ideje SEEIIST, Aleksan Roj, koordinator TIARA projekta, jednog od najvećih i najuspješnijih konzorcijuma u H2020 i ambasador Bojan Šarkić.

Roj je, kao osoba koja ima dragocjeno iskustvo u EU projektima, istakao da je segment finansiranja u narednoj godini krucijalan za ovaj projekat, a kao rješenje je predložio finansiranje projekta kroz pozive EU za istraživačku infrastrukturu, kao i obezbjeđivanje inicijalnih sredstava kao svojevrsnog mosta, dok poziv za istraživačku infrastrukturu ne bude finalizovan.

Šoper je posebno istakao važnost sadašnjeg momenta, jer smatra da je ovaj projekat zaista uspio da na pravi način animira naučnu, ali i političku zajednicu.

“Hadronska kancer terapija jednoglasno je od strane regiona izabrana kao opcija za budući institut i sada je pravi momenat za prepoznavanje dosadašnjih napora od strane EU”, istakao je Šoper.

Damjanović se susrela i sa Tomasom Haglajterom, šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedva i pregovore o proširenju, sa kojim je razmatrana mogućnost finansiranja ovog projekta kroz IPA strukturu, sa posebnim akcentom na regionalnu IPA komponentu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend