Društvo

Parastos ratnom zločincu Draži održan ispred crkve, skup obezbjeđivala policija

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću, održan u selu Žlijebi kod Herceg Novog, protekao je mirno uprkos tenzijama koje je izazvala najava ovog bogosluženja protumačenog kao rehabilitacija fašističkog pokreta u Crnoj Gori.

FOTO: Antena M

Oko pola sata trajalo je bogosluženje u znak sjećanja na 17. avgust kada je 1946. strijeljan osuđeni ratni zločinac Draža Mihailović.

<<<Sramota: MCP slavi Dražu Mihailovića<<<

Mada je sa više adresa stizala molba da parastos bude zabranjen, iz Uprave policije je saopšteno da, pošto je riječ o vjerskim obredima koji se održavaju u vjerskim objektima, za takve događaje nije potrebna prijava javnog okupljanja predviđena Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

“Ovi događaji su prošli bez incidenata. Napominjemo da su službenici Uprave policije bili spremni da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti da ne dozvole da se ovaj događaj održi van vjerskih objekata na javnim mjestima”, navode iz Uprave policije.

Parastos Draži Mihailoviću u crkvi Sv. Nikole na Žlijebima služi se još od 2005. samo za uži broj istomišljenika, pa do javnosti nije stizala ova kontraverzna priča. Iza organizacije se potpisuje udruženje Srpski soko.

Hercegnovski antifašisti su istakli da je slavljenje četničkog pokreta i njihovog vođe u Crnoj Gori i Herceg Novom nedopustivo i za svaku osudu.

FOTO: Antena M

Reagovali su i u hercegnovskom DPS-u, navodeći da je ponižavajuće da se u periodu 13. julskog ustanka održava parastos četničkom vođi.

Događaj je ovih dana naišao na oštre usude u Crnoj Gori. Ministarstvo kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokaciju.

<<<Bogdanović: Veličanje Draže Mihailovića direktno usmjereno protiv Crne Gore<<<

Iz Mitropolije su odgovorili da je Parastos lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja.

Parastos je na kraju održan mirno, bez najavljenih protesta antifašističkih udruženja u prisustvu policije koja je skup preventivno obezbjeđivala.

180 Komentara na "Parastos ratnom zločincu Draži održan ispred crkve, skup obezbjeđivala policija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend