Društvo PODGORIČANI TRAŽE DA SE ZELENOJ POVRŠINI NA OBALI MORAČE PROMIJENI NAZIV, AKO GLAVNI GRAD OSTAJE PRI ODLUCI DA NIJE ZA NAJMLAĐE

Park koji ne smiju koristiti djeca, ne može biti Podgorički

Podgoričani nakon informacije iz Zelenila da Podgorički park na obali Morače nije za djecu mlađu od 12 godina traže da mu se promijeni naziv. Ne pristaje da se zove Podgorički, a neki imaju predlog da bude park za neustrašive. Oni smatraju da bi trebalo, ako Glavni grad ne osustane od odluke koju je donio, postaviti info table sa informacijama kome je sve dozvoljen ulaz u ovaj park. Arhitekta Andrija Markuš smatra da je jedino Glavni grad mogao zabraniti djeci da koriste ovaj park ako je on nebezbjedan, piše Dan.

<<<Roditelji dobili nesvakidašnji odgovor od Zelenila: Podgorički park nije za djecu<<<

“Javna površina se ne smije zabraniti. Ovaj park je spoj arhitekture, humora i satire. Trebali su postaviti uputstvo za upotrebu, sa sve neželjenim posljedicama kod pretjerane upotrebe. Za mlađe zabraniti ulaz, a starijima dozvoliti nije logično. Jedino ako ne planiraju da on bude park za ispoljavanje političkih ubjeđenja. Onda je normalno da je zabranjeno djeci. Glavni grad bi trebao da mu promijeni naziv, jer mu park nije namjena. Ako je park njemu ne trebaju objašnjenja niti ograničenja. Direktorica Zelenila treba da objasni na osnovu čega je donijela takvu odluku i ko je procijenio da li je park bezbjedan i ko ga smije koristiti. Ako su zabranili djeci mlađoj od 12 godina moraju reći da li djecu štite od neke opasnosti u parku, ili park čuvaju od najmlađih. Ako stoje iza ove zabrane onda je moraju istaći uz obrazloženje. Izgleda da nam sada trebaju i uputstva za upotrebu parkova”, kaže Markuš.

Markuš ističe da ne razumije ni zbog čega su mu naziv dali Podgorički.

“Logično je da je podgorički, nije spuški. Ako je ovaj podgorički znači li da ostali nijesu”, kaže Markuš.

Aleksandar Perović, iz Ozona smatra da je neustavno zabraniti boravak djece u parku.

“Priroda urbanih gradskih parkova je takva da podrazumijeva prisustvo najmlađih, prije svega, jer se ti prostori koriste za zbližavanje porodice i edukaciju djece o važnosti zelenih površina. Potpuno je nashvatljiv i neprihvatljiv takav pristup lokalne uprave i jednostavno nemam riječi kojima bih mogao iskazati razočaranje. Pa ko treba da koristi park i za koju svrhu? Nadam se da je samo u pitanju greška u komunikaci ji i d a će se ispraviti u najkraćem roku. Kako god zvali ovaj park on to nije jer ne vrši javnu funkciju. Ne znam kako neko može djeci zabraniti ulaz, to je neustavno. Nelogično je da su to uopšte saopštili. Ne postoje pravilnici ko u park može da ulazi, jer to su javne površine”, kaže Perović.

Sabra Decević iz NVU Djeca Crne Gore prvi put čuje da postoji park koji nije namijenjen za djecu.

“Razumijem da park pored rijeke i ne može toliko biti bezbjedan za djecu, ali svakako kada se već gradi on mora biti bezbjedan i prilagođen njima. Tu mislim i na djecu sa posebnim potrebama”, kaže Decević.

Psiholog Anđela Šćekić Todorović ističe da ako neko mjesto nije za djecu onda to treba javno istaći.

“Table upozorenja su poželjne na svim mjestima na kojima postoji neka opasnost. Ne možemo nekom zabraniti daboravi na javnoj površini ukoliko to nije propisano nekim zakonom i nije javno istaknuto. Možemo upozoriti i djecu i roditelje na potencijalnu opasnost i dati preporuku, ali im ne možemo oduzeti pravo da borave gdje žele, posebno kada su u prisustvu roditelja. Starijoj djeci, koja su samostalna, roditelji treba da objasne gdje je bezbjedno za njih, i da budu upućeni sa kim se druže, gdje šetaju i kojih igara se igrajunavodi”, Šćekić Todorović.

Staropodgoričanin Ceno Tuzović ne zna da djeca ispod 12 godina ne mogu boraviti u ovom parku bez pratnje roditelja.

“Da li djeca ispod 12 godina mogu da borave u ovom parku nije mi poznato, ali ako ne mogu znači da postoji opasnost da iskoče negdje tamo no tim stijenama. Smatram da je to bolje za djecu i roditelje da se čuvaju na tu stranu. Nikad se djetetu ne zna. Vjerovatno je takva odluka donijeta zbog sigurnosti djece. He možemo sve zidovima ograditi”, kaže Tuzović.

Glumica Branka Femić Šćekić podržava inicijativu Udruženja Roditelji da se svi javni prostori koji su namijenjeni djeci budu maksimalno osigurani za njihov boravak.

“Posebno jer se ovdje radi o prostoru koji će koristiti djeca različitih uzrasta. Ukoliko postoji nekauslovnost u korišćenju, ograničenje u uzrastu, obavezna roditeljska pratnja onda bi to trebalo i formalno obrazložiti i na terenu vi dno označiti”, kaže Femić Šćekić.

Građanin Bogoljub Madžgalj smatra da bi i ovaj park morao da bude opredijeljen i za najmlađi uzrast.

“Uglavnom parkove i posjećuju roditelji sa djecom, na onda nema logike da ovaj ne bude predviđen za njih. Ako nije za sve, onda ni naziv Podgorički nemasmisla”, kazao je Madžgalj.

Srđan Žarić ističe da mu nije jasno zbog čega je ovom parku promijenjena namjena.

“Glupo je što je dječje igralište koje je ovdje bilo uklonjeno, a nije zamijenjeno novim. Očigledno da nije razmišljano o bezbjednosti, na nema ni sigurne ograde, ni potpornih zidova. Ne razumijem podjele na park za ove ili one, prosto je moguće bilo napraviti park sa sadržajem i za starije i za mlađe, a sam naziv tek nema smis la, na valjda je svaki park podgogorički”, kazao je Žarić.

SNP: Obezbijediti bezbjedan boravak

Na izjavu direktorice Zelenila Dace Popović reagovao je i Odbor SNP-a Glavnog grada.

“Na pitanje da li će nedavno otvoreni Podgorički park biti dodatno obezbijeđen s obzirom da trenutna drvena ograda povezana kanapima nije dovoljno bezbjedna za djecu koja borave u tom parku iz Zelenila stigao je nesvakidašnji odgovor. Rečeno je da park nije namijenjen djeci. Bilo je neophodno razmišljati unaprijed, jer se lako može desiti da neko dijete u žaru igre i zabave odluči da preskoči ogradu, što bi imalo tragične posledice. Starija djeca često izlaze bez pratnje roditelja, na je rizik još veći. Odbor SNP-a poziva nadležne u Zelenilu i upravi grada da što prije isprave ovu grešku i da omoguće roditeljima i djeci bezbjedan i ugodan boravak u ovom parku. Posao se ne može raditi na ovako traljav način i do pola, a u cilju da se pred izbore prikupe politički poeni. Podsjećamo da sve što se u Podgorici gradi finansiraju građani i da oni očekuju da za svoj novac dobiju kvalitetnu i bezbjednu infrastrukturu”, saopštili su iz SNP-a.

59

avatar
1000
22
37
0
 
30
PodgoricaZabjeloBurek****Titograd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monte naš
Gost
Monte naš

Ne mlatite gluposti, ne moze svaka zelena i uredjena povrsina biti park za djecu. Zna se sto je park za djecu., i takvi se namjenski izgradjuju i uredjuju, i naravno da ih treba sto vise! Trazite park za djecu na povrsini prema pecinama?! Ma neka, nije Podgoricki, nego ciji je, Podgorica grad djece mladih od vazda!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ne mora svaka površina biti za dijecu, ali uređena svaka gradska površina MORA, biti bezbjedna, a ova to nije

CENTAR
Gost
CENTAR

Poenta je da izadju u prirodu i da budu van stana,disu trce razvijaju se. Drugari mali zasto vam brane u svome gradu da trosite dane, sve je vase neka se zna jer vi ste vlast buduca. Ko voli djecu zivot je ljepsi zato ne branite vec pomognite djeci.

Postar
Gost
Postar

Po komentarima bi se reklo da vecina citalaca nema djecu i da im strasno smeta “djecje skvicanje” kao da su psi u pitanju a ne djeca. Ako im smeta gradska vreva i djecja graja moja preporuka je da kupe buljuk ovaca pa u planinu da zive, da malo pocinu. Nego ce im tamo ovce smetati, znaju ponekad da zableje bez… Više »

Burek
Gost
Burek

Ja imam fenomenalnog sestrića i sestričinu koje obožavam, doduše oni su sad malo veći od one male djece, ali vjeruj mi dok ne iskusiš buku grupe djece ispod tvoje terase na prizemlju, dok se trudiš da malo odmoriš nisi saznao šta je prava tortura!

Miki V
Gost
Miki V

E nije za djecu,za sta je napravljen ako ne za djecu i sto to znaci od 12 godina, mladju djecu ce svakako roditelji ili rodbina dovesti i cuvati. Najbolje da napisete da je za vandale da ga sto prije uniste bez prisustva djece. Sve za djecu sto god moze da ih razveseli pruziti im.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Imam osjecaj da ove nevladine org. sve na istu komandu skaču i sijedaju

nemmime
Gost
nemmime

pomiješao si ih sa poslanicima DPS-a

Gorštak
Gost
Gorštak

Bitno je da su svi parkovi slobodni za uvođenje pasa, da istovaraju izmet po njima. A đeci treba zabraniti da izlaze na javne površine i zagađuju ih!
Bravo, Podgorico!

Kerovodja
Gost
Kerovodja

Kako vaspitavate djecu taman i treba

Hurem
Gost
Hurem

Da mi je znat iz koje politicke partije—koalicije su ovi dusebrizici za djecu ,kojima nista ne valja.

CG 💓
Gost
CG 💓

U tom parkicu ni nema sadrzaja za djecu ( klackalice, ljuljaske, tobogani), osim one velike klupe – ljuljaske. Dakle, cime bi se ta djeca igrala? Eventualno gazila po zelenoj povrsini, razbacivali zemlju, pijesak. Jer ne vidim drugacije kako maloj djeci omoguciti zabavu bez pomenutih sadrzaja. Park je prelijep i daj Boze da sto duze “pozivi” u ovom stanju.

Hurem
Gost
Hurem

Niko ne brani djeci da se igraju u tom parku ali je lijepo receno uz nadzor zbog blixine morace.Ako se u PGnemaju dje igrat onda nemaju nidje.Dozvolite i nama starijima da imamo neki kutak za odmor ,mi siguro necemo preskakat ogradu nego cemo uzivat u malo mira od gradcke buke i graje.Idpred moje zgrade je djec igraliste nema mira ni… Više »

Burek
Gost
Burek

A može li bit makar JEDNO mjesto u gradu gdje nam ne nabijaju glavobolju djeca i njihovo skvičanje?!

aaaa
Gost
aaaa

Travu bi da gazite djeco.Igrajte se na betonu.Jos cemo vam betonirati ako bude malo.

Serdar
Gost
Serdar

Ne lupetaj

Kambodza
Gost
Kambodza

Podgoricani, nista vam ne valja! Samo neka ste zdravo!

Nagual
Gost
Nagual

Valja nam Partija i to je jedino dobro koje imamo u našem gradu i državi.. i zato svi 30. avgusta da podržimo Đukanoviće u nove pobjede

PG CG
Gost
PG CG

Pojedini podgoričani. Meni je EKSTRA, makar jedan park bez đečine!

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ne valja nam samo ono za što su oni koji su ga napravili da ne valja.
Naravno nisu rekli da ne valja, nego da ne valja za jedan dio populacije, a za ostale ako budu pazili i ne budu se primicali ivici, možda i bude dobro haha

Titograd
Gost
Titograd

Podgoricani!? Manjina su u PG…

Mirko
Gost
Mirko

Mi ljudska prava dovodmoi do apsurda.Trebalo bi za ne daj Bože podići duž mostova i Bulevara ograde od pleksiglasa 2 metra visine da koje nestašnoi dijete ne izleti.

Atos
Gost
Atos

Ne, samo treba obezbediti dio u gradu. Van grada be treba..po zakonu su obavezni da obezbjede, nije to hoće li ili ne

Marko
Gost
Marko

Napravljena je ograda i to je dovoljno.Manju đecu neka čuvaju roditelji ,a stariji neka se čuvaju sami.Neke stvari se podrazumijevaju.Niđe na svijetu se đeca ne čuvaju tako što se na javnim mjestima(pored ulica npr.) podižu ograde od 2-3 metra.

Atos
Gost
Atos

Nije napravljena ograda, da je napravljena be bi se sprdaju sa time sada… no je razvučen kanap i sada to, taj kanap zovu ograda, kao da je jahta

Prč
Gost
Prč

Uh ovih dusebrjznika i strucnjaka.niko ne brani nikom pa ni djeci al se jasno vidi da nema sadrzaja za malu djecu,bas nemaju cime tamo dase zabave.park samo treba produziti do blazovog mosta i nadam se da hoce.eto njegosev nidje nije ogradjen duz morace kao ni iznad skalina i ne vidim problem.ne znam,ako vodite djecu na izlete pored vode,na cijevnu,moracu,zetu…kako ih… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ovo nije predviđeno za izlete, već za svakodnevni upotrebu ljudi iz PG posebno iz zgrada u blizini parka. Ako ti u PG ideš na izlet, to je drugo…

Smijurija
Gost
Smijurija

Mogu da shvatim da zabrane djece do 12 godine bez pratnje odrasle osobe.

Podgorica
Gost
Podgorica

Obaveza onog ko nešto gradi zgrada, park.. Da to napravi bezbjedno,ko god da to koristi. Da li će se dijete ili neki stariji čovjek nasloniti na ogradu od kanapa…a ispod nje litica, je sramota. U ostalom ako razmišljaju o estetici, svako ko je iz PG kada je na mostu vidi velike betonske ploče predhodnog igrališta koje su samo gurnute niz… Više »

Marko
Gost
Marko

Mi se ponašamo kao nacija mentalno zaostalih.Šta je dovoljno bezbjedno?Pored žbuna ogradu da zmija ne iskoči.

Podgorica
Gost
Podgorica

Što je dovoljno bezbjedno na to daje odgovor struja, arhitekte.. građevinci

Njegoš
Gost
Njegoš

Naravno da nije zabranjeno za đecu, ali ulaze na odgovornost roditelja/staratelja i svoju ličnu odgovornost kao i svuda.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ako je “kao svuda” zašto se samo za ovaj naglašava da je opasan
Stvari koje su opasne, se zatvaraju do otklanjanja nedostatak.
A to je u ovom slučaju ozbiljna ograda, i tada će djeca biti u praznji roditelja, ali obaveza je onog ko pravi nešto da ga napravi bezbedno, posebno ako je na obali rijeke…

Mirko
Gost
Mirko

Ko je utvrdio da je opasno?Javne ličnosti bez
kvalifikacija i ljudi koje je intervjuisao Dan?Ovo je preneseni tekst Dana.Dan je tradicionalno neprijateljski raspoložen u odnosu na sve što uradi vlast,tako da to nije relevantno.

Jurgen
Gost
Jurgen

Ni prije ovaj park noje bio bezbjedan, imao je zicane panele koji bi se srusili da se neko dijete zaleti u njih. Sada umjeato toga imamo “primorski stil” ograde kao za baste restorana, sa kolcima po pola metra i kanapom izmesju njih, a iza toga ☠

COBER
Gost
COBER

Predlažem ogradu visoku barem 3m (kao što ste već skoro sve ogradili) i katanac na kapiju! Da to bude samo park za pokazivanje stranim delegacijama i ev. da ga oni mogu koristiti. A đeca imaju ulice i parkinge oko zgrada!

Baba sa klupe
Gost
Baba sa klupe

Ne brate nego da dignemo makar 20m zid citavom duzinom da se ne vidi Moraca ne bi li zastili nase malene leptirice da se ne strmuleknu s klupe u rijeku

sasapg
Gost
sasapg

Samo neka ste zdravo svi pomenuti u tekstu. Park je na obali Morace, lijep ambijent i jos ljepsi pogled za parove. Za djecu bez nadzora izuzetno opasno mjesto. Da bi bilo i za djecu potrebno je dizati ogradu, a ako se digne ograda gubi se pogled. Da bi se zadrzao i pogled treba ograda od stakla ili pleksiglasa. Na taj… Više »

sasapg
Gost
sasapg

Zaboravih da dodam, Ceno Tuzovic sa 90 i kusur godina vam je bolje odgovorio nego svi NVO i gradjani sa visokim skolama koje ste kontaktirali. Postaviti tablu da nije za djecu bez nadzora i dobro je ujaciti, zbog ovakvih dusebriznika…

Podgorica
Gost
Podgorica

On odgovara što bi rekli “da se ne zmamjeri”

sasapg
Gost
sasapg

Starina Ceno se bas oko toga śekira. U brk ga svakome kaze, a ne oko ovih gluposti…

Lisboa
Gost
Lisboa

Ograda se ne “diže” , doduše ovu sada sa kanapom, da, ovu može doći ko hoće. Ali normalne ograde se ne “dižu”, nemaju tu mogućnost, već se postavljaju. Kada se kaže ograda misli se na onu koja najmanje remeti ambijent, a koja zadovoljava bezbednost, ukoliko nam je bezbednost bitna. Nije ovo nikakva sovjetska senzacija pa da se ne naruži. Ima… Više »

sasapg
Gost
sasapg

Mozda se u Lisabon postavlja ograda, kod podgoricana se ograda dize. Salu na stranu, koja je to ograda po tebi da se zadovolje “bezbednost”, kad vec ih ima hiljadu+…..

Lisboa
Gost
Lisboa

Ograda koja bojom i stilom nebi odskaksla od novog sadržaja, a onaj konop (kako mi Podgoričani zovemo kanap) nikako se ne uklapa u sadašnji sadržaj i zassđene Murve u tom “parku”, a uz to niti je trajan ni ti je bezbedan.
Treba metalna ograda, od istog materijala i noge od koje je napravljen novi park. Ili kombinacija drvo metal…

sasapg
Gost
sasapg

Dobro podgoricaninu, posto pominjes metalnu ogradu i “bezbednost” , ostade li sto od pogleda prema drugoj strani rijeke, ili da se gleda put neba samo, a bezbedno…

Podgorica
Gost
Podgorica

Ostaje li što od pogleda hahaha. Pa sa li shvataš da su već postavili ogradu.
Znači isto toliku, samo da nije id kanapa.
I kolko ta sad što zaklanja, tolko bi i ta druga.
Znači pričamo o materijalu i i kvalitetu a ne povećavaju visine ograde, ali kome pričati

Ivkaa
Gost
Ivkaa

Dragi Saša u pravu ste. Puno pozdrava.

Postar
Gost
Postar

Moguce je napraviti kovanu ogradu visine 1.2m sa tankim uspravnim sipkama koju dijete ne bi moglo da preskoci. I rijesen problem. I ne bi uticalo na pogled

Kompromis
Gost
Kompromis

Sve je ovo bez veze. Stavite ogradu i problem riješen.

*****
Gost
*****

oko svega li se pompa i bespotrebna priča napravi, majko moja…!
ajmo na referendum zbog parka.. 😀
imate kraljev park, imate goricu, imate livadu-park ispred univerziteta, imate veliki park preko puta bolnice, imate park iza volija preko morače…
ne vidim zašto se bas djeca moraju igrati u “podgoričkom parku” ?

anaramica
Gost
anaramica

Slazem se, i sama imam djecu i mislim da nije nikakva nuzda da ih vodim tamo ili da insistiram na prilagodJavanju i obezbedjivanju istog za moje klince, kad imamo vise nego dovoljno drugih lokacija, vec prilagodjenih njima. Sve se koristi u neke druge svrhe, na zalost.

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Svaka čast razumnim roditeljima.Imam djecu, sad već odraslu, ali ne mora sve biti podređeno djeci.

Podgorica
Gost
Podgorica

Suština je ne kolko ima parkova, već što je ovaj neobezbjeđen

*****
Gost
*****

suština je da se đeca ne moraju igrati baš u ovom parku…koje je eto neobezbijeđen za đecu.

Podgorica
Gost
Podgorica

Vlasnici lokala ne vodeći računa o kvalitetu pločica ispred lokala često stavljaju i one mnogo klizave. I ako beko stručan kaže da su opasne za sve posebno za stare, umjesto da se poprave, vlasnik lokala može napissti, nešto poput tvog konebtara “zašto baš svakim trotoarom moraju prolaziti stari”… Smješno..

*****
Gost
*****

nije smiješno. recimo da, svako pravilo ima izuzetak. neka podgorički park bude izuzetak ! osim toga, neko pomenu da od djecjeg mobilijara nema gotovo nista, bez jedne velike ljuljaska. po meni, ta ljuljaska nije da se djeca ljuljaju vec je postavljena vise tu da upotpuni prostor i bude autentičniji. da imam, nikad djecu ne bih ovdje dovodila. prosto mi ovo… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Nema izuzetaka kada je bezbjednost u pitanju. Da recimo naprave lošu raskrsnicu ili most, i kažu ovo je izuzetak, ne ide to. Nema niko pravo napraviti nršto u centru grada a da je to opasno po bilo koji dio populacije. Pa oni su napravili igralište ispred Tehno maca na S. Aerodromu u sred kružne raskrsnice, pa to je idiotski. A… Više »

****
Gost
****

Izuzetak u smislu da djeca ne borave u ovom parku. Stariji sigurno nece setati uz ivicu ili eventualno skakati. Sjesce ,popricace itd. A opet navodim tudji stav ” ako bi se i podigla neka veca ograda” izgubio bi se smisao…pogled, ugodjaj.. A svakako jesam za bezbjednost,kako nisam! Al se ovome dalo veci znacaj nego sto zaista ima. Ne mogu nas… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Koji bi se smisao izgubio kada ga nije ni bilo. Da je tu postavljena normalna ograda sve bi bilo isto ka’sad samo bezbednije
Postaviti ukrasni konopac, .kso zaštitnu ogradu na ivici kanjona, ne zezaj.
Ko će da održava taj konopac, Koji nakon 10 kiša, i na ovo naše sunce odmah iza kiše, biti za zamjenu

Send this to a friend