Društvo

Petsto najboljih nastavnika i đaka dobilo nagrade iz Fonda za kvalitet i talente

Skoro pet stotina najboljih nastavnika i učenika danas je dobilo nagrade iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente, koje su im uručili ministar prosvjete Damir Šehović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik komisije koja je vrjednovala prijave za Fond, akademik Ljubiša Stanković.

„Načini na koje je prosvjetna misao uvijek izranjala, podsjeća nas da je izvor na površini samo ishodište voda pod zemljom. Da je naš put davno utrt i da sebi ne smijemo dozvoliti da pomislimo da sve kreće od nas. Navedno mi ne dozvoljava da osnivanje Fonda za kvalitet i talente, niti bilo koji drugi uspjeh u prethodne dvije godine, pretendujem predstaviti kao bilo šta, do kao, usudiću se reći, dostojan doprinos onome što sam imao čast da kao ministar prosvjete dobijem u nasljeđe“, poručio je Šehović na današnjoj dodjeli nagrada.

Na događaju, kome je prisustvovalo oko 1.500 zvanica, ministar je istakao da svi prisutni nijesu duhovno samonikli.

“Kolektivna svijest nas upućuje na to da naša djela moraju biti na tragu velikih stremljenja koja su dobila obličje u “Oktoihu”. Iz obodske štamparije je izašlo svega nekoliko knjiga, a opet je to bila jedna od onih prekretnica koje uspostavljaju paradigmu, nalazeći način da svoju vrijednost pronesu kroz vjekove”, istakao je Šehović.

Te nagrade su, poručio im je, njihova skromna pomoć na tom, katkad memljivom, putu pronalaženja volje da postanu najbolja verzija sebe.

“Nije dakle riječ o novcu, niti o najmanje pola miliona eura koliko ćemo svake godine izdvajati za ovu namjenu, iako to nije zanemarljiv dio ovih nagrada. Riječ je o tome da vam danas govorimo da nije tačno da nijeste dovoljno dobri. Naprotiv. Odavde šaljemo poruku svima da vaš trud ova država cijeni, da vaše napore vrednuje. I što je najvažnije, da se vašim rezultatima diči. Za nas nijeste obezličeni. Prepoznajemo i vas, i ono najbolje u vama”, dodao je ministar.

Kazao je i da su ponosni što ih imaju u svom okruženju.

“Što učite našu djecu i bivate im više od nastavnika. Što radite na sebi i iznova i iznova pobjeđujete svoje slabosti. I pravimo ovaj događaj u čast vas, pet stotina nastavnika i djece, i 125 škola iz kojih dolazite”, naveo je Šehović.

Naveo je da ga mnogo rezultata ove Vlade i Ministarstva prosjete podsjećaju na onu svima poznatu: “Kad ima volje ima i načina”.

“No, naša volja i motivacija za promjene, pak, ne bi značila previše kad ih ne biste imali vi, učenici i nastavnici, koji ste srce obrazovnog sistema. Vaše održanje lične motivacije iz dana u dan, mora biti baš kao pronošenje prosvjetne misli vjekovima: strpljivo, postepeno i prilježno”, zaključio je Šehović.

Nastavnica Milica Usančević, predstavnica dobitnika, rekla je da njene koleginice, kolege i ona vjeruju da ljudsko biće ne dostiže svoju punu veličinu dok nije obrazovano.

“Hvala Vam što nam, na ovaj način, pomažete da zajedno promovišemo tu vrijednost. Ovu nagradu doživljavam kao podršku i kao podsjetnik, posebno podsjetnik na vaspitni aspekt našeg rada. Vjerujem da je ta vaspitna uloga važna, važnija od obrazovanja i da je naš posao odgajati ni suca, ni vojnika, nego čovjeka. Zato je ova nagrada podsjetnik i garancija da imamo kontinuiranu podršku da iz materijala ljudskog duha stvaramo nešto novo”, naglasila je Usančević.

Ispred umjetničkih škola najviše bodova je imala nastavnica Mirjana Vučković iz JU Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ i učenica Ivana Dendić – JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo“, te Sofija Musić – JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“. U kategoriji osnovnih škola najviše bodova je imao nastavnik Radovan Sredanović iz JU OŠ „Maksim Gorki“ i učenik Matej Sredanović – JU OŠ „Oktoih“. U kategoriji srednjih škola najviše bodova imali su nastavnica Andrijana Deletić-Milačić – JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ i učenica Monika Prebiračević iz JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović“.

Uručenju je prisustvovao premijer Duško Marković, te ministri, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, sudske vlasti, obrazovnog sistema i mnogi drugi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mara
Gost
Mara

Ovo je sjajno što je počelo da se vrednuje znanje i kvalitet. Sve čestitke nagrađenima a i Ministarstvu prosvjete a posebno ministru Šehoviću.

Građanin
Gost
Građanin

Od kako je došao Ministar Šehović osjećaju se pozitivni pomaci u obrazovnom sistemu, sve čestitke za njega i samo naprijed da nastavi u tom pravcu interes je za sve građane.

Milanka
Gost
Milanka

Šteta što ove nagrade nijesu i ranije dodjeljivane jer su moja djeca bila najbolji đaci ali nikad ništa nijesu dobili, no nikad nije kasno drago mi je što je i sad počelo sa novim sjajnim Ministrom Šehovićem stvarno niko to ne može da ospori.

Bas lijepo
Gost
Bas lijepo

U pitanju su bili jako strogi kriterijumi, koji se odnose na skoriji period i dostignuca tokom njega. Vjerovatno nisu dobili svi koji su ocekivali, ali puno njih je zasluzeno dobilo ovo priznanje. Svaka cast na ovom potezu, da se ljudima koji daju maksimum, ne svoj, nego svjetski, da djeca steknu sto bolje obrazovanje, na neki nacin drzava oduzi.

Lion
Gost
Lion

Bruka i sramota, nije tacno da su nagradjeni najbolji. Iz Plava najbolji ucenici nisu nagradjeni to nek sluzi na čast i obraz i komisiji i ministarstvu!!!

Rajan
Gost
Rajan

A da ja spomenuh ovu Berginc I sou od minusa….vjerovatno patoloska mrznja I ljubomora a citave Pecurice kod Bara je kako djaci tako I roditelji obozavaju…

Vlade Damjanovi
Gost
Vlade Damjanovi

Ne treba zaboraviti i treba pohvaliti članove Komisije koji su imali pune ruke posla da nagrade dobiju najbolji. Doduše imali su jasne kriterijume za dodjelu nagrada pa im je to olakšalo poso. A za te jasne kriterijume zaslužni su službenici Ministarstva – ne treba ni njih zaboraviti ( ne treba hvaliti samo ove sa slika – treba pohvaliti i one… Više »

Vlade Damjanovi
Gost
Vlade Damjanovi

Važno da je Konkurs bio javan i transparentan i da su nagrade dobili najbolji.

Milica
Gost
Milica

Previše nagrađenih.

eu nas posmatra
Gost
eu nas posmatra

ministre bolan ne bio, menadžere škola ti postavljaju “stručnjaci” iz političkih optinskih odbora

Vila
Gost
Vila

A plate prosvetnih radnika?

rajan
Gost
rajan

Dali je ovo moguce, da odje ne vidim na slici, jednu zasigurno medju najbolje uciteljice u C.Gori gospodju Berginc iz Bara….. sramota !

rajan
Gost
rajan

kako ljuborne kucaju minuse….. koji bijedluk

Jovana
Gost
Jovana

Šehoviću, svaka čast na svemu što radis. Konacno se neko sjetio da prosvjeti vrati značaj! Veliko bravo

Hmmm
Gost
Hmmm

Ovim se ne daje prosvjeti na značaju, nego se promovišu političari. Mnogi nastavnici su dobili nagradu zato što su imali sreću da dobiju natprosječno dijete motivisano za takmičenje, pa oni nisu mnogo morali da urade da osvoje prvo mjesto na takmičenju. Prosvjeti se može dati na značaju samo kad se zaposlenima daju plate dostojne čovjeka, a đaci treba da uče… Više »

Milosh
Gost
Milosh

Ne mlati… Ne znas o cemu pricas…

Stevan
Gost
Stevan

Bravo za najbolje ucenike i nastavnike, ali i za najboljeg ministra prosvjete do sada!

ND
Gost
ND

Ovo do ali,svaka čadt. Ovo poslije ali je notorna neistina. Najbolji je,ali od pozadi!

Kamenari
Gost
Kamenari

BRAVO TEA!!!!

Milijana glusce
Gost
Milijana glusce

Svaka cast, ovakvim stvarima treba dati publicitet!

Send this to a friend