Društvo

Picula: Zapadni Balkan hitno uključiti u mjere EU za borbu protiv koronavirusa

Foto: Twitter

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj EP za proširenje na zapadnom Balkanu, te izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, pozdravivši odluku, ponovno naglasio nužnost da se te zemlje uključe u programe EU za borbu protiv pandemije koronavirusa.

“Veoma je važno uključiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i Crnu Goru i Srbiju u paket Finansijske pomoći zemljama članicama i zemljama u procesu pregovora o pristupanju Uniji koje su ozbiljno pogođene velikom zdravstvenom krizom, koje bi Evropski parlament trebao da usvoji u četvrtak. Drugim mjerama moramo podržati i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu“, ističe Picula.

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pozdravila je odluku ministara evropskih poslova zemalja članica Europske unije da se otvore pregovori o pristupanju Uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i zatražili su da se što skorije donese odluka o početku pregovora.

Predsjednica parlamentarne grupacije Iratxe Garcia Perez izjavila je: „Ovo je sjajan dan za ljude u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ali i za Europsku uniju, jer smo ovime ponovno potvrdili kako je politika proširenja kao jedna od najuspješnijih EU politika itekako živa. Nažalost, značaj današnje odluke zasjenila je kriza nastala zbog koronavirusa. Čestitamo objema zemljama na uspješnom otvaranju pregovora, jer su ih obje zemlje zaslužile. Kako je Europska komisija više puta naglašavala, ispunili su kriterije i učinile sve od njih zatraženo kako bi se približile EU

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
eu kolonijaeu kolonijaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eu kolonija
Gost
eu kolonija

pomogli ste italiji I španiji

eu kolonija
Gost
eu kolonija

eno I njemci traže pomoć kine

Bnjj
Gost
Bnjj

Kinezi su brži od vas. To su ti Nato saveznici

Send this to a friend