Društvo

Pivljani blokirali saobraćajnicu: Traže put, vodu i pravično obeštećenje

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna jutros su, kako su i najavili, blokirali put izvođačima radova na dalekovodu Lastva-Čevo-Pljevlja, poručivši da neće dozvoliti nastavak radova sve dok se ne postigne dogovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom CGES, koji je investitor projekta i korisnik eksproprijacije. Oni traže da se popravi put, dovede voda u selo i pravično obeštete vlasnici privatnih imanja na trasi dalekovoda, koja su, navode, nezakonito uzurpirana i uništena.

Milonja Blagojević, vlasnik Etno sela “Montenegro” u Gornjim Breznima kazao je da je put, koji su mještani gradili samodoprinosom i na svojim imanjima, toliko uništen tokom gradnje dalekovoda, da ozbiljno ugrožava rad njegovog objekta, a da i mještani koji se bave poljopivredom i stočarstvom trpe velike štete.

“Gosti lome automobile, autobusi mogu da dođu do Etno sela jedino ako su vozači spremni da rizikuju, mnogi nam najavljuju i tužbe zbog štete koju pretrpe”, rekao je Blagojević i dodao da očekuje da se u rješavanje ovog problema uključi i lokalna vlast, kao i resorna ministarstva.

Milorad Blečić, mladi domaćin koji je napustio rad u školi kao profesor i na očevini se bavi stočarstvom, kaže da u 21. vijeku mora traktorom da tjera vodu da bi napojio svojih petnaestak krava.

“Em nema vode, em nema puta. Kako da radimo i da prosperiramo? Ne mogu da realizujem otkup mlijeka jer nijedna mljekara ne može vozilom da dođe do mene”, kaže Blečić.

Isti problem ima i Majo Blečić, koji se bavi ovčarstvom.

Mještani traže da CGES investira u dovođenje vode u selo, jer će, kako navode, sa ovog prostora ubirati velike prihode.

“U civilizovanom svijetu praksa je da korporacije koje posluju i profitiraju u određenoj zajednici, dio profita vraćaju zajednici, kako bi popravili kvalitet života mještana. Naši zahtjevi su opravdani, jer tražimo samo postovanje naših elementarnih ljudskih i građanskih prava, a to su put, voda i poštovanje privatne svojine”, kaže Nikola Radojević i dodaje da je put u Breznama u takvom stanju da vremenski duže traje vožnja 10 kilometara od Donjih do Gornjih Brezana, nego vožnja 30 kilometara do Nikšića.

Mještanin Mirko Radojević kaže da je CGES, u procesu gradnje dalekovoda, nezakonito i bez pravnog osnova ušao u posjed velikog broja imanja, a pojedina su potpuno uništena.

“Izvođači CGES-a su povrijedili neprikosnoveno pravo privatne svojine prelaskom preko imanja, nasipanjem, kopanjem, probijanjem pristupnih puteva do trase, a velikim dijelom bez pravnog osnova, saglasnosti vlasnika i bilo kakve nadoknade za korištenje. Na mom imanju su se uknjižili kao vlasnici na 150 metara kvadratnih, za stubno mjesto, a uništili kompletno imanje od oko 6.000 kvadrata”, kaže Radojević.

Njihov zahtjev je, dodaje, isključivo da poštuju zakone i Ustav Crne Gore, kao i Evropsku konveciju o ljudskim pravima i pravično nadoknade počinjenu štetu.

“Molimo ih da ubuduće ne pokušavaju da zloupotrijebljavaju pravnu neukost mještana ili njihovo fizičko odsustvo i profitiraju na račun sirotinje”, zaključuje Radojević.

Podsjetimo, ranije danas oglasio se i Crnogorski elektroprenosni sistem, poručujući da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da krenu u realizaciju obećanja. Oni su kazali da je put u Breznama, prije početka izvođenja radova na trasi DV Lastva–Čevo–Pljevlja već bio devastiran od strane drugih investitora, da problem vodosnabdijevanja nije u njihovoj nadležnosti, te da je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kroz postupak eksproprijacije u reonu Brezana riješen je u obimu od skoro 99 odsto.

Ž.N.

2 Komentara na "Pivljani blokirali saobraćajnicu: Traže put, vodu i pravično obeštećenje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend