Društvo

Pivljani tvrde da kompanija Krnovo Green Energy pokušava da ih zaplaši

Energetska kompanija Krnovo Green Energy pokušava da zastraši mještane i probije blokadu puta, koja traje već mjesec dana, kako bi završili sanaciju trafostanice i otišli, a ostavili potpuno uništen put, tvrde stanovnici pivskih sela Gornja i Donja Brezna.

Oni blokiraju seoski put od 20. juna, ne dozvoljavajući pristup energetskim kompanijama Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, koje izvode radove na dalekovodima.

Predsjednik odbora mještana, Mićo Blagojević, kaže da cijeli dan stižu veliki kamioni sa pijeskom, koje šalje Krnovo Green Energy, i pokušavaju da probiju blokadu, iako su prije dva dana postigli dogovor da će asfaltirati dionicu puta koju su uništili u protekle tri godine, tokom izgradnje dalekovoda i trafostanice.

“Predstavnik Krnovo Green Energy, Ivo Kadić, nas je pozvao na hitan sastanak i tada je prvo pokušao da prebaci krivicu na druge, a sjutradan je prihvatio da se sanira dionica puta i rekao nam da su već tražili ponude od građevinskih firmi, te da će 99 odsto to biti završeno, pa da će oni, navodno, taj iznos potraživati od onih koje oni krive za to što put nije saniran”, ističe Blagojević.

Dodaje da će mještani, ukoliko bude trebalo, izaći u javnost sa informacijama koje imaju.

“Troje članova mjesnog odbora se čulo s njim povodom kamiona koje su počeli da šalju i svima je ispričao različitu priču, pominje advokate, pa onda da to radi, navodno, Siemens, a da oni pojma nemaju i slične bajke. Pokušavaju da se igraju s nama kao da smo djeca, a sve kako bi izbjegli obavezu da put vrate u prvobitno stanje”, naglašava Blagojević.

Član mjesnog odbora Nikola Radojević je bio na putu kada je veliki kamion natovaren pijeskom pokušao da prođe.

“Jedan kamion je imao oznaku CGES-a, drugi su bili privatnika iz Nikšića, a svi su se pravili ludi i, kada smo ih zaustavili, navodno su telefonirali “bitnim ljudima” i pokušavali da nas zastraše”, kaže Radojević.

Žalosno je, dodaje on, da mještani jednog malog sela moraju na ovaj način da obezbjeđuju da moćne kompanije i njihovi vlasnici poštuju zakone.

Mještani naglašavaju da je Krnovo Green Energy privatna kompanija koja se pojavljuje kao korisnik eksproprijacije u interesu države, a CGES je, kažu, državna kompanija koja takođe pokušava da zakidanjem najsiromašnijih građana Crne Gore ostvari ekstra profit.

“Oni su vezani ugovornim odnosom, vrijednim desetine miliona eura, a sada i svoje međusobne nesuglasice pokušavaju da prebijaju preko leđa siromašnih seljaka. U njihovom poslovanju i djelovanju, nema ni trunke humanog odnosa i društvene odgovornosti, rukovode se isključivo profitom, što je dokaz da je Crna Gora daleko od tekovina civilizovanog društva”, zaključuju mještani.

Ž.N.

5 Komentara na "Pivljani tvrde da kompanija Krnovo Green Energy pokušava da ih zaplaši"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend