Društvo

Pivljani već 15 dana blokiraju put, najavili tužbe i radikalizaciju protesta

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna već 15 dana blokiraju put ka svojim selima i ne dozvoljavaju pristup kompanijama Krnovo Green Energy i Crnogorski elektroprenosni sistem, koje izvode radove na dalekovodima 110kV I 410kV. Ranijim zahtjevima dodali su nove, a najavljuju i tužbe protiv energetskih kompanija, kao i radikalizaciju protesta.

Pivljani su prije dvije sedmice najavili da neće dozvoliti ulazak u sela nijednom privrednom subjektu dok se ne ispune njihovi zahtjevi-da energetske kompanije poprave put koji je totalno uništen tokom izvođenja radova na dalekovodima, da učestvuju u obezbjeđivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu, kao i da ne upadaju nezakonito na njihova imanja i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu.

Predsjednik Mjesnog odbora i vlasnik prvog crnogorskog etno sela “Montenegro”, Milonja Blagojević, kaže da je riječ o klasničnom kršenju elementarnih ljudskih prava–prava na put, vodu, zdravo okruženje i na mirno uživanje privatne svojine.

“Ova prava su nam zagarantovana zakonima, Ustavom Crne Gore i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Investitori i izvodjači radova su uništili put, ekosistem, privatna imanja i odbijaju da to poprave i nadoknade, čime su direktno ugrožena naša prava na život, rad i nepovredivnost privatne svojine”, ističe Blagojević.

On najavljuje tužbe protiv energetskih kompanija za naknadu štete, ali i krivične prijave protiv odgovornih.

“Moje etno selo je pretrpjelo ogromne štete, jer mi turisti ne dolaze zbog uništenog puta i ekosistema, a to je zaustavilo i dalji turistički razvoj sela i gradnju novih turističkih kapaciteta. Ogromne štete trpe poljoprivrednici, koji ne mogu da plasiraju svoje proizvode, kao i svako pojedinačno domaćinstvo, koje je u protekle tri godine pretrpjelo štete na automobilima”, navodi Blagojević.

Prema njegovim riječima, postavljanjem dalekovoda, kopanjem, nasipanjem, pravljenjem deponije na ulazu u selo, zračenjem dalekovoda, kojima je ispresijecano selo, značajno je, i biće jos više, uništen ekosistem i naružen izgled Gornje i Donje Brezne, gdje su turisti dolazili prvenstveno zbog nedirnute prirode.

“Pored energetskih kompanija, tužbom će biti obuhvaćena i Uprava za šume, koja je odavde izvukla ogromne količine drvne građe, a spremamo i krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, protiv svih odgovornih za njihovo nezakonito djelovanje. Sva sredstva koja dobijemo uložićemo u infrastrukturu sela, vodosnabdijevanje, popravku puta. Ne znamo da li će ovdje više uopste biti moguće baviti se turizmom i poljoprivredom”, dodaje Blagojević, naglasivši da se ukupna šteta, za sada, procjenjuje na više od milion eura.

Najavljuje i radikalizaciju protesta, u skladu sa zakonom, ali ne želi da otkriva na koji način.

Mještani naglašavaju da kompanije i pojedinci koji omogućavaju nezakonito djelovanje i radikalno kršenje ljudskih prava rade direktno protiv države Crne Gore.

“Mi smo na braniku naših imanja ali i države jer se borimo za elementarna ljudska I gradjanska prava, kao i za postupanje institucija u skladu sa zakonima i Ustavom, što su temelji svake demokratske i civilizovane države. Svaka država počiva na poštovanju zagarantovanih ljudskih prava svakog pojedinca. Mi tražimo samo da institucije zaštite ta prava i spriječe njihovo kršenje od strane moćnih korporacija, u cilju sticanja ekstra profita”, zaključuju mještani.

Ž.N.

1 Komentar na "Pivljani već 15 dana blokiraju put, najavili tužbe i radikalizaciju protesta"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend