Društvo SLOBODAN KOVAČEVIĆ POSLAO SNAŽNU MUZIČKU PORUKU

Pjesma Ostani doma hrabri i hrani dušu

Lista crnogorskih muzičara koji posljednjih dana na sebi svojstven način doprinose promociji mjera nadležnih organa i borbi protiv širenja korona virusa bogatija je za ime Slobodana Kovačevića. Istaknuti kantautor i jedan od simbola domaće muzičke scene potrudio se da doprinese u skladu sa mogućnostima i činjenicom da poštuje preporuke nadležnih u vezi sa inicijativom “Ostani doma”, a učinio je to tako što je na Fejsbuk profilu objavio uvodni dio numere istoimenog naziva, sa jasnom i snažnom porukom koja “leti” na krilima stihova profesora književnosti Draška Došljaka.

Inspirisao me prijatelj Draško Došljak njegovim stihovima i evo pjesme,poruke od nas 🎶#ostanidoma

Gepostet von Slobo Kovacevic am Dienstag, 24. März 2020

“Ostani doma, pročitaj knjigu, nauči neki Vitov stih, il’ možda Lesov il’ Zogovićev. Ostani doma zbog sebe i zbog svih. Ostani doma, naslikaj sliku, 15 dana brzo mine. S koronom se bore discipline, pošalji pozdrav iz kućne topline”, zajednička je poruka pomenutog dvojca, s tim da je Kovačević u prvom snimku djelimično izmijenio originalne stihove.

TUŽNO, UŽASNO VRIJEME

Kratak snimak, na kom Kovačević uz gitaru pjeva pomenuti dio numere, zahvaljujući čarima društvenih mreža odmah po objavljivanju uselio se u mnoge domove, što je naročito obradovalo Kovačevića.

Poziv Dnevnih novina zatekao ga je, kako i dolikuje čovjeku njegovog iskustva, u toplini porodičnog doma. Priznao je popularni Slobo da ovih dana poštuje preporuke nadležnih, ali to nije bilo dovoljno da smiri umjetnički duh, pa se latio gitare i učinio ono što najbolje zna.

“Osjetio sam potrebu da pošaljem lijepu i snažnu poruku kroz muziku i stihove, imajući u vidu da prolazimo kroz situaciju koja nije nimalo laka. Tekst mi je poslao prijatelj Draško, a odmah sam reagovao. Lijep i poučan tekst, ne samo za ovo doba. Emotivno me je sve to dotaklo. Sa velikom željom da doprinesem u ovom tužnom i užasnom vremenu snimio sam to uz gitaru i eto… Za dan emitovanja bilo je skoro 2.000 pregleda”, objašnjava Kovačević, uz podsjetnik da je snimio i objavio samo uvodni dio, a za ostatak će biti vremena uskoro.

Karijera kantautora traje već decenijama, prožeta je brojnim projektima i poduhvatima, kao što su Lutalice, Pro arte, Indexi, grupe More…

Na muzičkom planu i autorski značajno je doprinio unapređenju muzičkog stvaralaštva i u Crnoj Gori i u regionu, a kroz sve te izazove nailazio je na mnoge nedaće. Danas je, kao uostalom i čitav svijet, pred još jednom krupnom preprekom, ali i ne pomišlja da se odrekne muzike. Uz pomoć nota, kaže, uvijek je bitke napuštao kao pobjednik.

“Kada mi je bilo najteže, kada sam bio povrijeđen od života i ljudi, zbog ove ili one situacije, muzika mi je pomagala, hrabrila me, hranila mi i dušu i tijelo. Sa njom sam uvijek bio jači, izlazio sam kao pobjednik. Želim da ova pjesma ljudima koji su zatvoreni, kao što sam i ja, bude barem zrno volje, hrabrosti i želje da što prije ugledamo pobjedu, da se svi opet lijepo družimo i nastavimo sa životima”, misija je Kovačevića.

Pravovremena borba zahtijeva i blagovremeno informisanje. Pjesma je, ponavlja Kovačević, lijepo sve objasnila, ali nije naodmet uputiti još neke riječi optimizma.

“Što se mora nije teško. Treba poštovati sve što nadležni kažu, i zbog sebe i zbog drugih. Gledam sve, pratim sve vijesti, priželjkujem da sa što manje gubitaka i bola prođemo kroz ovu tešku situaciju, koja je cijeli svijet o jadu zabavila. Treba da promovišemo nadu, vjeru, kontakt sa ljudima u skladu sa preporukama”, zaključak je Kovačevića.

OSTANI DOMA

Ostani doma, pročitaj knjigu, nauči neki lijep stih, il’ možda pjesmu il’ neku igru, ostani doma zbog sebe, zbog svih.

* Ostani doma, naslikaj sliku, sunce će opet svima da sine, s koronom se bore složne discipline, pošalji pozdrav iz kućne topline.

* Ja ostajem doma, a vi sada gdje ste, u istoj smo priči, iste su nam ceste, niko nema pravo da iznimka bude, ostanimo doma, vjerujem u ljude.

* Kao kad sunce sine poslije kiše, tako će baš svima sunčan dan da svane, kao zatvorenik što čeka slobodu, ostanimo doma i brojimo dane.

* Ja ostajem doma, a vi sada gdje ste, u istoj smo priči, iste su nam ceste, niko nema pravo da iznimka bude, ostanimo doma, vjerujem u ljude.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zazidajtetunjel
Gost
zazidajtetunjel

Ostani kući Slobo, kumim te kapom.

Pesso
Gost
Pesso

Treba mu platiti da ne pjeva,odake je izašao..

Roro
Gost
Roro

Nabrija se vina i rakije,pa zapjeva.

40 dana D jaje
Gost
40 dana D jaje

Gospodin covjek. Njemu bih platio da mi otpeva pjesmu crnogorsku. ……….

Vuk
Gost
Vuk

Tacno je da je veliki humanista i dobar covjek. Zeli veliko dobro svim ljudima pa cak i onima koi ne zasluzuju. I njima zeli da ih korona virus zaobidje.

Tupko
Gost
Tupko

Koliko je dobio za ovo…ovaj velikan …

Send this to a friend