Društvo PROTEST STANARA ZGRADE U BLIZINI TOLOŠKE ŠUME

Planirana rekreativna zona, a niče višespratnica

Tološka šuma

Stanari zgrade u blizini Tološke šume protestovali su juče zbog izgradnje stambenog kompleksa na urbanističkoj parceli 40 DUP-a “Univerzitetski centar”, tvrdeći da će izgradnjom ovog, kako su ga nazvali, monstruma od devet spratova, biti narušen njihov mir. Naime, kompleks će biti izgrađen na svega dvadesetak metara od njihove zgrade i tri puta će biti veći od njihovog objekta, pišu Dnevne novine.

Stanari negoduju i zbog načina na koji su, kako osnovano sumnjaju, službe Glavnog grada nečinjenjem i oglušavanjem o propise nanijele štetu građanima ove zgrade, kao i životnom prostoru i budžetu grada.

Darko Ivanović, u ime stanara, istakao je da će za koju godinu pored njihove biti trostruko veća zgrada, te da će zakloniti njihovu, ugroziti pravo na privatnost i “izgubiti” sunce.

U pitanju je, kako kaže, sporni DUP iz 2009. godine, koji nije usklađen sa planom višeg reda.

“Zaključili smo da je načinjen niz propusta i veoma dugo čekanje na dogovor Glavnog grada i RZUPa oko izmjena i dopuna tog DUP-a, koji se donosio četiri i po godine. Zgrada će biti dignuta po starom DUP-u, koji nije usklađen, a takav gabarit zgrade do sada nije viđen u Podgorici i ‘krasiće’ ivicu Tološke šume i parka, gdje se svi mi okupljamo”, kazao je Ivanović.

Advokat i stanar ove zgrade Božidar Radulović podsjeća da su na mjestu izgradnje stambenog kompleksa bili planirani park, igralište i bazen, te da je nadvladao privatni interes.

“DUP je predviđao naseljenost srednje veličine, što podrazumijeva zgrade znatno niže od devet spratova. To je javni interes i smatramo da ovdje ima ozbiljnih pravnih problema”, istakao je Radulović.

On je naveo da će biti podnijete i prijave protiv NN lica zbog odugovlačenja usklađivanja DUP-a sa planom višeg reda.

Predsjednik Skupštine stanara Goran Šćepanović navodi da je zbog ovog kompleksa posječeno nekoliko stabala Tološke šume o čemu imaju dokaze.

On tvrdi da je Glavni grad sklopio ugovor sa RZUP-om još 2014. godine da se naprave izmjene i dopune ovog DUP-a, ali da grad nije usvojio izmjene, jer je prošao zakonski rok za usvajanje, te da sumnjaju da je neko namjerno odlagao usvajanje izmjena i dopuna planskih dokumenata.

Skupu su prisustvovali i nekadašnji premijer Igor Lukšić i bivši ministar finansija Milorad Katnić, koji su stanari ove zgrade.

Stambeno-poslovni kompleks gradi “LD Group” i Andrija Markuš iz Podgorice, koji je istakao da će zgrada imati sedam, a ne devet spratova, kako tvrde mještani.

Nezadovoljni mještani zgrade u Tološima uputili su otvoreno pismo Glavnom gradu i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

112

avatar
1000
55
57
0
 
43
MarezaCheStrašnoOVAKO JEFilip
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Che
Gost
Che

Andrija Markus??

OVAKO JE
Gost
OVAKO JE

Nije dobro sjeći drveće radi zgrade. Ali je dobro graditi visoke zgrade, da idemo u visinu, a ne u širinu i time manje betoniramo zelene površine i sječemo šume.

Mareza
Gost
Mareza

Nije ni sječemo ni jedno drvo

Ćotek
Gost
Ćotek

Bolje da sadimo zgrade nego drveće. Ko će čistit ono lišće svake jeseni 😍😍😙

Filip
Gost
Filip

E ovdije što je rijetkost ima prostora i za jedno i drugo

Raulio
Gost
Raulio

“…na mjestu izgradnje stambenog kompleksa bili planirani park, igralište i bazen…” Planirano je i da Crna Gora kad se osamostali postane novi Monako i to su ozbiljno pričali, a vi živite u zgradi a žalite se što se pravi zgrada. Da se neko tako žalio kad se vaša zgrada pravila vi ne bi imali đe danas da živite. a ovo… Više »

Filip
Gost
Filip

Park, igralište su izvedeni no bi još jedno posebno za Lukšića

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Za nas na Zabjelo kažu da smo ne kulturni, drski. Nama vidi se ne smetaju nove komšije, i svaki dan se neka zgrada počinje. A ovoj eliti iz čoče Lukšićeve zgrade, oće da su sami ka na Sveti Stefan, stanite malo, dokle tako

Strašno
Gost
Strašno

Zabjelo: Licemjerstvo, zavist i ljubomora su glavne osobine našeg nesrećnog naroda. Iako mi vjerujemo da su to neke druge osobine.

Nikolina
Gost
Nikolina

Kad se Markus branio niko nijen htio da mu pomogne jer je to bio problem drugoga , sad ako ima papire i ako je vlasnik parcele sretno bilo neka gradi . Kad se presjecala trim staza onom bespotrebnom dzadom i tada se niko cuo nije .

Foliranti
Gost
Foliranti

Bune se oni što na tobogan kod Lukšićeve zgrade napisali “IGRALIŠTE SAMO ZA DIJECU IZ OVE ZGRADE” i oni sada traže podršku ne umiju se javiti, a dijecu ćeraju sa ljuljaške. Sram vas bilo, stalno vam to treba ponavljati. Ne bi ste se po metra autom pošenuli, pi

Dexter
Gost
Dexter

tetovoraj bula, pusti komentare

auuu
Gost
auuu

A ne možemo Bogija pustit, sve polomi

Aja
Gost
Aja

Šišnjari

Region
Gost
Region

Pitao bih onog prof. matematike Kašećalana (koji o jadu zabavi studente godina), pitao bih na tom skupu od 6 ljudi bio je i on jedan od tih, pa je sigurno čuo da kažu da će ta zgrada biti 3 puta veća od njihove. Pitanje za profesora, ako vaša ima 5sp a ova će 7sp, da li je to tri puta… Više »

Kuvar
Gost
Kuvar

Pitao bih uvazenog nam Prof matematike da putem parabole ili vektora izracuna rastojanje od njegove zgrade do nove zgrade I dobice rezultat da je sve po zakonu

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Piro ljilja milan misko I mladen su me izdali.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Albanija.

awetinja
Gost
awetinja

Samo urbano urbano

Djuro
Gost
Djuro

Andrija Markus je najveci kriticar svih urbanistickih desavanja po Podgorici. Ali u slucaju kad on gradi onda nije problem podignut zgradu od 9 spratova u Park. Slusao sam ga kako je komentarisao i vikao i cak neukusno diskutovao kad je bila javna rasprava za plan Kasarne Moraca gdje su isle zgrade od 6 spratova. Kako je to zlocin, mafija cuda…… Više »

Milenijum
Gost
Milenijum

Nije isto i teško se mogu porediti Hotel Crna Gora i javne površine po gradu koje je branio sa ovim ovdije. Kolko pročitah čitava Trim staza je na njegovoj zemlji, kolko još treba da da ovim milionerima, koji ne što ništa nisu dali narodu, već opljačkaše

Realizam2
Gost
Realizam2

Bravo, za to što brani i čuva nasleđe kulture po Crnoj Gori, treba ga “kazniti” da ne može na svom da gradi, a druge odmah do njega puštaju na državnom mnogo više objekte, a samo njegov objekat smeta

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Okokookokokokokok

Zoran
Gost
Zoran

Ovaj novinar pojma nema”nezadovljni građani u Tološima” alo ili si i ti sa Krnova, nema ovo veze sa Tolšima kolko sa Zabjelom. I nisu ne zadovoljni građani ce nezadovoljnoh par molio era iz Lukšićeve zgrade

Blok V
Gost
Blok V

Ne bi me čudilo da odu da snime Park šumu u Zagorič i da kažu da su je ovi posjekli, kakvi lažovi. Jedva čekamo da to naprave i da se ta ulica završi

Nenad
Gost
Nenad

Ako krenu da ruse trim stazu ili napere zgradu uz nju stvaeno trwba njih porusiti..pihh..nemaju dje..sad cujem s balkona jednu zenu kako vice sine srusice ti trim stazu oce da rade zgade..

Send this to a friend