Društvo

Plastične kese više neće biti besplatne

Ilustracija

Ministarsvo održivog razvoja i turizma će uvesti dodatne mjere za redukciju upotrebe plastičnih kesa, koje više neće moći da budu besplatne na prodajnim mjestima robe i proizvoda, čime bi se motivisali građani da smanje njihovu upotrebu istakao je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Dragan Asanović.

Zakonodavstvo Evropske unije o ambalažnom otpadu (kese su dio ambalažnog otpada), objašnjava on, ne predviđa konkretne mjere za zabranu upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje već ograničenja upotrebe ili finansijske mjere kao što je naplata.

“U krajnjem slučaju, ako ova opcija ipak ne bi bila svrsishodna, opcija zabrane upotrebe plastičnih kesa je, takođe, jedna od realnih opcija koja će vrlo brzo biti objelodanjena u pravcu potpune zabrane ili djelimične zabrane (u zavisnosti od “vrste” kese, razgradiva ili ne), sa izuzecima za određene slučajeve kao na primjer ako je takva upotreba neophodna iz bezbjednosnih razloga, kao recimo na aerodromima ili drugim specifičnim slučajevima kao što je upotreba zbog higijenskih razloga ili kada služi kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane”,  naglasio je sagovonik Pobjede.

Što se tiče obaveza u okviru nedavno otvorenog poglavlja 27, kako je istakao Asanović, najprije slijedi potpuna transpozicija zakonodavstva Evropske unije u naš sistem, a onda svakako puna implementacija svih obaveza koje proističu u oblasti upravljanja otpadom, kao što su ispunjavanje ciljeva u pogledu smanjivanja ukupnog otpada, smanjivanja otpada koji završava na deponijama, eliminisanje i sanacija neuređenih odlagališta, dostizanje dogovorenih ciljeva u pogledu ponovne upotrebe i reciklaže otpada…

“Crna Gora će preko pregovaračke pozicije pokušati da sebi obezbijedi što bolju poziciju u određivanju dinamike pune implementacije zbog visokih investicionih zahvata koji se moraju sprovesti za gradnju neophodne infrastrukture za upravljanje otpadom”,  istakao je Asanović.

Što se tiče selektivnog odlaganja otpada, kako je objasnio, posebna pažnja posvećena je implementaciji lokalnih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom koji na osnovu Zakona o upravljanju otpadom moraju biti usaglašeni sa državnim planom.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neno frizer
Gost
Neno frizer

A kad su to bile besplatne casti vi???

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Male su i sad besplatne.

biba
Gost
biba

godinama se naplacuju vece kese 0. 03e. otkuda vam to da se ne naplacuju? kod nas se samo vazduh ne naplacuje a nije receno da nece-bar onaj sto je manje zagadjen

budala
Gost
budala

Kod nekih su i 0.05€

vanja
Gost
vanja

Nsjlakše je od potrošača nsplatiti! Zabranitie njihovu proizvodnju i distribuciju!!! Kad to uradite trgovački lanci će morati imati papirne kese a ne da na plastične zarađuju od potrošača.

Branislav
Gost
Branislav

E jes a mislis li da nece naplacivat papirne kese? A sto cemo sa sumama koje ce unistit da se te kese naprave?

dali
Gost
dali

Svi se pozivaju na kese a kad ti mjere suhomesnate prizvode pa ti mjere one plastične posudice i neka to no kad mjere ako je pršuta onda je skuplja ambalaža a ako je salamcina onda jeftinija a opet plastika ito se ne razgradjuje a opet se zaradjuje više no na kese ,to može.Čak ponegdje ti pakuju u kese suhomesnato ito… Više »

Osa
Gost
Osa

PA NEKA MI NEKO KAŽE DA VLAST NE MISLI NA BUDUĆE GENERACIJE…. XAXAXAXAXAXA

Dragutin
Gost
Dragutin

U “Voli” Milov se naplaćuju već godinama.

milos
Gost
milos

a kada su bile besplatne

Rajan
Gost
Rajan

Sve naplatite…I vazduh obavezno, lketnji dnevno 10 centi, a zimi 20 centi, treba ga ohladiti….

mxt
Gost
mxt

A oprostite DPS izdajnici posto ce biti udisaj vazduha?

mxt
Gost
mxt

U podgoricu se naplacuju evo 7-8 godina.

Mara
Gost
Mara

A kada su to bile besplatne?

Ja Ti
Gost
Ja Ti

ONDA MI VRATITE PARE STO MI EVO 6 GOD NAPLACUJU U
6 CENTI VELIKE
3 CENTA MALE
PO PRIMORJU JE UVEDENO PLACENJE KESA DAVNO
KAKO DA MI EURE VRATITE..OBJAVITE

nebitno
Gost
nebitno

Bravo!

Vantage1111
Gost
Vantage1111

Da ste vi meni I zivi I zdravi I sve to.

Darlington
Gost
Darlington

Nema se što punit u kese svakako, možemo mi to i u džepove

Nemam pojma
Gost
Nemam pojma

A novinar je dopisnik iz Gvajane…

Dk
Gost
Dk

Uvijek su ih naplaćivali

Ekolog
Gost
Ekolog

Biorazgradive plastične, ili papirne, pa će zakon imat nekog efekta.

Coko
Gost
Coko

I vazduh pocnitee da naplacujete

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Obavezne papirne kese. Sigurno su puno skuplje od plastičnih ali kome je skupo neka nosi ceger. Ovako će narod samo dodatno “kupovati” kese.

staze
Gost
staze

Papirne kese- drvece strada! Dajte neko resenje koje ce stvarno ocuvati zivotnu sredinu!

Kuvar
Gost
Kuvar

Ceger kao prelazno resenje kao nekad sto se kupovalo

rofz
Gost
rofz

u lakovic voli I aromu svaki artikal nova kesa I ako ne treba po 4 centa naplate deset kesa a deset stvarcica……lopovi

Riki
Gost
Riki

A oce li Voli, Lakivic, Aroma i ostali, platiti gradjanima sto ih reklamiraju tako sto nose njihove kese, a naplate ih po 3- 5 centi. Naplate gradjanima kese, a na njima nacrtaju simbole koji jasno ukazuju gdje je roba kupljena. Voli npr. okaci srca, Lakovic se bojom oznaci. U butiku kad kupis robu oni ne naplacuju kese i zato mogu… Više »

Jovo
Gost
Jovo

Zakon o zastiti potrosa a kaze da kesa koja sadrzi zastitni znak ili ime mjesta gdje je kupljena ne smije da bude naplacena

Riki
Gost
Riki

Jovice, oni istina ne nalijepe logo firme, ali ga toliko iskopiraju da kese jasno ukazuju gdje je trgovano. Tako se reklamiraju a gradjanima dodatno kese naplate. Umjesto da oni daju pare gradjanima za reklamu, oni uzmu novac od njih. Kesa mora biti bez aplikacija u nekoj neutralnoj boji tako da ne salje nikakvu poruku. Takvo ponasanje je nezakonito, cak i… Više »

Papir
Gost
Papir

I do sada smo ih plaćali 3 centa… 😉

boki
Gost
boki

Pa nisu ni sad besplatne, nego ih prodaju po 3 centa.

Ja Ti
Gost
Ja Ti

Kako dje.Nedje 3 a nedje 6 centi..Ka sam se svadja oko naplacivanja ali kazu sef naredio..Trgujem u MAKSI..PROVJERITE RACUNE I CIJENE IM NIJESU ISTE NA KASU KADA KUPUJETE PROIZVODE ..SIR..SALAME….I TD

Leba i soli
Gost
Leba i soli

Nikad nisu ni bile besplatne!U svaku prodavnicu od piljare do Volija naplacuju kese od 3do5 centi,a sad sa novim kvazi zakonom ce kostat 3puta skuplje,eto Bokanu i ostalima enormna zarada samo od kesa.Prijatno vam bilo uz kesu!

Slavko
Gost
Slavko

Ako niste u toku kese u CG se vec godinama naplacuju. U Idei cak PET centi obicna kesa kosta, a uvale ti 10 takvih kad vise kupujes…

Lipa
Gost
Lipa

Ali u običnim prodavnicama u kojima kupuješ hljeb svakog dana jesu besplatne

Zelenko
Gost
Zelenko

Pa što ne ukinete kese, zašto udarate po džepu građana? Udarite po džepu prodavaca. Kupci ne proizvode kese, a moraju nositi proizvode u nešto. Ovo je samo podstrek prodavcima da prodaju što više kesa, ako nešto mogu spakovati u dvije oni to rasporede u četiri.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Tacno ,zabranit plasticne kese

1960
Gost
1960

Papirnate kese …ali ce njih naplacivat 10 centi

Gost
Gost
Gost

Zabranite ih.Neka prodaju papirne.Cio grad je “okicen”plasticnim” kesama.

Send this to a friend