Društvo

Pobjeda: Krivokapić sa Bjelicom rušio Vušanovića, ali ostao bez podrške Vijeća fakulteta

Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u četvrtak neistinu tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore ustvrdivši kako tokom vladavine prethodne vlasti nije mogao da napreduje u karijeri, te da mu nijesu dozvolili da bude dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, piše Pobjeda.

Činjenice su, međutim, potpuno drugačije i upravo je Pobjeda izvještavala o nečasnim pokušajima Upravnog odbora UCG da, „silom na sramotu“, na čelo Mašinskog fakulteta progura Krivokapića 2016. godine, ali ga nijesu željele njegove kolege.

“Da u ovom parlamentu kažem laž vi bi svi skakali na mene… Mene prozivate da sam dobio stan – dobio sam stan, mene prozivate za kuću – dobio sam kuću u nasljeđu svog oca. Šta vi hoćete, da živimo kao robovi u onim slamaricama kao što je u 19. vijeku živjelo pola čitave Crne Gore. Ne može čovjek da bude normalan po vama u Crnoj Gori. Ne može da napreduje normalno – da, jer nijesam mogao nikad biti dekan Mašinskog fakulteta, nikad nijesam mogao biti rektor Univerziteta Crne Gore, jer vi ste postavljali vaše kadrove i ja to dobro znam i svaki profesor na Univerzitetu to dobro zna. To je bio partijski Univerzitet. Neće više biti… Nema više partijskih rektora”, rekao je, pored ostalog, Krivokapić u polemici sa opozicionim poslanikom Ivanom Brajovićem.

A na tom, kako ga je nazvao, partijskom Univerzitetu Krvokapić je izgradio zavidnu karijeru, a bio je i „desna ruka“ rektorke Radmile Vojvodić. Kao rukovodilac Centra za doktorske studije predstavljao je crnogorsku visokoškolsku ustanovu i u inostranstvu.

I nije Krivokapić blisko sarađivao samo sa Vojvodić. Kada je iskazao želju da bude dekan svog matičnog Mašinskog fakulteta Upravni odbor Univerziteta mu je bez zadrške izašao u susret. A u Upravnom odboru, zbog čega se profesori UCG godinama bune, ključnu ulogu imaju upravo predstavnici vlasti, odnosno Vlade.

E baš to tijelo, kojim je rukovodio prof. dr Duško Bjelica namjerilo se 2016. da usliši Krivokapićevu želju, pa su na sjednici 19. januara poništili odluku Vijeća Mašinskog fakulteta u postupku odlučivanja o izboru dekana ove univerzitetske jedinice po žalbama profesora Darka Bajića i Zdravka Krivokapića.

Pobjeda je tada objavila nezvanična saznanja da je Upravni odbor poništio kandidatura profesora Igora Vušanovića, koji je dobio najviše glasova Vijeća Mašinskog fakulteta – čak 20 kolega ga je podržalo. Uz Bajića je bilo šest članova Vijeća, a Krivokapića je glasalo osam.

Upravni odbor, međutim, utvrdio je kako je Vušanovićeva prijava, odnosno dokumentacija, nepotpuna. Ispostavilo se da je iz dokumentacije nestao program rada, iako je Vušanović, što je sjutradan potvrdio Pobjedi, predao sve „papire“. Ponudio je i dokaz – pečatom ovjeren prijemni list. Nikada nije utvrđeno kako je iz njegove fascikle nestao jedan dokument.

Namjera tadašnje vlasti, koju Krivokapić danas krivi da mu nije dozvoljavala da napreduje u karijeri, ipak nije prošla. Vijeće Mašinskog fakulteta, odnosno Krivokapićeve kolege, nijesu ga željele za dekana.

“Vušanović je na prethodnom glasanju dobio apsolutnu većinu i moguće da je to razlog zbog čega Vijeće ne želi da ispuni volju Upravnog odbora”, kazao je tada nezvaničan izvor Pobjede sa Mašinskog fakulteta.

Tako su zaposleni na Mašinskom fakultetu uspjeli da pobijede tadašnju vlast i Krivokapića, pa je Upravni odbor 15. februara poništio prethodni i raspisao novi konkurs.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GrDinic radmila
Gost
GrDinic radmila

Ja ga podržavam. ………

Opet
Gost
Opet

Krivi stari dps-ovac

Dragana S.
Gost
Dragana S.

Vusanovic je za Krivog institucija, priznat u svijetu, autor vise naucnih radova i inovator. Pitajte studente i profesore, a za Krivog niko nije cuo, osim u SPC i Njemacku, dje bio kao na nekakvo usavršavanje, između ostalog o trosku CG.

Koncar
Gost
Koncar

A što je ovaj božović…..ee moj krivi

Tata
Gost
Tata

Vazda i samo funkcije, a ista podrska kao i u vladi (bez nje)… Sto se u crkvu ne ubacis da pocinemo svi…

Boban
Gost
Boban

Zdravko Krivokapic nije mogao doci do Bjelice. Svi su se divili Dusku i bilo je neprijatno gledati kako su ga hvalili

Nikola
Gost
Nikola

Op, op, op…. a sve poštenjačine…

Rale
Gost
Rale

Prof. Vusanovica poznajem od kad sam na UCG punih 20 godina. Uvijek je bio najveci podrzavalac svih rukovodstava UCG. Bjelica i Krivokapic nijesu bili u bliskim odnosima. Krivokapic je bukvalno ” trcao ” za Bjelicom. Svako zna da im je Dusko bio ” tata” svima. Bez izuzetaka.

Miso
Gost
Miso

Sto ne napisete koliki je odnos glasova Vusanovic-Krivokapic bio? Vusanovic nije imao duplo vise vec tri puta vise!

Ridikul
Gost
Ridikul

Kakva podlost! Ukrali su covjeku dokumente iz fascikle da bi ga diskvalifikovali! Dje god se pojavio ovaj premijer su neke subverzivne radnje….e koga smo doveli na čelo vlade!?

Grammy
Gost
Grammy

Znači, budućnost Crne Gore zavisi od nečijih neispunjenih ambicija i frustracija? Ako meni nešto ne može bit, onda ništa ne valja, ajmo sve da srušimo, pa kad ja dobijem što hoću, onda će sve biti dobro.

Montenegro
Gost
Montenegro

Jos jedna potvrda kako je prethodna vlast odgajala ugrozene Srbe, samo su zaboravili na onu staru: ” Das prst, hoce saku…”

Burilo
Gost
Burilo

Zbog kadrova kao sto su Krivokapic i Bjelica, DPS je i propao. Zelja za vlasti i upravljanje tudjim zivotima na nacin da se drugi ostete po svaku cijenu pa se i najbolji prijatelji posvadjaju. Zato sad Belice nema nidje ni na UCG ni na ulici, vjerovatno je shvatio da treba da se sakrije od svog najboljed drugara Zdravka.

Greska je
Gost
Greska je

Vec je ostao bez onih koji su ga glasali
Ruke im opale i mene istome
Ali zato ce dobiti narod na ulice zbog diskriminacije

Send this to a friend