Društvo

Počelo sistemsko pošumljavanje Lješkopoljske Gorice

Foto: Glavni grad

Povodom obilježavanja Dana ekološke Crne Gore, danas je na Lješkopoljskoj Gorici (Mala Gorica) organizovana sadnja, odnosno sistemsko pošumljavanje i uređenje ovog podgoričkog brda koje ima predispoziciju da postane novo plućno krilo grada, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su kazali, na samom početku procesa kreiranja park šume, posađeno je 100 sadnica drveća, a akciji su prisustvovali zamjenici gradonačelnice Luka Rakčević i Danilo Šaranović koji su simbolično posadili sadnice i time otvorili radove na ovom projektu.

Osim predstavnika Glavnog grada i ekipa Zelenila, sadnju su podržali predstavnici Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore, Crnogorsko Društvo Ekologa/Montenegrin Ecologists Society, Oči Podgorice i veliki broj građana.

Tom prilikom, Rakčević je iskazao zadovoljstvo na velikom odzivu za ovu akciju, te istakao da su ovo samo prvi koraci u pravcu sistemskog ozelenjavanja Male Gorice.

„Nadam se da će slike sa današnje akcije biti poput onih crno bijelih fotografija sa brda Gorica, prije nekoliko decenija kada su građani i građanke Podgorice i brojna udruženja i organizacije krenuli u masovno pošumljavanje tadašnje goleti brda Gorica. Danas je velika Gorica simbol našeg grada, glavno plućno krilo, a nadam se da će mala Gorica to ubrzo postati“, zaključio je Rakčević.

Projekat park šuma Lješkopoljska Gorica biće realizovan zajedničkim naporima i aktivnostima Glavnog grada, gradskog preduzeća “Zelenilo”, Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, mnogobrojnih partnerskih nevladinih organizacija, privatnih donatora i inicijative Ozelenimo Crnu Goru.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa firmom „Zaštita prostora“ obezbijedila je sredstva za uređenje pristupnog puta.

„Saradnja sa Glavnim gradom i NVO, kao rezultat uvijek daje lijepe i održive priče.Koristim priliku da svim građanima i građankama čestitam Dan ekološke države Crne Gore i izrazim zadovoljstvo što tim povodom danas započinjemo jednu veliku akciju ozeljenjavanja brda mala Gorica. Ekologija i zaštita životne sredine su tema i ideja koja nas ujedinjuje“, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

Ekološki aktivista Vuk Vujisić, koji je jedan od organizatora današnjeg okupljanja istakao je da je ovo veliki dan za Podgoricu, ali i Crnu Goru koji na neki način predstavlja kamen temeljac za novu park šumu u Podgorici.

„U iščekivanju pejzažnog projekta Glavnog grada, u narednom periodu ćemo organizovati akcije sadnje. Pozivam sve privatnike i organizacije da učestvuju u gradnji ovog brda“, zaključio je Vujisić.

Sistemsko pošumljavanje Lješkopoljske Gorice predstavlja značajan korak ka zaštiti i očuvanju životne sredine. Ulažući u takve poduhvate, zauzimamo proaktivan stav u zaštiti naše životne sredine za sadašnje i buduće generacije, njegujući održiviji i uravnoteženiji suživot sa prirodom.

4

avatar
1000
4
0
0
 
3
Tornikola1Miško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tor
Gost
Tor

Projekat od prosle godine

Vukovic zapoceo. Najavio staze, terene i sl.

nikola1
Gost
nikola1

zašto nije obaviješten niko iz Donje i Gornje Gorice?

Miško
Gost
Miško

Bravo za akciju,da ih je sto više.Svaka čast.

Miško
Gost
Miško

Bravo svima koji su osmislili i ucestvovali u akciji.Neka je ovakvih akcija što više.Nije skupo a mnogo korisno.BRAVO

Send this to a friend