Društvo

Počinje Evropska nedjelja mobilnosti

Evropska nedjelja mobilnosti (ENM) koja se održava od sjutra do 22. septembra, uključivaće zatvaranje ulica za automobile, organizovane vožnje biciklom, takmičenja na otvorenom, koncerte i radionice.

Evropska nedjelja mobilnosti 2017. obilježava se pod temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, koristeći poziv za akciju “Dijeljenjem dobijamo više”.

Predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni rekla je da cilj da se uključe građani i da ims e ukaže na važnost otvaranja i oživljavanja javnih prostora – parkova, trgova, ulica – za okupljanja i druženja, posebno onih namijenjenih djeci i mladima.

“Ova sedmica je odlična prilika da nastavimo sa našom kampanjom “Ugasi motor” kako bi zaustavili bespotreban rad motora automobila, posebno ispred dvorišta škola i vrtića”, rekla je Mekluni.

Ona je pojasnila da se radi o kampanji koja utiče na promjene navika i ponašanja vozača, doprinosi smanjenju zagađenja vazduha koje dolazi od izduvnih gasova iz automobila koji nijesu u pokretu.

“Uskoro ćete biti u prilici da ispred svake škole i vrtića u Podgorici (pa i širom Crne Gore), uočite znakove koji pozivaju vozače da, dok čekaju svoju djecu, ugase motor i time poštuju tzv. “Zone čistog vazduha” kazala je Mekluni.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav istakao je da je Evropska nedjelju mobilnosti, događaj koji se obilježava u više od 2.000 gradova širom Evrope.

“Ove godine pod sloganom ,,Dijeljenjem dobijamo više”, želimo da ohrabrimo građane Crne Gore da voze bicikl, idu pješke, koriste javni prevoz i voze se zajedno autom”, kazao je Orav, saopšteno je iz UNDP-a.

To, kako je rekao, ne samo da je dobro za životnu sredinu, nego je i mnogo prijatniji način putovanja od jednog mjesta do drugog.

“Ove godine ,,Evropska nedjelja mobilnosti” biće obilježena širom Crne Gore i uključivaće zatvaranje ulica za automobile, organizovane vožnje biciklom, takmičenja na otvorenom, koncerte i radionice”, zaključio je Orav.

Direktor Agencije za zaštitu prirodne i životne sredine, Nikola Medenica, kazao je da detaljna analiza saobraćaja u Crnoj Gori i zvanična statistika pokazuju da je udio putničkih automobila u drumskom saobraćaju predominantno prisutan sa preko 80 odsto učešća.

“Od ukupnog broja registrovanih automobila, više od 50 odsto čine modeli proizvedeni prije 1999. godine. Ovi podaci govore da crnogorska populacija i ako ne toliko brojna kao zemlje regiona i Evrope, ipak svjesno ili nesvjesno daje svoj dio negativnog efekta u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena”, naveo je Medenica.

On je dodao da su sve akcije kao što su “Dan bez automobila” i “Ugasi motor” osmišljene kako bi građani počeli da mijenjaju svijest o jednom fundamentalnom pitanju, a to je usmjeravanje na potpuno novi način života, koji za cilj ima da sačuva životnu sredinu za buduće generacije, istako je Medenica.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama, Arijana Nikolić,, podsjetila da se akcije tipa “Ugasi motor” već odavno organizuju širom Evrope i svijeta i pozivaju vozače da smanje zagađenje od izduvnih gasova iz automobile, na prostorima u blizini škola i vrtića kako bi se smanjila izloženost djece otrovima.

“Vozila u praznom hodu, odnosno čiji motor radi i kad vozilo nije u pokretu, emituju toksine koji izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Djeca su najranjvija na ovu vrstu zagađenja, a kampanjom “Ugasi motor” možemo značajno smanjiti izloženost djece toksinima”, kazala je Nikolić.

Pomoćnik sekretara za životne sredinu Glavnog grada, Lazarela Kalezić, rekla je da je Podgorica kroz usvajanje niza dokumenata prepoznala potrebu da unaprijedi sektor saobraćaja, odgovori na izazove i primjeni opšte prihvaćene standarde održivog transporta.

“Grad je usmjerio svoje djelovanje na povećanje nivoa alternativnih vidova transporta, unapređenje postojeće infrastrukture uvođenjem efikasnijih saobraćajnih rješenja”, kazala je Kalezić.

Mekluni je poklonila table svim partnerima u kampanji “Ugasi motor” koji će ih u znak podrške, postaviti na svojim institucijama.

Kancelarija UNDP-a je nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Podgorici, ministarstvima održivog razvoja i turizma, saobraćaja i prosvjete, Agencijom za zaštitu životne sredine, NVO-ima Biciklo.me, Ozon, Dijagonale, Glavnim gradom, drugim opštinama i partnerima u Crnoj Gori.

ENM se završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“

Send this to a friend