Društvo

Počinje kupanje u Herceg Novom, kupališta čekaju sanaciju

Ove sedmice trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika Udruženja zakupaca plaža u Herceg Novom, lokalne TO, Opštine Herceg Novi i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kako bi se odredio početak sanacije kupališta oštećenih u nevremenu krajem marta.

Prikupljanje foto dokumentacije oštećenih plaža je pri kraju, pa bi na sastanku detaljnije trebalo da bude poznat obim oštećenja kupališta, kao i neophodan iznos sredstava za sanaciju, kaže za Radio Jadran, predsjednik Udruženja zakupaca Herceg Novog, Slobodan Vujačić, zakupac plaže Splendid na Savini.

“Na nekim kupalištima otišle su betonske ploče, na nekima je more raznijelo pijesak, a tu su i ona koja zahtijevaju manje popravke. Jedan od zakupaca nedavno je nasuo 150 kubika pijeska da bi mu ga voda ponovo odnijela između 31. marta i 1. aprila. Nakon toga ponovo smo morali da pravimo fotografije. Prema sadašnjem stanju na 15, ili 16 kupališta, od Igala do Meljina, biće neophodni veći zahvati – armiranje, betoniranje, nasipanje pijeska. Na još dvadesetak kupališta nasuće se između 20 i 60 kubika pijeska”, precizirao je Vujačić.

Prema nekim ranijim procjenama novskih zakupaca plaža, šteta od martovskih kiša i juga iznosi između 50 i 60 hiljada eura. Dio štete zakupci su prema Ugovoru o zakupu sa MD dužni sami da otklone, a dio obaveza snosiće Morsko dobro. Za tu svrhu, MD je obezbijedilo 200 hiljada eura na  čitavom primorju. Novski zakupci zatražili su pomoć lokalne uprave, MD i lokalne TO.

Imaju, kako kažu, dobru saradnju sa direktorom Morskog dobra, Predragom Jelušićem i v.d. direktorom TO, Pavlom Obradovićem, pa se nadaju da  će do 1. maja uspjeti da pripreme sva kupališta.

Send this to a friend