Društvo

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljku na satu pomjeramo jedan sat unazad

Ilustracija

Pomjeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedjelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena.

Praksa je da se svakog posljednjeg vikenda u oktobru pomjera sat unazad i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Crnoj Gori.

Ideja o zimskom i letnjem računanju vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi tek oko osam sati, a zalazi u 16 sati. U julu kada je dan duži sunce izlazi prije pet sati, a zalazi poslije 21 sat.

Priča o ukidanju takvog računanja vremena već duže je predmet polemika, a Evropski parlament je prije godinu i po dana glasao da se ukida pomjeranje sata od sljedeće godine.

Tako će zemlje EU odabrati da li će kod njih biti ljetnje ili zimsko računanje vremena.

12

avatar
1000
9
3
0
 
11
IlkeZabjeloCitalacWWG1WGAPapiric
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zimsko brale top

Citalac
Gost
Citalac

Proslu godinu sam proveo u insotranstvu u zemlji u kojoj dan tokom cijele godine, ondosno dnevna svijetolst traje skoro do 8-9 uvece bez obzira na mijenjanje sata. Ne mozete vjerovati koliko to utice na psihu i koliko vise prija. Ovo (u)skracivanje dana je stetno na vise nacina.

Ilke
Gost
Ilke

Hajde prosvetli nas i reci gde je mesto gde dan traje do 8.00, 9.00. cele godine. Videli ljudi žrtvu, pa se malo zavitlavali sa tobom.

Papiric
Gost
Papiric

Uvesce ljetnje vrijeme za stalno kad tad. Ne smarajte.

Cheese
Gost
Cheese

Ovo je stvarno uzas i katastrofa. Ostavite brate ljetnje racunanje vremena, e nam u Budvu u 4 popodne mrkli mrak pane, e se ne moze ufatit svjetlost dana pogotovo kad su kise ka danas. Nije ni prirodno brate mili.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Vama je pao mrak 30. Avgusta ove godine, a i bilo ti je ljetnje racunanje vremena doduše…

Ovako će biti
Gost
Ovako će biti

Da se pita običan čovjek, ostalo bi ljetnje. Pošto se pitaju birokrate, ostaće zimsko. Neobično je to kako funkcioniše mozak birokrate. Kao da, poslije radnog vremena, nije običan čovjek. I kao da ga neće ponovo nervirati što se smrkava u četiri popodne.

amo
Gost
amo

Treba ostavit kako je sad i nista ne vracat.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Najbolje da vrate staro.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Odlicno po nas kojima radno vrijeme pocinje prije izlaska sunca 🇲🇪

I HAVE
Gost
I HAVE

Ukinimo cackanje sata! Pravda za sat! #sat #oclock

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Hahahaha 😂😂

Send this to a friend