Društvo

Podgorica dobija spomenike knjazu Danilu i Blažu Jovanoviću

Podgorica će do decembra 2021. godine dobiti još dva spomen-obilježja i to spomenik knjazu Danilu I Petroviću Njegošu i Blažu Jovanoviću, prvom predsjedniku Vlade Narodne Republike Crne Gore i predsjedniku Narodne skupštine Crne Gore, prenosi Dan.

Da je Glavni grad krenuo u proceduru podizanja ova dva spomen-obilježja predviđeno je programom podizanja spomen-obilježja za ovu godinu koji će se naći pred odbornicima na sjednici Skupštine Glavnog grada 29. oktobra. Lokacije još nijesu određene.

U odluci su naznačeni razlozi za podizanje spomenika.

“Program podizanja spomen-obilježja temelji se na realnoj potrebi trajnog obilježavanja i očuvanja uspomene na istaknute ličnosti iz crnogorske istorije. Knjaz Danilo I Petrović Njegoš, prvi crnogorski svjetovni vladar poslije Đurđa Crnojevića, i Blažo Jovanović, revolucinar, narodni heroj, političar i državni funkcioner su ličnosti koje su posebno zaslužne za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore”, piše u obrazloženju skupštinske odluke.

U biografiji knjaza Danila, koja prati dokument, naznačeno je da je jedan od najvećih uspjeha njegove vladavine, bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine

“Sredstva za podizanje spomenika obezbjeđuje Glavni grad. Ocjenu i odabir umjetničkog rješenja spomenika izvršiće stručna komisija koju obrazuje gradonačelnik. U realizaciji podizanja spomen-obilježja donijeće se posebna odluka”, piše u dokumentu.

Blažo Jovanović, državnik, revolucionr, pravnik i novinar, u Podgorici ima ulicu i most nazvane po njemu.

Njegova rodna kuća u Piperima, Velje brdo, je u nadležnosti Muzeja i galreija nakon što je grad 1976. godine otkupio. Nije u reprezentativnom stanju.

81

avatar
1000
27
54
0
 
55
PepaperoEne brePodgoricaVidoB
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pepa
Gost
Pepa

Bravoo vrijeme je vise

pero
Gost
pero

Ostasmo bez DPS blago nama

Micoli
Gost
Micoli

A da nece krsta zrnova

Batica
Gost
Batica

Najvaznije je da nema vise DPS

Maki
Gost
Maki

Grdo se varas. Tu je, radi iz sjenke. Ne treba napora da se to primjeti.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Neka u sjenci i ostane do kongresa kada ce se podijeliti u dvije stranke .

Realnost
Gost
Realnost

Knjaz Danilo ubjedljovo najveće ime crnogorske istorije,međutim kralj NIkola na umoru i onamo vamo obiljezi zadnje 30 god cg istorije,žalosno

Hroničar
Gost
Hroničar

A dje ste bili DPS vjernici do sad? Sad vi to neće dozvoliti ministarstvo kulture. Tako ste u Kotoru bili uzdržani kad su se oznake na ulicama pisale (gore) ćirilicom a ispod(dolje) latinocom. Podsjećam u Kotoru koji primi sa kruzera 600 000 samo turista, pa se čudu ne mogu načudit koje je ovo pismo! Na stranu što u Kotoru starom… Više »

VidoB
Gost
VidoB

o tome bi, da je živ, don Sbutega imao šta reći. Na žalost !

Podgorica
Gost
Podgorica

Latinica i ćirilica su u Ustavu Crne Gore ravnopravna pisma. Ja sam Dukljanin i ne znam o čemu pričaš.

Petar
Gost
Petar

Danila je zapala nezahvalna duznost da oformi drzavni aparat i uvede poreze protiv kojih su se pojedina plemena bunila ne shvatajuci znacaj uspostavljanja mehanizama sopstvene drzave i navikla da se zbog poreza tuku sa Turcima. Bio je beskompromisan u ostvarivanju tog cilja, a nekad i previse radikalan u obracunu sa onima koji su se tome suprotstavljali. S druge strane on… Više »

Mongro
Gost
Mongro

…i bio okrenut zapadnim vrijednostima i usmjeravanju CG ka tom cilju!

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Zahvaljujem na tekstu koji je gola istina, nažalost crnogorske veličine kao vladika a kasnije knjaz nijesu na vrijeme shvaćene.
Da je vječna Crna Gora.

Cicka
Gost
Cicka

Konacno i zasluženo..narocito knjaz Danilo, zovu Nikolu mučenikim, e bgm, kakve su Danila okolnosti snasle veci je mucenik Danilo no Nikola…posle Petra I po meni najveci vladar iz dinastije Petrovic…!!!!!!!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pored svih zasluga … nikola je ipak bio populista i egomanijak.

Cicka
Gost
Cicka

Nikola jeste bio bolesno ambiciozan, ali su mu svejedno Srbija i Rusija odredile sudbinu 15 godina prije Podgoricke skupstine.

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Danilu je ok, ali Blažu zločincu nikako.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Blažo je ovu zemlju oslobađao od zločinaca, koje ti podržavaš.

Prcko
Gost
Prcko

Ma tako i treba. Od spomenika se živi.

Mongro
Gost
Mongro

Tačno! Ako zaboravimo prošlost, ne možemo graditi ni budućnost! Spc je odrađuje veliki dio posla da prošlost/istoriju CG prepravlja i falsifikuje zarad ispiranja mozga narodu CG. Rezultate te politike spc gledamo i danas!

istina
Gost
istina

Dajte ulicu Vasu Cukovicu. Najvecem dobrotvoru. Zaradio ogroman novac u Americi i dao svom kraju. Gradio skole, puteve, slao ljude na obrazovanje, pomagao sirotinju, bolesne, placao za vodovod, elektrifikaciju, javne ustanove i naravno tada najmoderniju bolnicu u Risnu. Ne zaboravite to ime. To treba da budu uzori ili barem ljudi za postovanje. Nije ubijao i pljackao svoj narod niti ijedan… Više »

Gabela
Gost
Gabela

Ovo je živa istina za dobrotvora Vasa Cukovića. Koji je prilikom dolaska u Risan prije II svjetskog rata čuo dolazeći iz Veriga da su popovi dali znak da zvone zvona. On je poslao čovjeka i naredio da se odmah pbustavi zvonjava u protivnom će se vratiti nateag. Popovi su prekinuli sa zvonjavom. Sad ne bi stajali tri dana.

starac fočo
Gost
starac fočo

Meni najmiliji vladar iz dinastije Petrovića. Pobjednik sa Grahovca, čovjek koji je htio da nas vodi ka Evropi i vladavini prava. Nažalost, kod nas se istorija ponavlja…

Vincenzo
Gost
Vincenzo

Spomenik Knjazu Danilu treba podignuti na Cetinju. On je zivio i djelovao u vremenu kad Podgorica nije ni postojala kao grad. Vjerovatno nikad nije ni bio u Podgorici. Spomenik Ivanu Crnajevicu u Podgorici je isto kao kad bi Beogradu podigli spomenik Njegosu. Podgorica je savremeni grad i treba svoj identitet da stvara na bazi svog licnog doprinosa sebi i svojoj… Više »

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Po tvojoj logici bi širom svijeta trebali pomjerati spomenike. Kolumbija je dobila ime po Kolumbu, iako nikad nije nogom kročio tamo ovo je samo jedan primjer besmislenog komentara.

Ene bre
Gost
Ene bre

Jeste. Po toj logici spomenik Kolumbu potpuno je besmisleno da bude u Njujorku. A inače postojala je Podgorica itekako. Sat kula u PG je starija od Cetinja. I to Cetinje je napravljeno tek u 19om vijeku. Nažalost i ostalo je u 19-om vijeku. Jer nema gdje da se širi s obzirom da je na planini, a PG i ravnici. Ako… Više »

videt
Gost
videt

Evo ja sam cetinjanin, i slažem se da cetinje samo ne može biti branitelj Crne Gore, samo, jer je ograničeno i malo, bez pomoći podgorice i ostalih gradova, nema ‘leba’. Ali sa druge strane, istoriju iz osnovne nisi prošao/la, jer je cetinje formirano u 15-tom vijeku, promašio si samo za 400 godina. A na cetinje je 1450 godine sagrađena Vlaška… Više »

Ene bre
Gost
Ene bre

Cetinje je formirano u 15.vijeku? Pa znači da je debelo mladje od Podgorice onda. Inače iz istorije sam uvijek imao najbolje ocjene. Na području Podgorice su se nalazile jedne od najstarijih naseobina cijele regije. Pa na periferiji današnje PG je bio Ilirsko-rimski grad Dioclea, koji je imao 10000 stanovnika i prije punih 2000 godina! Mnogi gradovi u CG i danas… Više »

Marta
Gost
Marta

Blago ti upamet,kako ti shvatas istoriju.Mora da nijesi vidio nijedan grad prije nego si dosao u Podgoricu.Cetinje Crn Gora,a Crna Gora je Cetinje,sa 15.ooo stanovnika.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ene, tvoje znanje istorije je za nulu.

Ene bre
Gost
Ene bre

Moje znanje istorije je upravo vrlo solidno. Za razliku od mnogih ovdje.

Ene bre
Gost
Ene bre

Većina Cetinja je svakako napravljena u 19om vijeku. Na to sam mislio. Znam ja istoriju bolje od tebe izgleda.

Bedem
Gost
Bedem

Kakve veze ima Njegos s Beogradom??? Glupost.

Vava
Gost
Vava

Moze onda Marku Miljanovom ko prvom gradonacelniku, u centar, pored vojvode Mirka

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Dje zivis ti, pa eno spomenik M. Miljanovu ispred opstine.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Koliko bi CG danas bila drugačija da je Danilo poživio!!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Bila bi teritorijalno manja.

sasapg
Gost
sasapg

Knjazu Danilu je potrebno uraditi spomenik od 9 metara visine, za svaku godinu vladavine po jedan metar. Takav pragmaticar se nije radjao na nasem prostoru. Vladar koji je razbio klanove i tajkune tog vremena. Vladar koji je odvojio crkvu od drzave. Vladar koji je saradjivao sa svim velikim silama i konacno okrenuo ledja Rusiji kada su ga izdali za priznanje.… Više »

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Ali se deklarisao kao Srbin. Citaj zakonik iz njegovog doba.

Mne
Gost
Mne

Ajmo malo da pocnemo da dijelimo ljude na dobre i lose, na one koji su doprinijeli prosperitetu i na one koji to nisu. I ajmo malo da zovemo ljude imenom i prezimenom, a ne po naciji kojoj pripadaju. I da prestanemo da samo ponavljamo ko je srbin, ko je crnogorac, ko je hrvat a ko je bosnjak. Ako je neko… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Zakonik je falsifikovan,originalni rukopis pronađen i predstavljen javnosti 1982. godine.Lični knjažev sekretar Milorad Medaković je u tekstu Zakonika napravio izmjene koje su u pravom smislu falsifikati. Medaković je u „članu 92. Zakonika” koji izvorno glasi: „I ako u ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti i nikakve druge vjere do pravoslavno istočne…”, umetnuo riječi „do jedine srpske” kojima je potpuno izmijenio… Više »

Sladja
Gost
Sladja

Da, on je falsifikovao i ubacio drugi tekst, a Danilo koji jedan od najboljih vladara, što i komentari potvrdjuju, je ispao toliko naivan da nije primetio da su mu podvalili Zakonik koji je on pisao. Ni ti u to ne veruješ.

Hogar
Gost
Hogar

Svašta.
Ne radi se uopšte o korišćenju falsifikata za života Knjaza Danila već poslije njegove smrti.

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Hogar kad čovjek sraste sa primitivizmom i lažima dzaba im sav savremeni sjaj. Slađa nije svjesna šta je napisala,nego još tebe ispravlja,kao ti ispade glup,hahahahaha,dzaba ovakvima objašnjavat.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Sladja- ni ti prosto ne “verujes” sama sebi , da si uspjela da napises ovako “pametan” komentar.

RECORD
Gost
RECORD

Koji je falsifikat štampan u Novom Sadu 1855. godine. U originalu, koji je na veliku žalost srpskih falsifikatora toga vremena sačuvan se jasno vidi da niđe nema napisano “srbska narodnost”. Samo izguglaj pa ćeš i sam viđeti. Sada jedno pitanje. Ako smo kroz istoriju uvijek bili Srbi, zašto se onda permanentno kroz istoriju krivotvore naša dokumenata? Mogu da ti navedem… Više »

ZIK
Gost
ZIK

Jeste rekao da je Srbin, ali nije to mislio.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Toga u Danilovom Zakoniku nema. Ima u plagiranoj Medakovićevoj verziji za koju je naučno dokazana da je taj član o kom ti govoriš Medaković ubacio u tiraž koji se štampao u Novom Sadu. Još jedna srpska laž i konstrukcija Zaboravili ste Srbi da se originalna verzija i tekst zakonika čuva na Cetinju. Pročitaj, provjeri pa napiši.

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Bd Bd Ne piši gluposti,kakav zakonik,vj neki falsifikovani kao i sve sto radite. Knjaz Danilo Srbin hahahahaha hahahahaha, koliko su vama mozgovi isprani šta je ovo…

Svetac
Gost
Svetac

Krstu Zrnovom Popoviću još uvijek ništa a?

Luka
Gost
Luka

I ne treba.Može za iz ustanak 1919.U II SR nije imao pozitivnu ulogu

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Onda pola spomenika

Botun
Gost
Botun

Klerofasistima dokazanim ne.

Hogar
Gost
Hogar

Pismo knjaza Danila londonskom Tajmsu London, utorak, 30. septembar 1856.g. U sred kritičnih okolnosti, i u prisustvu projekcija i razmatranja koje proističu od stranih Sila, crnogorski narod sačuvao je svoje mirno držanje bez opterećivanja evropskih dvorova opisom bolne situacije u kojoj se nalazi vjekovima. 466 godina crnogorski narod odbija da se podredi bilo čijoj moći ili da prizna vlast bilo… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Krv njenih junaka pala je na svaki kamen njenih visokih planina, i Crna Gora je sačuvala svoju dragocjenu slobodu. Politika velikih Sila bila bi jako pogrešna kada one ne bi uzele u obzir žrtve koje je njen narod podnio u ime Hrišćanstva – taj narod koji se, izmedu Srpskog kraljevstva, Vizantijskog carstva, kraljevstava Bugarske, Bosne i Epira, koji su svi… Više »

Младен
Gost
Младен

Зашто књазу Данилу? Зашто Блажу? Потпуно непотребно.

Bodin
Gost
Bodin

a sto tebe zanima iz srbije kome mi dizemo spomenik ? i sto nas zanima sto je tebi potrebno ili nepotrebno ?

Luka
Gost
Luka

To su veliki državnici iz naše prošlosti.

Mitar
Gost
Mitar

Do decembra 21 ve??? Nece nikako!!! Zasto bi cetnici to dozvolili???

Support
Gost
Support

Sve će vi to ovi novi oburdat kad dođu.

Luka
Gost
Luka

Neka probaju.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bili tebi Knjaže smjeli ovi svetosavci mahat tuđim barjakom pred nosom,i ne poštovat svoju domovinu,branit vojsci da ne vježba na svojoj zemlji,bi li???!!!

Luka
Gost
Luka

Po njegovom zakoniku izdaja se kažnjavala smrću.Bilo je takvo vrijeme kada plemenska svijest nije prestala ni od čega ,pa ni od saradnje sa Osmanlijama.

Sladja
Gost
Sladja

Dal ni taj isti Knjaz zabranio da u vojsku idu i oni koji se ne izjašnjavaju kao Crnogorci, nego da neki stranački komitet ili mesni odbor odredjuje dal si podoban ili ne.? Znajući Danila, on to ne bi dozvolio, a danas je to normalno.

boca
Gost
boca

najgore vrijeme za to.
Zasto to raditi kad ce nova vlast dati nalog da se ruse. I treba CG da ima te spomenike i kamo srece da ih je podigla prije 50 godina alu sad to ne treba raditi ako ce cetnici da ih ruse.

Luka
Gost
Luka

Ne mogu da se ruše spomenici zaslužnih državnika.

Laž i samo laź
Gost
Laž i samo laź

Ko će ih srušiti, rukoljub?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Knjaz Danilo najveći Crnogorski državnik u Istoriji!

Hogar
Gost
Hogar

Jeste,Zabjelo.Knjaz Danilo je trebao da počiva u mauzoleju na Lovćenu a Njegoš na nekom podesnijem mjestu,ako govorimo o državničkim sposobnostima.

Luka
Gost
Luka

Tu je neđe.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

A spomenik Krstu Zrnovom na Cetinje?

username 123456
Gost
username 123456

Sto ce spomenik Krstu Zrnovom, covjeku koji je saradjivao sa fasistima i cetnicima u borbi protiv partizana?

SRBsekta
Gost
SRBsekta

Nešto si debelo pobrkao username 123456. Ne govorimo o Pavlu Đurišiću nego o najvećem sinu CG Krstu Zrnovom

naše ime
Gost
naše ime

na zalost ovo je istina sto username kaze. ne falsifikujmo istoriju. najvise bih volio da su i cetnici i zelenasi bili protiv okupatora ali nazalost njima je jedini cilj bio da pobijede komuniste i ni jednu borbu ni jedni ni drugi nisu imali sa okupatorom. da podvucem da nije bilo komunista ne bi bilo ni moderne crne gore. oni su… Više »

Svetac
Gost
Svetac

pa ovo ti je odnos države prema njemu, jasno ti govori da država zna više od tebe koji si čitao wikipediju o njemu

lažilažo
Gost
lažilažo

@usrename, pozdravio te Dobrica Ćosić, hihihihihihhihihihihihihihihihihihihihihihiih

Laž i samo laź
Gost
Laž i samo laź

Da ste vi Srbi imali Krsta Zrnova Popovića sve bi vaše izmišljene junake zaboravili.

Matrix
Gost
Matrix

Bravo!

Mugambe
Gost
Mugambe

E valjao bi na jedan Danilo danas, da malo posredi neke stvari – mnogi su se nesto zaigrali

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Tako je. Mnogi bi u rupe pobjegli.

Marko
Gost
Marko

Konacno vise bravo!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend