Društvo

Podgorica nastavlja da bude lokomotiva razvoja savremene Crne Gore

Ivan Vuković

Podgorica nastavlja da bude lokomotiva razvoja i modernizacije savremene Crne Gore. Slijedimo našu viziju da Podgoricu izgrađujemo u evropskom duhu, čuvajući njenu tradiciju i autentičnost. Podrška i povjerenje  građana dodatno nas obavezuju i motivišu da nastavimo da vrijedno radimo i stvaramo, kako bi  budućim generacijama ostavili više nego što smo naslijedili. To je poručio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas u Skupštini Glavnog grada tokom izlaganja o prvoj tački Dnevnog reda – Izvještaj o radu Gradonačelnika i radu organa uprave Glavnog grada i službi za 2017. godinu.

Vuković je istakao da su u saradnji sa Vladom Crne Gore, stvorene neophodne pretpostavke za početak realizacije projekta Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja, čija je vrijednost preko 50 miliona eura prethodnoj godini.

“Potpisani su ugovori o finansiranju i ugovor o grantu, kojima je zaokružena finansijska konstrukcija, a slijedi raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova. Posredstvom IFC-a i Vlade Crne Gore obezbijedili smo i sredstva za izgradnju Jugozapadne obilaznice, kapitalnog projekta vrijednog oko 22 miliona eura, kojim će Podgorica dobiti modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa i tako povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, a uveliko teku i radovi na Donjogoričkom bulevaru, vrijedni oko 10 miliona eura, koji se nadovezuje na obilaznicu. Na taj način Podgorica će dobiti novi saobraćajni prsten kojim će se tranzit izmjestiti iz grada i omogućiti brži protok saobraćaja na gradskim saobraćajnicama”, naglasio je Vuković.

On je podsjetio da je u saradnji sa Direkcijom javnih radova počela izgradnja II faze obilaznice oko Golubovaca, od kružnog toka ka aerodromu do kružnog toka u Mojanovićima, čija vrijednost iznosi 6,3 milona eura, a izvođeni su i radovi na rekostrukciji putnog pravca Golubovci – Mataguži – Tuzi, vrijedni sedam miliona eura.

“Pored navedenih krupnih infrastrukturnih projekata tokom protekle godine radili smo i na unapređenju i širenju putne infrastrukture na teritoriji cijele Podgorice, u skladu sa planovima i potrebama građana. Asfaltirane su mnogobrojne ulice u svim djelovima grada, prigradskim i seoskim područjima. Sve ukupno, u prethodnoj godini na teritoriji glavnog grada, asfaltirano je oko 52 km novih saobraćajnica, a u saradnji sa Vojskom Crne Gore probijeno je 32 kilometra puteva na seskom području”, naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja posvećena je održavanju postojeće i izgradnji nove vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Na području Kakaricke gore, Bratonožića, Komana, Pipera, i opština u okviru Glavnog grada Tuzi  i Golubovavci sagrađeno je 42 km nove vodovodne mreže, a izvedeni su značajni građevinski radovi na izgradnji kolektora fekalne kanalizacije u Zagoriču, Maslinama, Zlatici i Draču za šta je utrošeno 1,5 miliona eura.

Gradonačelnik je naveo da je u cilju pružanja novih sadržaja i kvalitetnijih pijačnih usluga, u partnerstvu sa kompanijom Mesopromet, otvoren objekat tržnog centra sa pijacom na Koniku vrijedan preko 3,5 miliona eura koji je generisao 220 novih radnih mjesta.

Glavni grad je ove godine postao bogatiji za još jedan trg koji je sagrađen u neposrednoj blizini Gradskog stadiona, čime je Podgorica dobila moderan i funkcionalan prostor u samom centru grada, vrijedan preko pola miliona eura.

Gradsko pozorište, investicija koja je vrijedna šest miliona eura, poprima završne konture budućeg izgleda čime će nakon gotovo sedam decenija Podgorica dobiti novo pozorišno zdanje, a planiranom dinamikom teku radovi na Gradskoj knjižari za šta smo uložili preko 600.000 eura.

Vuković je istakao da je izgrađen vrtić na Starom Aerodromu, za čije potrebe je Glavni grad ustupio zemljište vrijedno 1,8 miliona eura, a u 2017. raspisan je i tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za  izgradnju dječijeg vrtića u Tuzima, procijenjene vrijednosti 1,8 miliona eura.

Pored tih vrijednih investicija, Glavni grad je vrtićima „Ljubica Popović” i „Đina Vrbica” ustupio na korišćenje prostore u Bloku V i u Staroj varoši i na taj način značajno doprinio povećanju kapaciteta predškolskih ustanova u Podgorici.

“Protekle godine, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore, počeli smo sa izgradnjom Srednje stručne škole u Golubovcima vrijednu preko pet miliona eura, a za naše najstarije sugrađane u 2017. godini privedena je kraju i izgradnja treće zgrade za penzionere sa 88 stambenih jedinica”, naveo je Vuković.

Po njegovim riječima, gradska uprava je tokom prethodne godine intenzivno radila i na unapređenju sportske infrastrukture.

“Podgorica je dobila moderan natkriveni bazen, vrijedan preko dva miliona eura, čime su se stekli uslovi za razvoj plivačkih sportova i u glavnom gradu naše države. Počela je rekonstrukcija Male sale Sportskog centra “Morača” i njena prenamjena u multifunkcionalnu salu, za šta će biti utrošeno 4,2 milion eura. Nijesmo zanemarili ni sportsko-rekreativni segment. U izgradnju novih i adaptaciju postojećih sportskih terena i teretana na otvorenom uložili smo preko 400.000 eura” istakao je Vuković.

On je podsjetio da je u cilju očuvanja životne sredine i pravilnog tretmana i odlaganja otpada, u prethodnoj godini otvoreno šesto reciklažno dvorište u Golubovcima vrijedno oko 150 hiljada eura, a ugrađena su i 34 nova podzemna kontejnera.

Radovi na prvoj fazi proširenja Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u sklopu kojih je predviđena izgradnja 124 boks jedinice ukupne vrijednosti 180 hiljada eura, ušli su u završnu fazu u 2017. godini.

“U cilju ravnomjernog razvoja Grada, radilo se na rekonstrukciji Doma u Gornjoj Gorici,  u vrijednosti 260.000 eura, koji je otvoren prije par mjeseci, a postavljen je i kamen temeljac za izgradnju višenamjenskog doma na Zlatici, vrijednog 470 hiljada eura u kojem će se nalaziti Dom zdravlja, pošta, apoteka, prostorije za klub penzionera i udruženja građana I koji će uskoro biti završen” najavio je gradonačelnik Vuković.

On je podsjetio da je na projekat biciklističkih staza, koji će izgradnjom petog koridora biti u potpunosti zaokružen sistem. Akcije ,,Za ljepše lice Podgorice“ i „Poboljšanje uslova stanovanja“ u sklopu kojih se obnavljaju fasade i ulazi u zgradama sprovode se u kontinuitetu.

“Iza nas je jedna od najizazovnijih ali i najuspješnijih požarnih sezona. Naši vatrogasci uspješno su ugasili 2.854 požara, što je rekordan broj u poslednjoj deceniji za šta su dobili brojna priznanja i nagrade, a Služba zaštite je u ovoj godini nabavila i nova specijalizovana vozila i opremu vrijednu preko pola miliona eura”, istakao je gradonačelnik.

Uprava grada u prethodnoj godini je, kako je naglasio Vuković, sa posebnim senzibilitetom i odgovornošću pristupala sprovođenju mjera socijalne politike, kako bi najranjivijim kategorijama stanovništva stvorila uslove za kvalitetniji život.

Gradonačelnik Podgorice je naveo da je organizacijom brojnih manifestacija, značajno obogaćena kulturna ponuda Podgorice.

On je podsjetio da je na Trgu nezavisnosti, uz prisustvo mnogobrojnih građana i istaknutih ličnosti, svečano otvoren spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova.

“Glavni grad je preko IPA projekta prekogranične saradnje obezbijedio sredstva za dalju turističku valorizaciju arehološkog nalazišta Duklja, završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na bedemu tvrđave Ribnica, a potpisan je ugovor za radove na prilaznoj stazi tvrđave Medun. Uveliko se odvijaju radovi na rekonstrukciji objekta zadužbine poznatog crnogorskog vajara Rista Stijovića, ukupne vrijednosti 395.000 eura. U saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) realizovan je projekat rekonstrukcije jednog od simbola Podgorice – Sat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića. Glavni grad je dobio Ljetnju pozornicu koja ima 200 mjesta, a u potpunosti je rekonstruisana omiljena sala podgoričke publike „Dodest” i KIC-a „Budo Tomović”. Poslije dugog niza godina, u rekonstrukciju ove institucije kulture uloženo je 200.000 eura”, istakao je Vuković.

Period koji je za nama obilježile su i brojne aktivnosti koje se odnose na promociju Podgorice kao turističke destinacije, a Vuković je podsjetio da je Podorica grad koji postaje domaćin brojnih međunarodnih sportskih događaja.

5 Komentara na "Podgorica nastavlja da bude lokomotiva razvoja savremene Crne Gore"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend