Društvo

Podgorica nastoji da bude pozitivan primjer u oblasti zaštite životne sredine

Podgorica, kao glavni grad Crne Gore nastoji da bude prepoznata kao pozitivan primjer u oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i energetske efikasnosti, odnosno postizanja što većeg stepena sinergije i saradnje sa svim lokalnim samoupravama naše države, u cilju efikasnije implementacije globalnih zahtjeva i politika, ocijenila je zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić.

Ona je govorila na konferenciji u okviru sesije EBRD Zeleni gradovi: glasovi regiona, a koja ima za cilj da istakne raznovrsnost gradova u okviru inicijative EBRD Zeleni gradovi i izazova sa kojima se suočavaju kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promjenama.

“Smatramo da je, pored legislativom definisanih obaveza i procedura, neophodno stvoriti preduslove za sprovođenje standarda u širem kontekstu što je i prepoznato, međunarodnim strateškim dokumentima, te inkoporiranjem njihovih postulata u naš strateški okvir”, istakla je ona.

Kako je podsjetila, 2017. godine usvojen je Lokalni akcioni plan za održivi razvoj Glavnog grada, koji se zasniva na Nacionalnalnoj strategiji održivog razvoja odnosno Agendi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine.

“Donešen je i Akt o proglašenju dijela kanjona Cijevne za park prirode, a u ranijem periodu dio masiva Komova na teritoriji Glavnog grada takođe proglasili zaštićenim prirodnim dobrom. S obzirom da i jedan i drugi lokalitet su dijelom prepoznati kao „Emerald sajtovi“ to opisane aktivnosti doprinose ispunjenju obaveza iz poglavlja 27 u smislu budućeg formiranja NATURE -mreže nacionalno zaštićenih područja, a što je jedan od preduslova pridruživanju EU. Donijeli smo i Akcioni plan za biodiverzitet Glavnog grada kojim su, pored ostalog, obrađeni su podaci o prirodnim vrijednostima na teritoriji Grada, kao mjere i aktivnosti koje treba preduzeti u cilju zaštite ovog segmenta životne sredine”, dodala je ona.

Vujačić je naglasila i da je usvojen i Program poboljšanja energetske efikasnosti za period 2018 – 2020 sa godišnjim planom sprovođenja.

Kako je istakla, izgradnja novog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji je definitivno najveći projekat koji grad trenutno realizuje.

“Međutim, treba imati u vidu da preduzeće vodovod i kanalizacija već intezivno uspostavlja primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrezu i što će upotrebu septičkih jama na teritoriji Grada svesti na najmanju moguću mjeru”, napomenula je.

Podsjetila je i da je Grad prepoznao potrebu da unaprijedi sektor saobraćaja, da odgovori na izazove i primjeni opšte prihvaćene standarde održivog transporta.

“Grad je usmjerio svoje djelovanje na povećanje nivoa alternativnih vidova transporta, unapređenje postojeće infrastrukture uvođenjem efikasnijih saobraćajnih rješenja. Povećanje stepena bezbjednosti svih učesnika je takođe važna kompnenta ovog sistema. I naravno poseban akcenat je stavljen na edukaciju, promociju i jačanje svijesti šire javnosti. Podgorica dobila tehničku i finansijsku podršku za izradu Plana održive urbane mobilnosti (SUMP), jer ćemo na principima zaštite životne sredine, ekonomske isplativosti i energetske efikasnosti u sektoru transporta nastaviti intenzivno da radimo na zadovoljenju potreba građana Podgorice za organizovanom mobilnošću, a samim tim i većem kvalitetu života”, kazala je ona.

Glavni grad je, kako je napomenula takođe prepoznao važnost proširenja zelenih površina što je predmet preporuka definisanih u lokalnim strateškim dokumentima. U tom smislu, velika pažnja je usmjerena na segment kvalitativnih karakteristika sadnog materijala.

Glavni grad je član Evropske mreže zdravih gradova, zatim Globalnog sporazuma gradonačelnika za klimatske i energetske projekte.

“Možda nas iskustva koja dijelimo danas natjeraju na razmišljanje da se u budućnosti češće opredijelimo za sliče priče, jer svjesni smo da su zaštita životne sredine i održivi razvoj potreba današnjice i da realizacijom različitih aktivnosti obezbjeđujemo ugodniji život našim građanima”, rekla je ona.

Uputila je apel svim građankama i građanima Evrope i svijeta da malim ličnim doprinosom i promjenom načina odnosa prema utrošku energije učinimo našu planetu ne samo energetski efikasnijom, već i ljepšim mjestom za život.

Konferencija EBRD Zeleni gradovi: Gradimo bolju i održiviju budućnost za gradove, u organizaciji Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, održava se danas u Londonu, u sjedištu EBRD-ja, kao segment Londonske nedjelje borbe protiv klimatskih promjena.

Okupila je ministre, gradonačelnike, zamjenike gradonačelnika i ostale zvaničnike gradova koji su pristupili inicijativi EBRD Zeleni gradovi, kao i finansijske eksperte i eksperte iz oblasti urbanog razvoja i klimatskih promjena.

Na konferenciji su istaknuti aktuelni trendovi u finansiranju zelenih gradova. Od inovativnih tehnologija do održivih infrastrukturnih investicija, sagledaće se najbolje mogućnosti za suočavanje sa izazovima urbanog razvoja i obezbjeđivanje bolje i održivije budućnosti gradova i njihovih stanovnika.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
Ja,mi,vi,oni,..Ja,mi,vi,oni,..Surova realnost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Da li ovde išta ima realnosti,stvarnosti,..
….pomozi Bože ovima što lažu.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Vala jeste! Samo pogledajte Vrela ribnička, okolinu Deponije, požare guma, korito Ribnice, Morače, Sitnice, parkove nagrđene od požara…Stvarno smo prvi po zaštiti životne sredine…🤮

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Surovo da surovije ne može biti.

Send this to a friend