Društvo

Podgoričanin Balša Vujošević sanja međunarodnu karijeru: Mladi bi trebali biti u fokusu državnih institucija

Imajući u vidu značaj procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, o kojem procesu mladi u našoj zemlji, kako kaže za CdM, nijesu dovoljno informisani, već se oskudnom promocijom istog tek zagrebe površina značaja i benefita proširenja, dvadesettrogodišnji Balša Vujošević iz Podgorice odlučio je da svoje dalje akademsko usavršavanje u oblasti Evropskih studija nastavi na koledžu Evrope u Natolinu, na specijalizaciji Evropskih javnih poslova i politika. Balša je jedan od šest studenata sa Zapadnog Balkana koji su dobili stipendiju Ministarstva vanjskih poslova Poljske u visini cijele cijene školarine-26.000 eura.

Balša Vujošević

Prije dolaska na koledž Balša je na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica završio osnovne i specijalisticke studije.

“Odgovor zbog čega sam izabrao koledž nalazi se u činjenici da je College of Europe najstariji i najprestižniji institut Evropskih postdiplomskih studija, osnovan 1949. godine od strane vodećih istorijskih evropskih ličnosti i očeva utemeljitelja Evropske unije, uključujući Salvadora de Madariagu, Winstona Churchilla, Paul-Henrija Spaaka i Alcidea De Gasperija, a osnovan je kao jedan od rezultata Evropskog kongresa 1948. u Hagu radi promovisanja “duha solidarnosti i međusobnog razumijevanja između svih naroda zapadne Evrope i pružanja elitnog obrazovanja pojedincima koji će podržavati te vrijednosti” i “radi osposobljavanja elite mladih lidera Evrope”, kazao je ovaj perspektivni mladić za CdM.

Kampus Natolin Koleža Evrope na kojem trenutno studira je izabrao imajući u vidu da se isti nalazi u vrhu akademskog proučavanja novih dostignuća u EU i odnosa EU sa susjednim zemljama, te dodatno uzimajući u obzir činjenicu da je dobitnik jedne od šest stipendija Ministarstva vanjskih poslova Poljske u visini cijele školarine (26.000 eura), za šest studenata sa Zapadnog Balkana.

“Koledž pored intenzivnog akademskog programa na engleskom i francuskom jeziku, studentima, što je moguće još važnije, studentima nudi mogućnost networkinga i upoznavanja sa ljudima koji su renomirani stručnjaci u oblasti Evropskih studija, kao i ljudima koji direktno rade ili vode procese koji su u sferi interesovanja koledža, te su tako u istoriji koledža govore i predavanja držali evropski komesari, predstavnici drugih značajnih evropskih institucija i međunarodnih organizacija, predsjednici država i vlada različitih evropskih država i šire, što potvrđuje i posjeta studenata koledža izuzetno interesantnom predavanju Predsjednika Crne Gore koje je nedavno održano”, ističe Balša.

On kao posebno važnu činjenicu ističe to da je trenutni rektor univeziteta Federika Mogerini, koja je prethodno obavljala funkciju Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost.

Sa Federikom Mogerini

“Sa druge strane, gledajući na prilike domaćih studenata za studije na univerzitetima van Crne Gore, jednostavno je pronaći veliki broj mogućnostii stipendija koje se nude našim studentima. Iskustvo toga tipa prestavlja nezaboravnu memoriju, ali predstavlja izazov prilagođavanja na nove okolnosti, okolinu, jezik… i nove kriterijume studija, koji su često drugačiji od onih u Crnoj Gori. Takođe studiranje vani nosi sa sobom i obavezu adekvatnog predstavljanja Crne Gore, imajući u vidu da ćete određenim kolegama tokom studija biti jedna od prvih osoba koje su upoznali iz Crne Gore”, ističe Balša za CdM.

Njemu se, kaže, bilo teže naviknuti na način studija i intenzivan život studenata na kampusu.

“Iz razloga što je proces uključivanja studenata u toku predavanja koji je u Crnoj Gori pogrešno shvaćen samo kao bodovanje prisutnosti studenata predavanjima, dok je na koledžu znatno drugačiji, te se od studenata na interdisciplinarnom modulu koji pohađam zahtijeva aktivno učestvovanje na simulacijama rada evropskih institucija, rundama pregovora, pisanja predloga praktičnih politika, rješavanje na praktičnom primjeru konkretnih pravnih pitanja, posjete institucijama EU… koje sve oblasti spadaju u dio akademskog kurikuluma. U svakom slučaju ne treba potcijeniti kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori, imajući u vidu da su moje pređasnje studije pružile adekvatan osnov za master studije na koledžu”, ukazuje Balša.

Ovaj mladi Podgoričanin kao posebno značajni činjenicu navodi da je proces odabira studenata na koledžu izuzetno kompetitivan, i da prijave dolaze od studenata sa prethodnim obrazovanjem sa jednih od najboljih fakulteta u Evropi.

“Ali se kvalitet odabranih studenata jednom kada akademska godina započne cijeni jedino na osnovu njihovih pokazanih rezultata, koji zavise od spremnosti studenata da se adaptiraju na intenzivni način života na koledžu. Posjeta kolega sa koledža Crnoj Gori i državama regiona, i razgovor sa brojnim diplomatama je otvorila pitanje problema sa kojima se država susrijeće pri procesu pridruživanja. Jedna od zabrinjavajućih činjenica pomenutih tokom predavanja jeste i nedostatak kadra sa naprednim znanjem i visokim nivoom specijalizacije iz oblasti Evropskih studija u državnim institucijama nadležnim za pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom. Shodno prednjem smatram da bi mladi sa obrazovnom pozadinom u ovoj oblasti trebali biti u fokusu državnih institucija, a ovo imajući u vidu veliku korist zadržavanja visoko specijalizovanih kadrova sa interdisciplinarnim znanjem iz oblasti evropskih studija”, ocijenio je Balša.

On je tokom master studija imao priliku da proživi istinski multikulturalno iskustvo učenja, koje će biti, vjeruje, od velike koristi prije nego što se upusti u, nada se, inspirativnu međunarodnu karijeru.

“Ističem da je koledž moja topla preporuka za sve mlade ljude zainteresovane za nastavak studija na interdisciplinarnom programu koji se fokusira na multilateralne dimenzije EU”, zaključuje Balša za CdM.

Slađana Đukanović

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
CrnogorkaCogito ergo sumRackoVjernikMarkoza
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

Skroman, vaspitan I pametan mlad covjek! Bravo 👏

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Ovo je veloko priznanje za UDG! Svaka cas momku naravno.

Racko
Gost
Racko

26.000 eura.

Vjernik
Gost
Vjernik

Bježi bre, , koliko mladih pametnih vrijednih mora i da radi i da uči, narod nema leba da jede

Markoza
Gost
Markoza

Srecno momak. Sigurno ces uspjeti ali isto tako ako nemas prijatelja ili vezu tesko da ces svoje znanje ovdje primijeniti. Iz iskustva znam. Moje dijete je ostalo u daleku stranu zemlju . Svuda se u svijetu cijeni znanje i rad bez ovdje. Tako bilo tako ce ostati. Isti obrasci sami druge licnosti. Upamti dijete.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Samo nam se vrati kad završiš školovanje da nam ne vode državu zanatlije i nabavljači diploma.

Send this to a friend