Društvo

Podgoričanin ne bježi od zanata: Sa 19 godina glavni pekar

Adnan Radončić

Dok njegovi vršnjaci tek završavaju srednju školu, biraju fakultete, maštaju o dalekim putovanjima, provode se ili samo sjede skrštenih ruku Adnan Radončić, devetnaestogodišnjak iz Podgorice, već godinu dana radi kao pekar u preduzeću Inpek, pišu Dnevne novine.

Kako je kazao DN, nije htio da čeka, već je slijedio jasno zacrtane ciljeve, da vrijedno radi ono što voli i da u svom poslu napreduje.

Da se trud isplati pokazuje činjenica da su ga kolege brzo prihvatile i zavoljele i da uskoro preuzima ulogu glavnog majstora.

Platom od 550 eura je za sada zadovoljan jer smatra da “to nije loše za naše standarde”.

“Posle godinu dana mogu da kažem da sam veoma zadovoljan poslom. Radim osam sati, ali kada se čovjek navikne nije teško.

Ustajem u pet sati, odem pješke na posao jer nije daleko. Kad dođem, prvo se tjesto zamijesi, vidim šta imamo da radimo, šta nam je sve na spisku. Usavršavam se da budem glavni majstor i već polako preuzimam tu ulogu. Napredak je ključ svega”, ističe Radončić.

Prisjećajući se prvih dana na poslu, kaže da ima samo riječi hvale za svoje kolege.

“Kada sam stigao na posao prvi dan, odmah su tražili da ostanem. Svidio sam im se. Kolege, šefica, direktor, svi su me tako dobro prihvatili kao da sam dugo član te firme. Ophodili su se prema meni sa poštovanjem. Uvijek su mi izlazili u susret. U školi sam dosta naučio, ali na poslu još toliko, ako ne i više”, kaže Radončić.

Praksa je ključna

U Hemijskoj školi “Spasoje Raspopović” je, kako kaže, naučio sve osnovne vrste rada, a smatra da mu je za posao bila ključna praksa.

“Mi smo obavljali praksu u školskoj pekari koja je dobro opremljena i ima sve što treba da ima jedna mala pekara. Tamo sam naučio sve što ovdje može da se nauči o tom poslu”, priča Radončić i kaže da su đaci njegove škole dobijali veliku podršku svojih profesora.

“Profesorica iz prakse nas je stalno podsticala sa inovacijama. Uvijek je uvodila nešto novo, jela iz raznih zemalja, pašte. Sve što je moglo da se radi u toj pekari mi smo radili. Indijski hljeb, francuski. Sve vrste peciva i proizvoda. Mi smo čak pravili i neke čajne kolače, keksiće, grisine itd”, navodi Radončić. On je svoj talenat i afinitete pokazao već na prvoj godini, kada je počeo da pobjeđuje na školskim takmičenjima.

“Prve godine smo momak iz moje grupe i ja osvojili prvo mjesto. Radili smo korpe od mrtvog tijesta. Na drugoj godini smo radili pletenice i tu smo osvojili prvo mjesto u grupnom takmičenju, a zasebno sam osvojio drugo mjesto. U trećoj godini smo radili lisnato tijesto, odnosno kroasan, kada sam takođe osvojio drugo mjesto. Danas radim baš sa lisnatim tijestom, i mnogo mi se sviđa to šta radim”, naglašava Radončić.

Zanati sve popularniji

Komentarišući svoje vršnjake, Radončić kaže da se rijetko ko od njih danas usuđuje da se upušta u radni odnos. Ipak, primjećuje da zanati postaju sve popularniji.

“Vrlo mali broj mojih vršnjaka razmišlja o fakultetu. Oni koji razmišljaju su stvarno dobri učenici, a ovi što samo završe školu eto da imaju, većinom prelaze na zanate. Vidim da djevojke najviše upisuju za frizera, a muškarci za automehaničara. Mislim da u Crnoj Gori treba da se podstakne da se radi sa hranom jer je velika potražnja za tim poslom ovdje. Posebno na Primorju. Mi uvozimo ljude da rade za nas, umjesto da imamo kadrove koji će da nam pomognu da izguramo sezonu. Mislim da bi to bilo idealno za sve. Ljudi bi radili i živjeli bi od toga”, smatra Radončić.

Iako smatra da bi uslovi u nekim drugim evropskim zemljama bili bolji, volio bi da ostane u Crnoj Gori jer mu je tu, kako kaže, cijeli život.

“Za sad mi je plan da ostanem u Inpeku, možda za nekoliko godina da otvorim svoju pekaru i da budem svoj gazda. Želim da napredujem u poslu, da ne stagniram na jednom mjestu, već da nastavim dalje, do nekih većih funkcija. U ovom trenutku mislim da sam napravio najispravniju odluku. Odmah poslije završene škole možete da se zaposlite ako hoćete. Mnogi moji vršnjaci neće da rade. Njih to ne interesuje. Ja sam imao plan da radim i da napredujem, jer ako samo stojimo u mjestu ne možemo ništa da postignemo”, zaključuje Radončić.

Đačka kuhinja odlična ideja

Radončić je pohvalio projekat đačke kuhinje, gdje đaci Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić“ prave užinu za podgoričke osnovce.

“To je odlična praksa jer se hrana pravi u velikim količinama. Tom prilikom stičete veću praksu i iskustvo. U projekat bi trebalo uključiti i druge škole koje rade sa hranom”, kazao je Radončić.

Treba učiti, ali važno je imati i svoj pečat

Tokom rada, priča Radončić, prolazite kroz razne situacije, od kojih su neke komične. Sve to ima za cilj da stičete iskustvo i da budete uspješni u svom poslu.

“Jednom smo zaboravili da stavimo kvasac u tijesto i ono nije moglo da naraste. Ipak, zahvaljujući starijim kolegama uspjeli smo da se snađemo. Razmutili smo kvasac u vodi i njom smo prskali tijesto da bi ono naraslo. Tu je bilo mnogo smijeha, prskali smo komade tijesta kvascem kao djecu u igralištu. To su male tajne, velikih majstora”, priča uz smijeh Radončić. On takođe napominje da je dobro slušati savjete, ali da je u radu dobra originalnost.

“Proizvodu uvijek moraš da daš svoj pečat, nešto što je autentično za tebe, neki tvoj rad. Moje tijesto, na primjer, ne odmara toliko kao kod drugih ljudi. Oni rade po nekim nepisanim pravilima, a ja radim kako mi je lakše. Između svakog preklopa lisnatog tijesta bi trebalo da ima 10 do 15 minuta odmora, a moje tijesto ima sveukupno odmora 30 minuta. Primijetio sam da tako proizvodi bolje izgledaju i budu ukusniji”, kaže Radončić.

Djevojke vole pekare

Poznavanje kulinarskih vještina može biti prednost i u osvajanju djevojaka, što nam je Radončić i potvrdio.

“Do sad nijesam imao negativnih komentara. Mislim da mi je to plus, da djevojke vole pekare. Sve obično kažu da bi voljele da imaju muža koji umije da sprema hranu”, kaže Radončić. On kaže da današnje djevojke nijesu baš vješte u kuhinji, ali da mu to ne smeta.

“Djevojke koje se ne bave time, lošije spremaju hranu. Ima nekih koje to zanima, a kad nečemu posvetite pažnju to ne može da bude loše. Ipak, mislim da većina djevojaka ovdje to ne praktikuje. Nije više kao što je nekad bilo. Ne žele više da uče od majke, već skidaju recepte sa interneta. Ukusi su različiti. Meni to prvenstveno ne smeta. Ako ja znam, to je plus, a ako ona zna to je još bolje”, kaže Radončić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milko
Gost
Milko

Žalosno je što radi u tako lošoj firmi,gdje plate kasne ,gdje više nema ko da radi,gdje izrabljuju radnike do maximuma….ALI ISPEĆI ĆE ZANAT PA SA SREĆOM U SVOJ BIZNIS!

Milos
Gost
Milos

Cus 550e,ili si ti slagao tog novinara ili novinarku,ili su oni malo uredjivali tekst,pa stavili ovoliku cifru.Svi bi radili kao pekari u inpek da je plata kao sto je napisano.Plata medicinskim sestrama u KBC-u je 450e,a ne u inpek 550

xhoni
Gost
xhoni

Nije niko dodao nego to je tacna cifra ja licno izlazim i do 1500 eura mjesecno

natali
Gost
natali

Svaka čast na ovom tekstu jer zanati kod nas već po malo idu “”in memoriam”” .Bravo momak i samo napred ti si doktor u svom poslu.

Benjo
Gost
Benjo

Bravo brate, ti si kralj. Tako treba, zanat je zanat, vazda ima posla. Pozz iz New Yorka

ana
Gost
ana

zlatni momak. vrijedan i uspješan

PEKI
Gost
PEKI

BRAVO MOMCE

Gecko
Gost
Gecko

550e ti je dovoljno samo ako koristis DS umjesto lobea..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Momku svaka čast i nadam se da će ovakvu ljubav prema poslu imat i kad bude u penziju odio. Malo mi je samo neobično zašto je ovo toliki uspjeh pa mu posvetiste prostora kao da je Kembridž završio ili neki drugi prestižni fakultet. Ja ođe cijenim samo njega kao mladog čovjeka koji ne bježi od posla i pun je optimizma… Više »

cao
Gost
cao

pa kvazi realni zato i treba da mu se da prostora jer je zdrav mlad covjek i lijep primjer svima nama

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ne podcjenjujem ničiji zanat jer i ja sam zanatlija ali dat više prostora pekaru nego nekom mladom doktoru nije ispravno. Opet kažem momku svaka čast ali iza ovog teksta se krije neka druga poruka.

bred
Gost
bred

Budimo realni, aoooooo…

kez
Gost
kez

Budimo realni, ma ne tupi više sa tim anarhizmom koje god se teme dotakneš. Mrdni jedan dijazepam i odmori

Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Dok njegovi vršnjaci tek završavaju srednju školu, biraju fakultete, maštaju o dalekim putovanjima, provode se ili samo sjede skrštenih ruku Adnan Radončić, devetnaestogodišnjak iz Podgorice, već godinu dana radi kao pekar u preduzeću Inpek, pišu Dnevne novine.” Meni je ova rečenica napisana kao da je loše što ovi njegovi drugovi studiraju ili završavaju četvrti srednje. Ne tupim ja anarhizmom ali… Više »

Dragoslav
Gost
Dragoslav

eee cus pekar..nebi bijo pekar nema tija para.. Jeli moguce da postoje ovakve prevare od tekstova. Ja sumljam da je ovo istina, ne go neko njega gura. Imali ledja pitam ja vas? Sigurno neki gracki magupcic stoi iza njega!

Komšija Rako
Gost
Komšija Rako

Dragoslave znam da si ti, šta pričaš a ušao si medjom u moje imanje 3metra i okinuo mi moje šljivike koje mi je otac nosila spomenice ostavio

Dule
Gost
Dule

E sram te bilo…momak posteno zaradjuje pare a tvoj tata je vjerovatno neki kamatas kao i njegov sin pa pljujete po postenom svijetu… A u kakvoj drzavi zivimo ne bi me cudilo da su ovakvi komentari samo zbog njegovog imena i prezimena …

Biohazard
Gost
Biohazard

Auuu stari , sa ovim pravopisom ne mozes ni pekar biti

bred
Gost
bred

Dragoslave, koliko si imao iz pismenog?

pekin
Gost
pekin

Zvala se sasvim obično – Jagodinka Simonović. Mirisala je na sveže testo, slane perece i pekarski kvasac

Emir
Gost
Emir

Bravo rođo, svaka čast.

eu citizen
Gost
eu citizen

svaka cast !!!!

tebra
Gost
tebra

momcina i gospodin!

ella
Gost
ella

Bravo!!!!

ja sam
Gost
ja sam

Prskali smo,veli, komade tijesta kvascem kao djecu u igralištu..Ali bravo momcino

Biohazard
Gost
Biohazard

Ni meni taj dio nije bas jasan ????

tebra
Gost
tebra

ima li koji pekar da nam objasni strucnu foru 😀

Aleksandar NS
Gost
Aleksandar NS

Pretpostavljam da su u kiblu od miksera (npr kapaciteta 50kg) ubacili samo brašno i vodu bez kvasca, pa su naknadno “isprskali” sa mešavinom vode i kvasca dok meša, da bi mogao da se ravnomernije umeša u testo 🙂

Ghost
Gost
Ghost

Bravo, momčino! Samo naprijed!

Send this to a friend