Društvo

Podgorička škola Štampar Makarije dobija još jedan objekat za 250 đaka

Podgorička škola Štampar Makarije, jedna od najvećih u Crnoj Gori, ubrzo će, rekonstrukcijom prostorija koje se nalaze u blizini škole, dobiti dodatni objekat, kapaciteta za oko 250 djece.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ukupna investicija u rekonstrukciju i adaptaciju je 200.000 eura, od čega će taj resor uložiti 150.000, a ambasada Kine 50.000 eura.

Minsitar prosvjete Damir Šehović je pojasnio da je riječ o prostorijama koje se nalaze prekoputa škole, a do kojih se došlo efikasnom saradnjom sa Upravom za imovinu Crne Gore.

“Rekonstrukcijom tih prostorija, zajedno sa ambasadom Kine, a uz podršku skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, faktički se dobija novi manji školski objekat površine oko 700 metara kvadratnih, koji će sadržati osam učionica, toalete i ostale prateće sadržaje, a koji će zelenim površinama i parkovskim stazama biti povezan sa matičnim objektom”, rekao je ministar.

Dodatno, škola je dobila i prostor od Ministarstva odbrane od oko 140 kvadratnih metara za potrebe produženog boravka, čime će se dodatno osloboditi prostor unutar matičnog objekta.

“Sve navedeno znači da je škola “Štampar Makarije” dobila ukupno oko 850 kvadratnih metara dodatnog prostora. To znači da se dodatnim prostorom na kvalitetan način izlazi u susret potrebama za proširenje kapaciteta škola u ovom dijelu grada, do izgradnje novih objekata”, istakao je Šehović.

Naglasio je i da je pokrenut najveći investicioni ciklus u obrazovanju, vrijedan ukupno 40 miliona eura, od čega je samo dio iz kreditnih sredstava, a veći dio iz sopstvenih sredstava.

“U okviru tih aktivnosti, biće izgrađene čak četiri škole i to nova gimnazija u Podgorici, škola na Zabjelu, škola u City kvartu, ali i škola na Karabuškom polju. Takođe, istim sredstvima biće rekonstruisana i proširena tri vrtića, od čega dva u Glavnom gradu”, najavio je Šehović.

Ambasador Kine Liu Đing rekao je da su trenutno kinesko – crnogorski odnosi na najvišem nivou u istoriji, a saradnja u oblasti obrazovanja i kulture ostvarila je napredak.

Kako je ocijenio, obje zemlje pridaju veliki značaj obrazovanju, što je osnova koja ih povezuje.

“Istakao je i da je tokom posjete OŠ Štampar Makarije uočio koliko učenici i nastavnici te škole vrijedno rade, zbog čega je Ambasada odlučila da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete radi na projektu proširenja”, navode u Ministarstvu.

Direktorica škole Nataša Vlahović kazala je da je projekat proširenja od velikog značaja za rasterećenje kapaciteta škole, te zahvalila Ministarstvu, Ambasadi Kine, kao i Skupštinskom odboru za obrazovanje, nauku i kulturu, na saradnji u ovom projektu.

“Nadam se da će realizacija Projekta opravdati uložena sredstva i pokazati da su došla u prave ruke”, zaključila je Vlahović.

U Ministarstvu prosvjete naglašavaju da do izgradnje novih objekata, samostalno ili u saradnji sa partnerima rade na rekonstrukcijama i adaptacijama već postojećih objekata, u cilju proširenja kapaciteta.

“Tako su prošle godine dograđene učionice u OŠ Radojica Perović vrijednosti oko 200.000 eura, a ovogodišnjom adaptacijom prostora unutar OŠ Sutjeska, vrijednom 30.000 eura, dobijene su još dvije učionice”, podsjećaju iz resora prosvjeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Irena
Gost
Irena

Kad pocinju radovi?

Nenad
Gost
Nenad

O cemu se radi ovdje? Jel oni misle na prostor nekadasnje robne kuce ..onaj niski dio sto niko vise nece da uzme? Zna li neko?

jhhj
Gost
jhhj

Najzad. Bravo

jasarko
Gost
jasarko

Najljepse skole su sto se tice zgrade su Musa Burzan i gimnazija..

Titograd
Gost
Titograd

A đe nađe Musa Burzan? Kasarna…

Send this to a friend