Društvo

Podgorički lovci na vanrednoj sjednici 15.novembra rješavaju probleme

Rukovodstvo Lovačke organizacije Podgorica zakazalo je vanrednu sjednicu Skupštine ove NVO za 15. novembar.

Nakon što je poslije prošlonedjeljnog protesta lovaca ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, CdM objavio saznanja da LO Podgorica uveliko priprema održavanje vanredne sjednice Skupštine, te da je prvobitno planirani datum bio upravo 15. novembar koji su pokušali da pomjere na 4. novembar, rukovodstvo je odlučilo da se vrati početnom planu, kako bi izgledalo da se sve odvija u normalnim okolnostima. Ipak, prema raspoloživim činjenicama dostupnim javnosti, stvari stoje nešto drugačije.

Vanredna sjednica Skupštine NVO Lovačka organizacija Podgorica svakako je morala biti organizovana zbog ostavke Dragana Klikovca, predsjednika Upravnog odbora, koju je podnio nakon intervencije direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima, tačnije njegovog člana 95, o čemu je CdM prvi izvijestio.

<<<Lovci protestovali bez pasa: Ministri da riješe kolaps u LO Podgorica<<<

Nakon ostavke, uslijedila je najava protesta lovaca i sam protest ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zbog nezadovoljstva ukupnim stanjem u LO Podgorica i lovištima Glavnog grada, kao i dva sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu Milosavom Anđelićem, ali i reakcija rukovodstva LO Podgorica.

Zahtjev lovaca je, između ostalog, bio i to da ih na predstojećoj vanrednoj Skupštini predstavljaju delegati koje su legalno izabrale lovačke sekcije, a ne oni koje već godinama rukovodstvo LO Podgorica bira na svoju ruku i u skladu sa svojim interesima.

Anđelić je u saopštenju nakon posljednjeg sastanka sa predstavnicima lovaca pozvao rukovodstvo i članove sa problem riješe u okviru organizacije i kroz kvalitetan dijalog. Ipak, kako CdM saznaje, ta sugestija iz Ministarstva je potpuno ignorisana, a poziv za vanrednu Skupštinu LO Podgorica poslat je samo dosadašnjim delegatima, ne i onima koje su delegirale lovačke sekcije. Tako se sada ponavlja situacija iz 2015. godine, kada je isto Ministarstvo tražilo od rukovodstva LO Podgorica da odloži održavanje Skupštine do rješavanja određenih problema u funkcionisanju, a taj zahtjev potpuno zanemaren i sjednica Skupštine održana gotovo tajno. Tada zamalo nije došlo i do fizičkog obračuna, kada su nezadovoljni lovci saznali za lokaciju održavanja sjednice i nekoliko desetina njih došlo pred zgradu Sindikata kako bi se usprotivili samovolji rukovodstva.

Ponašanje rukovodstva NVO LO Podgorica i  ignorisanje zathjeva nadležnih državnih organa otvara čitav niz drugih tema koje se tiču funkcionisanja nevladninog sektora, od pitanja nadležnosti i nadzora nad njihovim radom, preko valjanosti i potrebe za izmjenama zakona o nevladinom sektoru, koji je u Crnoj Gori veoma liberalan, sve do sistema u kojem je većina strukovnih organizacija iz svih društvenih oblasti prije više od decenije bila prinuđena da se registruje kao nvo, čime je bio doveden u pitanje opstanak većine njih.

Sjednica će biti održana u četvrtak – 15:30 sati, u prostorijama Sindikata Crne Gore, u ulici Novaka Miloševa.

 M.D.

5 Komentara na "Podgorički lovci na vanrednoj sjednici 15.novembra rješavaju probleme"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend