Društvo

Podnijeta krivična prijava protiv Niksen Čavora

Očuvati životnu sredinu

Mještani Spuža podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv preduzeća “Niksen Čavor” zbog zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su da je formiran predmet povodom objava na portalu Vijesti.

“Formiran je predmet povodom objava na portalu Vijesti: “KOR pozvao građane Crne Gore: Ne kupujte ništa kod zagađivača rijeke Zete”. Preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost”, navedeno je u saopštenju Osnovnog tužilaštva, piše Pobjeda.

Mještani u obrazloženju za podnošenje krivične pjijave navode da je “Niksen Čavor” odnosno odgovorna lica u pravnom licu izvršilo više krivičnih djela na način što su u dužem vremenskom periodu zagađivala životnu sredinu u vidu ispuštanja otpadnih voda u rijeku Zetu i emisijom štetnih gasova u etar u okolini farme svinja u mjestu Spuž Grbe. Kako su objasnili, tečni otpad iz te farme izliva se u vodoizvorište Kraljičino oko koje je dio sliva vodoizvorišta Mareza, sa kog se vodom snabdijeva Podgorica.

“Sumnja se da je u periodu od kada je PD “Niksen Čavor” istekla privremena vodna dozvola odnosno od 31. maja tekuće godine sav otpad, zbog nepostojanja separatora ispuštan u rijeku iako mu nije produžena dozvola. Takođe, bez preduzimanja mjera zaštite životne sredine u etar su ispuštane štetne materije od otvaranja farme i na taj način došlo je do zagađenja vazduha i ugrožavanja zdravlja više stotina građana koji žive u okolnim naseljima”, naveli su u krivičnoj prijavi.

Prema riječima mještanina Gorana Đuričkovića kao dokaz uz krivičnu prijavu dostavili su izvještaj inspekcijske kontrole od 26. septembra koji je potpisalo više nadležnih inspekcija.

“U izvještaju se konstatuje da “Niksen Čavor” od 1. juna radi bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečišćavanje i ispuštanje otpadnih voda”, kaže Đuričković.

On podsjeća da mještani Spuža godinama ukazuju na nesnosni miris, te da posljednje tri niko nije mjerio kvalitet vaz duha u zoni tog naselja.

Neprijatan miris širi se, piše u izvještaju, zato što nijesu adekvatno očišćeni kanali ispod rešetkastog poda u kojima se nalazi velika količina fekalija pomješana s vodom. Kanali su različite dubine, prelivni i sa površine se slivaju ka centalnom kanalu, dok na dnu stalno ostaje veća količina koja doprinosi širenju neprijatnih mirisa iz objekta.

“Treba naći način i odgovarajuće ventilacije koja bi se eventualno, ako je potrebna, adaptirala. Takođe, pokrenuti što hitnije aktivnosti za pravilno izđubravanje i odlaganje đubriva. Radi smanjenja intenziteta neprijatnih mirisa sa farme i postupanja sa stajnjakom iz objekata u skladu sa propisima, moraju se riješiti obezbjeđivanja kompleksna i finansijski vrlo zahtjevna pitanja”, piše u izvještaju.

Iz kabineta predsjednice opštine Zorice Kovačević saopštili su da će “lokalna uprava u saradnji sa Vladom i nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom propisane mjere i neophodne aktivnosti u cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja problema, o čemu su upoznati i mještani Mjesne zajednice Spuž”.

Čavor Radićemo uskoro po evropskim standardima

Vlasnik farme Dragan Čavor kaže da su već postupili po preporukama inspekcije od 26. septembra.

“Objekti farme izgrađeni su 1964. godine i od tada ništa nije urađeno po pitanju ekološkog problema, stanje kakvo smo zatekli takvo je i sada. Počeli smo da postupamo po preporukama iz izvještaja. Izvodimo radove na rekonstrukciji postrojenja za odvajanje tečnog od čvrstog đubriva i na ugradnji separatora za prečišćavanje nus-proizvoda. Rokove koje smo dobili od nadležnih inspekcija ispoštovaćemo do kraja novembra. Drugi rokovi koji se odnose na šest mjeseci tiču se čišćenja štala pa ćemo i te poslove završiti na vrijeme”, najavio je Čavor.

Po njegovim riječima ostale preporuke već su ispoštovane.

“Uređen je krug farme i odlagalište za sitni i krupni otpad i obezbijeđena preventivna zaštita od svinjske kuge. Inače, farma će uskoro funkcionisati po evropskim standardima jer smo konkurisali za podršku od IPARD programa, pa ćemo od tih sredstava riješiti ekološke probleme”, kazao je Čavor.

Što se prijave mještana tiče, on smatra da nema elemenata krivičnog djela te da su radili i rade po zakonu.

Mještani su u nedjelju u znak upozorenja blokirali put Danilovgrad Spuž. Sa skupa su uputili zahtjeve među kojima je najvažniji da se farma iseli na drugu lokaciju gdje će biti sprovedene sve propisane mjere zaštite životne sredine.

30

avatar
1000
19
11
0
 
28
mojsilovićBavaroStara PodgoricaDankoTu sam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bavaro
Gost
Bavaro

Samo za ove koji vjeruju ovome gospodinu farma je Milutina Simovica a kuce su napravljene 1878 godine i bilo ih je 13 kuca na 200 metara od zemlje dje je napravljena farma 1964.A gospodin neka pokaze te razglednice na koje se poziva a on ima priliku u katastar opstine da vidi posjedovne listove i koliko je kuca tu bilo kad… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

To Brate to, pa neka provjere ovu tvoju priču. Oglupavismo sa ovim šmokljanima na Vlasti i može biti da smo i sami krivi ali pošto dolazimo iz onakvog režima kakav je bio komunistički ne treba svu krivicu svaljivati na ovaj narod jer on kukavni evo živi u strahu od Drugog Svjetskog Rata pa naovamo. A tek sad možemo vidjeti u… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Marezu sad zovu Čavor-voda.

Danko
Gost
Danko

Niksen Čavor! Ne no Marko Linkoln!

mojsilović
Gost
mojsilović

Ahahaha Federiko Đukanović

Tu sam
Gost
Tu sam

To sto on proizvodi jednom kupih i dadoh mackama. Samo su pomirisale i zaobisle.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Zeta je jedna od najljepsih rijeka u regionu posebno dio od Danilovgrada ka Niksicu sva u zelenilu, moramo sacuvati nase rijeke od raznih fekalija i drugih otpada.

anusmne
Gost
anusmne

to je onaj isti koji baci usmrdele prsute u skurdu. ali on je dps-ovac i to se zataska.cuj oce da susi psute u avgust mesec

Smočani
Gost
Smočani

Umjesto u Prestonicu da uloži i ekonomski je uzdigne našao je đe će krmad držat.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Cudi me sto vam nije dosa u pomoc onaj Marko Milacic da hajka i pali, trebali ste i njega zvat i palit zastave i gume

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Farma je napravljena prije 70g i nije bilo naseljeno mjesto ka sad i onda napravis kucu pored pa ti smeta e to nije posteno i kolko vas je spojeno na zetu da idu fekalije. Smatram da farma treba da napravi sve sto moze da umanji zagadjivanje ali i mjestani isto i nije posteno na ovaj nacin prozivat covjeka jer je… Više »

realno
Gost
realno

Farma je na 10 min od cenrta PG…nekad je i stocna pijaca bila u sred centra PG pa se grad razvija takva preduzeca se izmjestaju…Nije samo sramota da se fekalije iz kuca i preduzeca izlivaju u rijeku. Takve na zapad ne bi kaznjavali no bih kod doktora poveli. Sramota je bazd zbog neodrzavanja ali dok neko ne osjeti ne moze… Više »

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Tebi je opravdanje, sto navodno od okolnih kuca kanalizacija ide u Zetu…pa onda otpadne vode sa farme isto mogu da oticu u rijeku, i jos bi orden da mu das? Boze sacuvaj….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ja kod Čavora ne kupujem ništa otkad je jurišao na crkvu.

Radoman
Gost
Radoman

Ако је против цркве зато ће на Божи суд па како бог пресуди, ал дага ми ћерамо на суд зато што производи храну то је срамота подршка за произвођача

ćipur
Gost
ćipur

nije jurisa no od okupatora branio svoje

hawara
Gost
hawara

a sto cemo s hilmom i limom’?!

realno
Gost
realno

osim sramotne farme dosta spuzana direkno sprovodi kanalizaciju direktno u zetu….no kad nema inspakcija i drzave…

Aloalo
Gost
Aloalo

Imate u Niksicu lika koji godinama u sred naselja sipa neko djubre iz cistijerne. Pola grada smrdi da se umre i niko nista ne preduzima. A peticije su pisali mjestani zbog toga i zalili se. Tako ovo sa Cavorom ce biti… ekoloski je smrad, njegovo pa moze sto hoce i td.

Lado
Gost
Lado

Strašno zbog nehigijenskih uslova i smrada…a sa druge strane, ovaj čovjek nešto proizvodi zar ima toga u Crnoj Gori?

Smočani
Gost
Smočani

Ne proizvodi on ništa nego tovi i ubija životinje. Razlika je velika.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Eto i na marezu imanje knjaz ispusta kanalizaciju u rijeku.vjerovatni deterdzente i ulje.

Send this to a friend