Društvo

Podnio ostavku: Duško Bjelica više nije član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

Duško Bjelica

Profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću Duško Bjelica podnio je ostavku na funkciju člana Upravnog odbora UO Univerziteta Crne Gore UCG.

Bjelica je u obrazloženju ostavke naveo da s obzirom na to da je Upravni odbor UCG prihvatio negativno mišljenje vršioca dužnosti rektora na jednoglasni predlog Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje po javnom konkursu za izbor dekana ove ustanove, ne uzimajući u obzir prigovor na dato mišljenje zaposlenih na fakultetu.

“Na javni konkurs za izbor dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sam se prijavio 22. januara 2021. godine, nakon što sam dan ranije podnio pismenu ostavku na funkciju predsjednika UOUCG i jednogasno predložen na tajnom glasanju od Vijeća Fakulteta. Vršilac funkcije rektora je neopravdano dao negativno mišljenje na prijedlog Vijeća Fakulteta”, istakao je Bjelica

Prema njegovim riječima negativno mišljenje koje se zasnivalo na poručenim novinskim člancima iz pojedinih tabloida, kao i izvještaju interne revizije iz perioda od prije 10 godina (iz 2011. i 2012. godine).

Tada je, kako je dodao, bio na mjestu dekana te ustanove, a u reviziji, kako je kazao, “nije navedena ni jedna nezakonita radnja već preporuke za uklanjanje određenih nedostataka”.

“Napisana je tendenciozno, ostrašćeno i na neakademski način, te kao takva predstavlja očigledan primjer zloupotrebe položaja sa ciljem diskreditacije neistomišljenika na Univerzitetu Crne Gore”, naglašava Bjelica.

On tvrdi da nije prekršio niti jedan zakon, te da je radio savjesno i profesionalno sa ciljem razvoja Fakulteta i Univerziteta.

“Rezultati rada su na mojoj strani, što se može lako i potvrditi. Oni su međunarodno vidljivi i prepoznati za one koji to žele vidjeti”, rekao je Bjelica.

Kako Upravni odbor Univerziteta Crne Gore nije uzeo u obzir prijedlog Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za izbor dekana, niti reagovanje Vijeća fakulteta na mišljenje v.d. rektora, a, kako je dodao, uzimajući u obzir da je nova uprava uvela Univerzitet Crne Gore u eru vrednovanja poručenih novinskih članaka iz pojedinih tabloida kao mjerodavne prilikom odlučivanja, ne želi dalje da učestvuje u radu ovog organa koji svojim odlukama uvodi na najznačajnijim funkcijama v.d. stanja i zbog dubokog neslaganja o imenovanju v.d. dekana na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stojcilovic
Gost
Stojcilovic

Poštovani profesore, niste podnijeli pismenu ostavku, nego pisanu… čisto da Vas neko ne bi citirao pa pogriješio…

Aplauz
Gost
Aplauz

Gradjani se moraju organizovati i zatraziti da se najcitiraniji crnogorski naucnik Dusko dr Bjelica vrati na funkcije koje mu pripadaju

Send this to a friend