Društvo

Pogledajte ispovijest doktorke čiji je muž prva žrtva korone u Crnoj Gori

Svetlana Marković Perić, specijalista urgentne medicine, govori o svom iskustvu sa koronom, ličnom gubitku i poruci za sve nas, u okviru projekta koji sprovodi Sindikat doktora medicine Crne Gore u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinog sektora uz finansijsku podršku Evropska unija u Crnoj Gori kroz program EIDHR.

Dr Svetlana Marković Perić, specijalista urgentne medicine o svom iskustvu sa koronom, ličnom gubitku i porukom za sve nas

Dr Svetlana Marković Perić, specijalista urgentne medicine o svom iskustvu sa koronom, ličnom gubitku i porukom za sve nas…kroz projekat 𝑹𝒂𝒛𝒈𝒐𝒗𝒐𝒓𝒊 𝒖 𝒅𝒓𝒖𝒔̌𝒕𝒗𝒖 – 𝒔𝒐𝒄𝒊𝒋𝒂𝒍𝒏𝒊 𝒅𝒊𝒋𝒂𝒍𝒐𝒈 𝒛𝒂 𝒃𝒐𝒍𝒋𝒖 𝒃𝒖𝒅𝒖𝒄́𝒏𝒐𝒔𝒕, koji sprovodi Sindikat doktora medicine Crne Gore u partnerstvu sa Centar Za Razvoj NVO uz finansijsku podršku Evropska unija u Crnoj Gori kroz program EIDHR

Gepostet von Sindikat doktora medicine Crne Gore am Freitag, 7. August 2020

Svetlana Marković Perić, specijalista urgentne medicine, radila je u Srbiji, pa u Crnoj Gori i u Njemačkoj, a nakon povratka u Crnu Goru, posljednjih pet godina je zaposlena u tivatskoj Hitnoj pomoći. Ko je ne zna sa terena, za nju je čuo iz medija.

“Moj suprug je primljen u Klinički centar 22. marta u ranim jutarnjim satima. Preminuo je oko 12 sati u toku dana. Ja sam saznala da je pozitivan na koronu uveče u 22 sata. Ja nijesam znala da smo imali koronu. Nakon toga je meni urađen test. 23. marta uveče sam dobila nalaz da sam pozitivna nka koronu. Tu se moja muka nije završila. Moja stradanja tek počinju”, priča Marković Perić.

Nakon smrti njenog supruga koji je prva žrtva korone u Crnoj Gori, njoj je određena samoizolacija. Ne ona od 14 ili 28, već od 45 dana.

“Tog dana sam morala da riješim problem sahrane moga supruga. Ja živim u Herceg Novom, a Podgorica je 120 kilometara udaljena. Kolega, patolog koji je radio obukciju mom suprugu bez moje saglasnosti, što sam kasnije doznala, mi je dao jedno “fino” rješenje. Ukoliko ja nemam mogućnost da sahranim supruga, on će pozvati socijalnu službu i sahraniće ga zajedno u grobnici sa beskućnicima”, navodi Marković Perić.

Doktorka je pored bola morala da se bori i sa stigmom zaraženih.

“Te večeri, prije nego što sam saznala da je moj suprug pozitivan, u medijima se pojavila informacija da je umro od korone. Tri pogrebnika koje sam zvala su odbili da ga voze jer bi se oni zarazili. Jedva sam našla pogrebnika koji je, sticajem okolnosti, uz dogovor, moj suprug prebačen u mrtvačnicu u Risnu, do momenta do kad sam ja uspjela da nažem način kako da ga sahranim. Zahvaljujući mojoj bliskoj prijateljici koja mi je pozajmila njenu porodičnu grobnicu ja sam nakon 8 dana uspjela da sahranim supruga tako što su ga drugi sahranili. Ja nisam mogla, bila sam zatvorena, nisam mogla iz kuće da izađem”, priča Marković Perić.

Doktorka priča da je najtragičnija stvar koja joj se kao ljekaru desila je to što je razapeta na krst srama.

“To je nešto što je teško opisati. Na televiziji se pojavila informacija o prvoj žrtvi od korone sa imenom, prezimenom, mjestom odakle je i odakle je došao. Mi smo pacijentu upropastili njegov prethodni život i smrt”, navodi ona.

Na pitanje strahuje li od odmazde jer se usudila sve da kaže javno, Marković Perić ima jasnu poruku.

“Ja sam izgubila ono što sam voljela. Mogu da mi uzmu život. Mogu da mi daju otkaz, ali straha nemam. Gdje postoji ljubav, tu postoji život. Jako bih voljela da se bavim edukacijom mladih ljekara i to ne znanju iz medicine već ljubavi prema pacijentu. Bolesna osoba ne smije da bude broj i socijalni slučaj, već čovjek”, kazala je ona.

S.Đ.

34

avatar
1000
18
16
0
 
30
SanjaI bi svjetlost!DarkoDalijaNepismena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sanja
Gost
Sanja

Mislim da je doktoricin muz vec bio teskk bolestan….i zbog sve situacije ona je smatrala da je bolje da ga lijeci u kucnim uslovima. U Srbiju nisu isli od mode nego su bili na lijecenje ….sigurno da joj je bilo jako tesko i da joj je sad jos teze.Budite ljudi i ne razapinjite je ako je u necem i pogrijesila… Više »

Kotor
Gost
Kotor

Ti ne reče da si donijela koronu iz Srbije zajedno sa suprugom, i koliko dana si krila da je imaš.

Darko
Gost
Darko

A ti to znas, je li botino?

Njegoš
Gost
Njegoš

Znači ova je bila po srbistanu i tamo se zarazila i donijela zlo u CG, bravo.

I bi svjetlost!
Gost
I bi svjetlost!

……rece zlo koje se predstavlja kao Njegos! Nista tebii “Njegose” nije sveto, ni Negos, ni jedan ljudski zivot, ali ne boj se, nece obrisati tvoj jadnicki komentar vec moj…

Maja Musikic
Gost
Maja Musikic

Bravo doktorka!

Doktor
Gost
Doktor

Kako te Markovićka nije stid.
Istina je potpuno drugačija.
I kako te ipak tako “odvažnu” i “neustrašivu”nije strah od Boga????

Kotor
Gost
Kotor

A što bravo neznalico kad je glavnu stvar slagala. I to : da je koronu donijela iz Srbije i drugo da je krila od drugih da ima zaraznu bolest. Ostalo je sve nevažno.

Maris
Gost
Maris

Zao mi je zbog gubitka doktorice ali ne poklapa se njena prica sa pricom doktora Radojevica.

Mar
Gost
Mar

Da u pravu si , jedno od njih laže
Samo neznam koji bi bio interes doktorkin da laže?!
Muža je izgubila… šta još može da izgubi?

Zabrinut
Gost
Zabrinut

Čitajući komentara uvijek se nanovo iznenadim šta se usudimo da sporimo, preispitujemo, iscudjujemo se , sa manjkom poštovanja prema tudjem gubitku i nemajući slično iskustvo, dajemo sebi za pravo da kažemo da to nije tako,nego žena mrtvog muža koristi za ovo ili ono, možda razmotriti da se na ponešto i zabrani komentarisao je. Rade to i u svijetu , ponekad.

Перо с пумпе
Gost
Перо с пумпе

Кад ја нешто не знам питам жену са сва презимена. Оне свашта знају

Papaja
Gost
Papaja

Draga dr.Svetlana je izgubila supruga i razumljiva je njena ogorcenost i tuga. Svi mi koji smo upoznati sa njenim slucajemi vrlo dobro znamo da nije bilo bas ovako kako je prezentovano kroz ovaj jako isjeckani video klip. Niko nikad javno nije saopstio ime i prezime njenog supruga , saopstena je godina rodjenja i opstina iz koje dolazi kao i da… Više »

Zabrinut
Gost
Zabrinut

Ako nemaš šta pametno da kažeš, najbolje da ćutiš, je govorila moja divna profesorka istorije.

Sandra
Gost
Sandra

Bravi jedini pravi komentar

Ljubo
Gost
Ljubo

Sjetite se familije sa Cetinja koja je samoinicijativno ostala u samoizolaciji kada je jedan njihov član umro od korone.Oni niti se kome žale,niti ispovijedaju.Laka pokojniku zemlja, ali meni je ista žrtva njenog muža kao prvoumrlog od korone i onog što je umro juče….svi smo mogli biti na njihovom mjestu.

Zara
Gost
Zara

Doktorko Marković Perić znam kroz kakav bol prolazite stavu ve u karantinu a voljenu osobu ni familija ni drugovi prijatelji i ostali NE DAJU LJUCKI DA SE SAHRNI to je bol za sve nas koji smo doživeli SVI ONI KOJI SU na takav način nas napustili UVJEK ĆE BITI U NAŠIM SRCIMA NEK POČIVAJU U MIRU

Nepismena
Gost
Nepismena

Valjda LJUDSKI

Baraka
Gost
Baraka

Saucesce porodici, ali ova prica “smrdi” na politicku prici. Njena tragedija je u tome, sto su je oni koji ne prezaju od nicega uvukli u svoju prljavu politiku..

Dalija
Gost
Dalija

Yesss pravo u sridu

Emina
Gost
Emina

Da smo u Italiji npr bio bi kremiran ili u neku drugu drzavu. gdje i ne vide svoje preminule..mi smo jos zadrzali tradiciju po ovom pitanju …moje sauceace dr Markovic Perovic za njenog supruga.

MilenicaMala
Gost
MilenicaMala

Kako je ovo jedna cudna prica. Kao da fale djelovi ili nisu pitanja dobro postavljena. kako je moguce da zena ne zna da joj je suprug u tako losem zdravstvenom stanju i da je prebacen u bolnicu.Pri tom je ona doktor. Kako moze iz medija da sazna da je preminuo??? Ne, definitivno ovoj prici fale neki vazni djelovi. Molila bih… Više »

Ona
Gost
Ona

Ovoj prici fali jedan bitan detalj a to je da je gospodja kao medcinski radnik odlucila da ne prijavljuje nikome simptome koje ima njen suprug vec da ga na svoju ruku lijeci u kucnim uslovima. Pa kad su se stvari jako zakomplikovale moralo se hitno reagovati a bilo je kasno. Pominje se stigmatizacija a strah od iste je ucinio da… Više »

Papaja
Gost
Papaja

Da i pri tom je izbacila iz stroja cijelu smjenu doma zdravlje jer je odlucila da precuti da su se vratili iz Srbije sa simtomima i nije nosila masku za lice bas kolegijalno nema sta!

Kakoe
Gost
Kakoe

A tebi je bas prebitno u zivotu, da saznas sto se tu desilo, ima li rupa prica. Makse procitaj ako oces ako neces ne moras preskoci. Ne mozes da spavas koliko ti je to vazno u zivotu da to saznas kako ide citava ova prica.

MilenicaMala
Gost
MilenicaMala

Zato sto je objavljeno u novinama i samim tim, podlijeze komentaru. Da, jako mi je bitno sta se desilo jer ako se radi o propustu ljekara, onda to moze sjutra mom ocu da se desi. Ali po ovom tekstu se nista ne moze zakljuciti, osim da se bacaju sumnje na neke neimenovane ljekare u KC. Kad se vec bavimo bacanjem… Više »

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

samo je vazno ko je plati da ovo prica!!!!

😞😞😞
Gost
😞😞😞

Laka zemlja pokojniku,ali mislim da udovica malo pretjeruje.Niko je nije stavio na stub srama, nego je jednostavno bila takva situacija da se moralo objaviti da je njen pok. suprug bio prva žrtva korone.Svima (normalnim) u Crnoj Gori je bilo žao čovjeka i bili su uplašeni.A to kopanje pokojnika na groblje sa beskućnicima je nevjerovatan prijedlog.Ne vjerujem da bi joj kolega… Više »

Rumija
Gost
Rumija

Divim se ovoj zeni. Stigmatizacija oboljelih, kao najprimitivniji odnos neznanja, prema ljudima, dovela je do toga da oboljeli kriju svoje kontakte sto je velika steta i za kontakte i drustvo u cjelini! Mi hocemo da budemo drustvo socijalne pravde? Sa nasom inteligencijom, znanjem, mentalitetom i politikom, postajemo neko drugo drustvo.

Velimir
Gost
Velimir

Potpuno je gospodja u pravu!

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

u cemu je nesrecnica u pravu, kao doktor urgetne medicine nije ni primjetila da joj muz u kuci umire, da nema ni djevera ni zavu ili kuma da joj pomognu da joj pruze ruku u nevolji, govori o njoj i njenoj povezanosti sa porodicom, drustvom u cjelini i sad joj je svako kriv a ne ona sebicna i uobrazena ………………mozda… Više »

Cxx
Gost
Cxx

Sto bi ona imala nilo kakve posledice , zena je samo ispricala svoju zivotnu pricu takva kakva jeste

Papaja
Gost
Papaja

Problem je sto nije pricu ispricala takvu kakva je! Tuzno je sta se radi u predizbornoj kampanji!!! Ali ako ce joj to doneti dusevni mir ….ipak izaci u javnost nakon skoro 5 meseci i to sa poluistinama i neistinama. Novljani znaju.

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Podrska,svaka cast!!!

Send this to a friend