Društvo

Pokojnik premješten u grobnicu na pločniku

Usled nedostatka mjesta na starom groblju kod Crkve Sv. Mihovila, mještani Stoliva prinuđeni su da pokojnike sahranjuju na drugim grobljima u Boki kotorskoj, kao što su Brdišta kod Tivta ili Vrbice u Dobroti, piše Dan.

Nedavno se desilo da je, uprkos odluci Savjeta M3 Stoliv, bez dozvole iskopan grob na pločniku starog groblja, zbog čega su mještani ogorčeni, a slučaj su prijavili Komunalnoj policiji i Odjeljenju bezbjednosti Kotor.

Radi se o mjestu koje je trebalo da posluži kao prolaz do grobova, pa su članovi Savjeta M3 Vasilije Đurović, Dragan Marković, Marko Mihović, Miodrag Mustur, Daliborka Vujović, potpredsjednik Vinko Vujović i predsjednik MZ Borislav Mustur krajem prošle godine donijeli odluku da na starom groblju više nema mjesta ni za koga, koju su proslijedili Željku Aprcoviću, predsjedniku Opštine Kotor.

Međutim, kako navode, početkom februara iskopan je grob na pločniku.

Savjet MZ je prijavio slučaj Komunalnoj policiji, koja je izašla na lice mjesta, slikala i fotografije proslijedila Komunalnoj inspekciji u Kotoru.

“O ovom krivičnom djelu smo obavijestili i Odjeljenje bezbjednosti, a biće obaviješten i javni tužilac. To se nikad nije dogodilo u Stolivu, 30 godina su tražili to mjesto i niko to nije dirao. Odluka Savjeta MZ važi za sve građane Stoliva jednako, a naša mještanka Ljiljana Penović je pregazila trotoar koji je bio predviđen da se može prići groblju i počinila krivično djelo, a odgovaraće i oni koji su učestvoval i u tome. Prekršila je zakon i time što je bez ičije dozvole prenijela posmrtne ostatke pokojnog supruga, koji je preminuo prije pola godine. U zakonu jasno piše da se tijelo ne može prenositi prije isteka tri godine od sahrane”, kaže Boro Mustur.

Objašnjava da je Penovićeva iskopala grob i uzurpirala mjesto koje je prije nje tražilo jedanaestoro mještana.

“Ona je prekršila dogovor i sve te ljude ponizila. Penovići imaju svoj grob, tu su braća sahranjena i ne znam kakav je to bio razlog da se uzima još jedno mjesto. Ako su pravila za sve jednaka, zašto je ona bez dozvole, protivzakonito, odradila taj posao. Na silu je to učinila, čekala je da otputujem za Vojvodinu, da to preko noći učini. Mjesna zajednica nije privatno lice, nego organ iza kojeg stoji država. Zbog njenog vandalskog čina narušeni su međuljudski odnosi u mjestu, a neki mještani traže da zbog toga damo ostavke”, kaže Mustur.

Udovica Penović je od ljetos od Savjeta MZ Stoliv tražila grobno mjesto, molila i njega i članove Savjeta da joj dozvole da iskopa grob, ali su oni ostali pri svojoj odluci.

Ona se zatim obratila Opštini Kotor, Direkciji, JP Komunalno, ali su Aprcović i Zoran Mrdak, v.d. direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora potvrdili odluku Savjeta MZ, jer mjesno groblje nadležnost lokalne zajednice.

“Nekoliko dana prije nego što će izvršiti iskopavanje i ekshumaciju tijela, Penovićeva mi je uručila i zahtjev u pisanoj formi, a kasnije me je nazvala telefonom i rekla mi šta je uradila i da ponovo sahranila muža, a pop je prije neki dan osveštao grob. Od oktobra je tražila grobno mjesto, 1. februara mi je dala zahtjev za dodjelu grobnog mjesta, primio sam kopiju i ovjerio, a već 4. februara je počela sa radovima. Komunalna policija je izašla na teren 8. februara i sad očekujemo da oni odrade svoj posao”, kaže Vinko Vujović.

Pošto je staro groblje kod Crkve Sv. Mihovila puno, sad se pravi novo, na placu koji je Opština 2008. godine otkupila od Kotorske biskupije.

“Godinama tražimo od Direkcije zauređenje i izgradnju Kotora da nam urede grobna mjesta i naprave kapelu i to je sada odobreno, samo čekamo da se obezbijede sredstva. Pravi se i put od priobalnog puta do groblja koje će imati oko 60 grobnih mjesta, kaže Mustur.

Penović: Čekali smo 12 godina na grobno mjesto

“Ne osjećam se krivom, nema krivičnog djela, učinila sam to od muke, jer 12 godina čekamo grobno mjesto i nikako da ga dobijemo. Bili smo spremni da otkupimo grobno mjesto na novom placu, ali pokojnik to nije dočekao. Prenijela sam ga iz porodične grobnice, gdje jedva da je bilo mjesta i sahranila na mjestu koje je bilo prazno, a da nisam narušila izgled groblja. Uradila sam to po savjesti iz obaveze prema njemu, jer su njegovi preci na ovom groblju sahranjivani već dva vijeka. Nisam ništa krila, radili smo usred dana, svi su mogli da nas vide i ako smatraju da sam kriva, odgovaraću za to, platiću sve što treba”, izjavila je Ljiljana Penović za Dan.

8

avatar
1000
5
3
0
 
8
KRALJ NIKOLA IKolenicaMolabenObodBudimo realnigost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

u ovoj drzavi vise nista nije sveto!!

KolenicaMolaben
Gost
KolenicaMolaben

Napravite tunel u one stijene i brda. Pa u one zidove tunela, poput katakombi. Naravno u skladu sa savremenom tehnologijom i sistemima za čišćenje vazduha i ostalog.

Obod
Gost
Obod

Kada ce Crna Gora KONACNO dobiti krematorijum? Pobogu, 21. je vijek! Takodje, moglo bi se poceti sa gradnjom rozarijuma i kolumbarijuma, za pohranu urni onih koji se kremiraju preko granice, dok se konacno ne izgradi krematorijum.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Sto se Kotora tice najbolje bi bilo da se pravi novo groblje na podrucju industriske zone. Tamo je sirlko i ima dosta mjesta sa ove strane Vrmca vise nema dje igla da padne.

Komšo
Gost
Komšo

Počnite više sa izradom krematorijuma. Evo svaki dan se piše o tome da nema mjesta po grobljima.

markos
Gost
markos

podržavam inicijativu! Ovo bi moglo da se pokrene na sajtu ePeticije

gost
Gost
gost

Poseban problem je sa muslimanima koji za svakog pokojnika traže posebnu grobnicu

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Православље не дозвољава кремирање. А да је практично јесте.

Send this to a friend