Društvo

Pokrenuta nabavka 30 školskih vozila vrijednih dva miliona eura

Raspisan je tender za nabavku 30 školskih vozila, što je skoro trećina voznog parka crnogorskih škola, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović. Kombi-vozila i autobusi su vrijedni skoro dva miliona eura. Sredstva za nabavku su obezbijeđena iz budžeta Ministarstva prosvjete, a biće nabavljena po modelu tzv. finansijskog lizinga.

“Očekuje se da, ukoliko sve bude išlo paniranom dinamikom, vozila budu na raspolaganju školama u prvom dijelu školske godine”, rekao je Šehović.

Dodao je će se Ministarstvo prosvjete posebno baviti njihovom raspodjelom, kako bi bili sigurni i oni i škole da su vozila zaista dobile one ustanove kojima su najpotrebnija.

“U momentu kada imamo otvorenih pitanja sa prevozom djece, posebno iz ruralnih krajeva u kojima ne postoji organizovan prevoz, najlakše je reći da organizacija prevoza nije nadležnost Ministarstva prosvjete. To jeste tačno, ali i ranije sam rekao da Ministarstvo prosvjete nikada ne koristi formalnopravne argumente da umanji svoju odgovornost prema onima koji su nam najvažniji, a to su djeca. Ako učenici imaju problem, učinićemo sve što je u našoj moći da ga makar djelimično riješimo”, naglasio je Šehović.

Naime, prema važećoj zakonskoj regulativi opština uređuje i obezbjeđuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, auto-taksi prevoz i prevoz za sopstvene potrebe. Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom. Ministarstvo prosvjete sa druge strane participira u troškovima prevoza učenika. U ovom momentu pravo na participaciju prevoza kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora ostvaruje nekoliko hiljada učenika i studenata.

Međutim, u pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni posebni ugovori, problem prevoza učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu. Za troškove, koji se odnose na rashode za gorivo, osiguranje, registraciju i održavanje tih vozila, Ministarstvo izdvaja više stotina hiljada eura.

“Namjera nam je da u narednom periodu i ostala dotrajala školska vozila zamijenimo novim, čime, vjerujem, Vlada pokazuje na još jednom konkretnom primjeru da je obrazovanje jedan od njenih prioriteta”, zaključio je Šehović.

14

avatar
1000
12
2
0
 
13
viktorpavaoPodupri sePodupri seAhaaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
viktor
Gost
viktor

Jesu li ove “ljepotice” iza Šehovića učiteljice? Dobro su obučene za učiteljske plate.

Podupri se
Gost
Podupri se

Za nas iq i nisu bolje izjave…bas da vidimo koje lame ce naplatit drzavi po 70.000 hahahaha pola zeću pola preduzeću

Podupri se
Gost
Podupri se

Jesu blindirana ta vozila pa kostaju skoro 70.000 eura komad? 😂😂😂😂😂

Ahaaa
Gost
Ahaaa

2 meleona😫🤣

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Фалим те Боже нешто нормално од ове власти.

Jovana
Gost
Jovana

Kada se trecina starih skolskih autobusa mijenja novim vrijednim 2 miliona €, onda ne moze a da se ne pozdravi ova vijest. Prijatno sam iznenadjenja. Mada, Šehovic je vec dokazao da je ministar sa najvidljivijim rezultatima, koji se moraju postovati. Podrska.

Hazbo
Gost
Hazbo

Objavite tender, ili gdje ga mozemo naci.

Izazvana
Gost
Izazvana

A što se tiče zaposlenih u prosveti… Neke poznajem, i ne bih cent povećala plate. Znaju anonimno do kukaju, a svi su DPS. Kad treba na proteste, bježe s ulica da ih neko ne vidi, a ovamo l traže pare. Uostalom, bar ih 90 odsto mrzi djecu.

Izazvana
Gost
Izazvana

Stvarno, koliko je tvoje??? Jer 2 miliona za 30 vozila, malo je mnogo!?!?

etotako
Gost
etotako

skroz saglasan..ako iko odje umije racuna ispada da 1 vozilo placaju oko 65 000e..sad sam gledao da pocetna cijena mercedes – sprintera (putnickog) pocinje od 55 000 pa nadalje. pricamo o 2019 modelu sa 15 +1 sjedistima. mislite da ce oni uzet mercedes a pritom da bude sprinter i to da bude 2k19 godiste.. hahahahahah mora da ce izbori 😀

pavao
Gost
pavao

Kladim se na merces-sprintere!!! Već dogovoreno.

Radivoje
Gost
Radivoje

Avzaposlenima nista.Nit se plate povecavaju niti dajete ugovore na neodredjeno od kad preuzeste prosvjetu.Totalni kolaps

Eto
Gost
Eto

Svaka cast, bezbjednost djece na prvom mjestu, pare se bacaju na budalastina, ovo je pun pogodak

ND
Gost
ND

Koliko je tvoje?

Send this to a friend