Društvo

Policija će zabraniti liturgiju na Svaču

Foto: Portal Analitika

Srpska pravoslavna crkva, kako Pobjeda nezvanično saznaje, neće moći ni ove godine da održi liturgiju na Svaču, zaštićenom lokalitetu, ali će je, prema našim informacijama, kao i lani, održati nekoliko desetina metara dalje.

Kako je potvrđeno ovom listu, policija će obezbjeđivati skup.

Nova demokratska snaga Forca saopštila je juče da ostaju lojalni jednoglasnoj odluci vladajuće koalicije u opštini Ulcinj (albanskih nacionalnih partija, DPS i SD) od 2. jula, kojom se namjera Srpske pravoslavne crkve da se liturgija održi na arheološkom lokalitetu Svač, mjestu potpuno naseljenom nepravoslavnim stanovništvom, smatra neprihvatljivom i iritirajućom za stanovnike Ana e Malit i Ulcinja.

<<<I Forca protiv održavanja liturgije u Svaču<<<

Kako su rekli, zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na „provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Osim, kako kažu, zaštite spomenika koja se uvodi u zakonske okvire, svi zajedno ,,moramo sačuvati mir i njegovati međureligijski i međuetnički sklad koji odlikuju Albance i Crnu Goru“.

“Kao i uvijek bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, poštujući stranu zakona učinjene su nam nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni. Međutim, to nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbjednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate”, poručili su oni.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, obraćanja Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta Albanaca, te zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira.

Mitropolit Amfilohije Radović i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve. Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj događaj, „bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u dijelu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora”.

153

avatar
1000
51
102
0
 
108
Marti MisterijaBroAlbanacPodgoricaSistem
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bro
Gost
Bro

Umjesto da se Radovic bavi o duhovnom stanju omladine koja se sve vise udaljava od Boga, ide namjerno da provocira bezpotrebno dje nikome dobro ne donosi. Zato trecina omladine su ti bezboznici ili nisu bogobojazni i koji su upali u blud i nemoral. I zbog ovoga ce se sigurno pitati na drugom zivotu.

Podgorica
Gost
Podgorica

Da bi narod znao, Crkve Pravoslavna i Katolička su više od 1.000g bile jedna Crkva i onda su se odbojke. Sve što je ostalo u a italiji je Katoličkoj a kod nas Pravoslavno, ne može Vatikan biti i naš je rađen prije raskola recimo, ili na hiljade starih Crkvi u Italiji, no su valjda njihove. Ne doživljamo kao provokaciju što… Više »

Danka
Gost
Danka

Nema nikakvog razloga da se zabrani skup. Ako već može da se održi nekoliko metara dalje, to znači da je ova pandurska priča kako bi mogao biti narušen javni red i mir, potpuna izmišljotina. Jer bi onda bio narušen i tih nekoliko metara dalje. Sjutra ćemo masovno biti tamo.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Bravo dabovicka bravo

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Eviva Espanja prc prc

Docleat
Gost
Docleat

Nikako se u ovom trenutku ne smije nasijedati na ove provokacije.Ako su zapeli da ne daju,to je sigurno podstsknuto drzavnim strukturama da bi se uperio prst u Mitopoliju i pokrenula nova hajka.Treba biti mudar i zasad popustiti i mirno i Hrišćanski to prihvstiti i odustati.

Danilo
Gost
Danilo

Nejasno mi je zašto Amfilojije stalno pokušava da pravi razdor? zar nema dovoljno crkvi u djelovima crne Gore gdje ima dosta prvoslavnih vjernika, nego mora baš medju Albancima, a zna se da su oni ili islamske vjeroispovjesti ili katolici.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ајмо одма дати Улцињ, Тузи и што год потражују да се не нервирамо више. Ово у свијету бијелом нема осим код нас. Свака част Албанци тако се воли своја држава штета што то није ЦГ.

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Пуна подршка митрополиту Амфилохију и МЦП да истрају на свом путу, хришћансом и исправном, али посутом трњем од погани разне, и оних који су узурпирали власт у Црној Гори и оних који би у Улцињу да силу спроводе, очигледно им је СПЦ трн у оку. Зна та поган зашто. Ни литургију не дозвољавају, смета им. Какве су то сподобе којима… Više »

Marti Misterija
Gost
Marti Misterija

Koliko je meni poznato pravoslavna crkva nesmetano obavlja liturgiju u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Ulcinju i tu nikada nije bilo problema. Postavlja se pitanje zašto SPC želi da vrši liturguju na ostacima rimokatoličke crkve u Svaču, u kom danas ne živi nijedan pravoslavac?

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Kojo
Gost
Kojo

Uvijek sam se divio hrvatima i njihovoj časnoj i velikoj Oluji.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

IQ ? Zas li Kojasine sta je to

Kojo
Gost
Kojo

Pogledaj emisiju živa istina. Repriza ti je danas. Pa uporedi IQ. Naš i vaš.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Dje su bili za zabrane one silne zastave u Tuzi ,tudje drzave .Sta se tu desi

deraga
Gost
deraga

kako oce rile da ga zamuti,e pa ovo nema veze sa Hriscanstvom i dobrim duhom,generalno sa Isusom koji je sirio ljubav a ne mrznju,a ovi u dzipove luj viton mantije

Mrgud
Gost
Mrgud

Braćo Albanci,ne nasjedajte na provokacije to je ovoj skupini cilj. Radili su to po svim bivšim SFRJ republikama.

LSCG
Gost
LSCG

Skup na ostacima Katoličke crkve koju su srušili Okupatori Nemanjici. Što ispostava SPC želi da poruči

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Srusio je i procerao romansko stanovnistvo.. za vrjeme Nemanjica ti gradovi dozivljavaju zlatni procvat pogotovo Kotor(koji nije srusio) ,Budva,Bar.. dobijaju gradske statute,razvija se trgovina,umjetnost.. Kotor u jednom trenutku prestize i sam Dubrovnik po trgovackoj mornarici.. uticaj i zahvalnost katolika se vidi prema odnosu prema kraljici Jeleni a Barski Nadbiskup nosi titulu primasa srpskog..

Marti Misterija
Gost
Marti Misterija

Crkva jeste bila rimokatolička jer su u srednjem vijeku u tom kraju živjeli samo rimokatolici. Međutim crkvu nisu srušili Nemanjići, naprotiv, kraljica Jelena Anžujska ili njen sin kralj Uroš Milutin su podigli tu crkvu 1300. godine, što je i pisalo na oštećenom natpisu na latinskom jeziku. Vjerovatno je nastala na mjestu neke starije koja je srušena tokom prodora Mongola 1242.… Više »

Sistem
Gost
Sistem

Kakva Katolička, sa je nisu Italijani gradili ili mi, be sprdaj se

Marti Misterija
Gost
Marti Misterija

Morao bi znati da je Dioklitija bila poslije raskola u potpunosti rimokatolička (i Nemanja je u njoj kršten od latinskih jereja jer drugih tada nije bilo), a katoličanstvo se i poslije dolaska Nemanjića održalo u dobrom dijelu Zete praktično do kraja srednjeg vijeka. U Svaču su u srednjem vijeku živjeli isključivo rimokatolici što se jasno uočava iz istorijskih izvora. Nemanjići… Više »

Crni panter
Gost
Crni panter

Toliko negativnog se ovdje moze procitati o ulcinjanima i albancima i sve to obicno bez argumemata.Ulcinjani jesu najtolerantniji i nisu protiv liturgije,jer se ona odrzava u ulcinju redovno i bez problema u crkvi koja je izgradjena na temeljima dzamije. A sto se Šasa tice treba o tome pitati SANU koja je prekinula istrazivanja na tom lokalitetu kada su jasno otkrili… Više »

Send this to a friend