Društvo

Položen vijenac na spomenik Lovćenska vila

Foto: Cetinjski list

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve – Crkovne opštine Cetinje i učesnice Komitskog marša Velisava Metđonaj, Marija Đurković i Branka Đurković, uz prisustvo posjetilaca iz više gradova položili su danas vijenac na spomenik ,,Lovćenska Vila ” u znak sjećanja na crnogorske junake.

Spomenik je podignut na Cetinju 1939. godine u sjećanje na nastradale rodoljube u velikoj pomorskoj tragediji, koja se dogodila na početku Prvog svjetskog rata. U toj nesreći stradali su naši iseljenici, koji su se 1915. godine zaputili iz Amerike da pomognu u odbrani Crne Gore.

Nakon što je sredinom 1915. godine, prva grupa dobrovoljaca uspješno prebačena u Crnu Goru, na put je krenuo i drugi kontigent naših dobrovoljaca iz Amerike, njih 509. Sa sobom su nosili crnogorsku zastavu sa ispisanim riječima “U boj za narod svoj”. Krenuli su iz kanadske luke u Halifaksu i nakon 25 dana duge plovidbe došli u Napulj, gdje su se ukrcali na italijanski brod “Brindizi”. Uoči Badnjeg dana krenuli su, u pratnji savezničkih brodova, ka albanskoj obali.

Na Badnji dan 25. decembra po starom kalendaru, oko 8 sati ujutro, brod je stigao nadomak albanske luke San Đovani di Medova. Sticajem okolnosti, ne čekajući lučki brod koji bi ih bezbjedno sproveo kroz mininarno područje, kapetan je krenuo prema obali, ali na nesreću, brod je udario u savezničku podvodnu minu i ubrzo zatim potonuo. U ovoj velikoj nesreći živote je tada izgubilo 328 dobrovoljaca.

U brošuri “Spomenica” koja se bavi detaljima ove tragedije i koju je 1939. godine na Cetinju objavio profesor Savo Vukmanović stoji zapisano: “Njima je vječno uho i srce bilo otvoreno za sudbinu svoga kraja. Glas domovine oni su u sebi osjetili jače od svega, koji ih je gonio da svoje živote polože za ono tlo koje ih je rodilo“.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Crnogoraca u Americi, koji su i prikupili potrebna sredstava za njegovo podizanje.

Statua vile okrenuta je ka Lovćenu, sa ispruženim mačem u desnoj ruci i vijencem lovora u lijevoj. Ona nas podsjeća nas na ovaj tragičan događaj, ali i na veliku patriotsku ljubav iseljenika prema svojoj zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Брат мог ђеда је потонуо с овим бродом, а био је као што му је отац, брат и остали сродници Србин и не брукајте се довођењем распопа да “освештава “. Навлачите страшан Гријех на себе.

Vojo
Gost
Vojo

I budimo realni sto tebi dodje djedov brat .CRNOGORAC budimo realni

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Malo nejasan komentar jer ne znas upotrebljavat znake interpukcije ali ako sam dobro svatio aludiras da mi je djed bio Crnogorac. E pa jeste i ja od toga ne bjezim. Dosao je na poziv Kralja Nikole da stavi zivot CG na raspolaganje i nazalost stradao bez prilike da se iskrca. Ali ja to i ne pokusavam osporit jer sam i… Više »

123455
Gost
123455

*Mitropolita prave CPC

Zoran
Gost
Zoran

Vecna slava poginulima.

Dragan Gačević
Gost
Dragan Gačević

Nisu se u Napulju ukrcali u brod “Brindizi” već u luci Brindizi. Malo bolje poznavanje ovog događaja ne bi vam škodilo.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мања је то грешка него распоп ког доведоше.

brko mali
Gost
brko mali

Vjecna im slava I hvala!

Marko
Gost
Marko

Čudo, masa naroda. Čudoooooo!!!!!!

razocarang i
Gost
razocarang i

E,ovo su vam ,SVI ,,Vjernici,, CPC,,

Danko
Gost
Danko

Hehehehhe hrabri se hrabri, pomoc ti nece!

vlado
Gost
vlado

drzite crnogorske svetinje evo 100 god a vjernici ste postali od 1990, pricacemo za koju god kad se crkve vrate narodu ko ce imati kolko vjernika.
srecan badnji dan i bozic

Send this to a friend