Društvo

Pomorci napuštaju karantin u Igalu

Karantin u Igalu (Arhiva)

Nakon sedam dana provedenih u karantinu i testiranja, crnogorski pomorci napuštaju karantin u Igalu.

Iz karantina, kako saznaje CdM, odlaze u samoizolaciju.

Svi koji ubuduće budu dolazili “zelenim” koridorima, neće ići u karantin već direktno svojim domovima.

Iz Vlade je večeras saopšteno da je, u skladu sa rezultatima sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i čelnika Unije pomoraca, Nacionalno korodinaciono tijelo za zarazne bolesti na današnjoj sjednici odlučilo da pomorci koji ulaze iz zemalja stope aktivnih slučajeva manje od 25 na 100.000 stanovnika ne moraju po dolasku u Crnu Goru da idu u karantin niti u samoizolaciju.

“Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika i dolaze preko te države ili preko drugih država koje takođe imaju stopu aktivnih slučajeva manju od 25/100.000 stanovnika (tzv. „zeleni koridor“) po dolasku u Crnu Goru ne moraju da idu u karantin niti u samoizolaciju. Prema procjeni nadležnog epidemiologa, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po potrebi mogu biti uzorkovani i testirani na novi koronavirus”, precizirali su u Vladi.

Kako dodaju, pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika, a u tranzitu prolaze ili nakon iskrcaja borave u državama koje imaju više od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika po dolasku u Crnu Goru se smještaju u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

“Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa sa stopom aktivnih slučajeva višom od 25/100.000 stanovnika, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do Crne Gore, smještaju se po dolasku u Crnu Goru u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji”, naglasili su u Vladi.

Konstatovano je da su NKT i Vlada u dosadašnjem radu sproveli niz aktivnosti kako bi omogućili našim pomorcima dolazak u Crnu Goru, kada je bilo potrebno i tranzit preko trećih država, kao i ukrcaj na strane brodove.

“I današnja mjera prema našim pomorcima rezultat je razumijevanja teškog posla kojim se bave”, konstatovano je na sjednici uz riješenost da se pojedinačni slučajevi kršenja pravila u karantinima, kakvi su se događali, budu procesuirani odlučno i efikasno.

Treba napomenuti da su crnogorski pomorci koji su se krajem maja vratili sa kruzera kompanija Royal Caribbean i Carnival, organizovali potpisivanje onlajn peticije kojom su tražili ukidanje 14-dnevnog karantina, u kojem se nalaze od povratka u domovinu.

M.D.

22

avatar
1000
13
9
0
 
21
Irvas sa sjeverIronsideBoka BokeljimaMarrToni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka Bokeljima
Gost
Boka Bokeljima

Polovina tih “pomoraca”su hotelski radnici divljaci sa sjevera i centra Crne Gore.

Ironside
Gost
Ironside

Tacno tako

Marr
Gost
Marr

Nijesu mi jasni ovi kriterijumi o karantinu. Znaci drzavljani Njemacke,Austrije,Slovenije,Hrvatske… mogu uci u Crnu Goru bez obaveznog karantina. Sad zamislimo da je taj Njemac,Austrijanac,Slovenac,Hrvat… pomorac ili vozac kamiona… i da se iskrcao sa broda 3 dana ranije u Italiji,ili sa kamionom vozio po Italiji i Francuskoj… moze uci bez problema. A nasi drzavljani moraju u karantin ako su tranzitirali kroz… Više »

Marko
Gost
Marko

Puštajte nas više

Logen
Gost
Logen

To nisu pomorci nego konobari s brodova. Pomorci gule i ne mogu se iskrcat po godinu dana bez hrane, vode i osnovnih sradstava za zivot. I onda treba u karantin da idu. Da smo iz Pluzina i da se prezivamo Sljuka, vjerovatno bi nam avione na brod poslali. Pi, gadovi gadni

Toni
Gost
Toni

Brate, po tome što pišeš bi se reklo da je bolje raditi u gradsko zelenilo nego na brodu. Ako nije dobro, a ti kupi auto i taksiraj, imaš i hrane i vode i svega.. Muke tvoje niko ne zna.

Ironside
Gost
Ironside

U pravu si,to je bijelo osoblje.Niko od njih nije brodomasinske ili nauticke struke.Konobari i sobari

Irvas sa sjever
Gost
Irvas sa sjever

Stidi se, svoje glupave izjave!!!

Mila
Gost
Mila

Znam da im nije lako, mnogo toga su prošli, ali su baš neka nedisciplinovana grupa!

Kuki
Gost
Kuki

Ovo nisu nikakvi pomorci, ovo su divljaci koji su danima maltretirali grad, trebalo ih je sve pohapsiti.

Anoniman
Gost
Anoniman

Ako moze anonimno.. Pozdrav iz karantina u Igalu, gdje nas drze, kao pse, zakljucane u sobi od 5 kvadrata bez prava izlaska iz sobe i bez ikakvih informacija . Niko nas nije ni nazvao da pita o zdravstvenom stanju, a ne daj Boze da je dosao da licno pita. A takodje me interesuje i koji su kriterijumi za odredjivanje koji… Više »

Anoniman
Gost
Anoniman

Pozdrav iz karantina u Igalu, gdje nas drze, kao pse, zakljucane u sobi od 5 kvadrata bez prava izlaska iz sobe i bez ikakvih informacija . Niko nas nije ni nazvao da pita o zdravstvenom stanju, a ne daj Boze da je dosao da licno pita. A takodje me interesuje i koji su kriterijumi za odredjivanje koji su to gradjani… Više »

Kajo
Gost
Kajo

Divine! Više su presmrđeli danima!

Slavica
Gost
Slavica

Hvala bogu I nasoj vladi da nam dodju doma sinovi I sceri zeljni smo ih dugo su na more dobro nam dosli presrecna sam

Igalo
Gost
Igalo

Aj fala bogu da pocinemo od ovih divljaka.Jadni su roditelji,zene,djeca ovih ljudi.Ovima ne bih vise dao da kroce na brod.Sramota!!!Zao mi je sto nijesam snimao da crnogorska javnost to vidi i cuje.

Bokelj
Gost
Bokelj

Nismo svi divljaci.

Pjer
Gost
Pjer

Potupuno se slazem
A tek kakoce da cvile da se ukrcaju
Kad to malo jada potrose

Svasta
Gost
Svasta

Ovo je glupost pustili su ljude koji imaju od 6 do 12 dana nekim nasumicnim odabirom.
A mi ostali i dalje gulimo odje
Hrane nas kao da smo u vrtic a ne odrasli ljudi.
Narucis sendvic picu bilo sta otvore izrove da vide sto je to pa ti je daju.

Tinkulica
Gost
Tinkulica

Gledala sam danas na tv emisiju SOFROVIZIJA,oni su vec bili preko 70 dana u karantinu pa ih razumijem sto su pisali peticiju.Odobram sto su ih poslali u samoizolaciju u kucnom okruzenju.Stavite se na njihovo mjesto.A i trazili su da ih testiraju o njihovom trosku.Zelim im sve najbolje.

Lol
Gost
Lol

Uopšte nije tačno da “otvore izrove” hranu, vec imate plus kolač i voće svaki dan..sinoć su bile i trešnje, za večeru. Nego ste zaboravili da kažete hvala.Jos, zašto ne tražite još veće porcije? I kafu donose, po sobama, po želji i narudžbi..

Prc CG
Gost
Prc CG

A sto poslije sedam dana,zar nije za sve isto pravilo ili vam oni trebaju za sledecu turu.

Marko
Gost
Marko

Ovima političkim Srbima ne bi valjalo da su u hotelu sa 5 zvjezdica.
Pokazali su ksrakter.
Plakali su da dođu kući a onda političke lekcije.
Sramota.

Send this to a friend