Društvo

Popa: Zadovoljna sam rezultatima koje je Institut za biologiju mora postigao

U okviru zvanične posjete Institutu za biologiju mora UCG, ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Cristina Popa upoznala se sa aktivnostima najznačajnijeg tematskog infrastrukturnog projekta Instituta “Food4Health” koji je finansiran iz predpristupnih fondova EU, te poručila da je zadovoljna rezultatima koje je Institut za biologiju mora postigao posebno iz oblasti zaštite morskog ekosistema crnogorskog primorja.

Sa ukupnim budžetom od preko 570.000 eura, ambasadorki su predstavljeni svi završeni infrastrukturni radovi na izgradnji nove, savremeno opremljene multi-funkcionalne laboratorije za uzgoj mikro-algi i kamenica (Ostrea edulis).

Ambasadorku i njenu delegaciju dočekali su direktor Instituta Aleksandar Joksimović, rukovodilac projekta Food4Health Milica Mandić i rukovodilac Aquariuma Boka Mirko Đurović.

Delegaciji, predvođenom ambasadorkom EU, pridružili su se i ambasadorka Amerike Judy Rising Reinke i ambasadori nekoliko Evropskih zemalja: ambasador Slovenije Gregor Presker, ambasador Njemačke Robert Weber, ambasador Francuske Christian Thimonier, ambasadorka Bugarske Meglena Plugtschieva, zamjenik Šefa Misije, Ambasada Rumunije Radu Gorincioi, Press centar EU Delegacije – Vuk Vujnović i EU Info Centar – Saša Palibrk.

Nakon prezentacije realizovanih aktivnosti, Popa je sa delegacijom obišla nove prostorije i uvjerila se u naporan rad i namjenski utrošena sredstva koja će služiti razvoju naučnih istraživanja u oblasti morske akvakulture.

“Najveći doprinos projekta će biti postignut formiranjem mrijestilišta kamenica u laboratorisjkim uslovima koje će se sastojati od dva dijela – dijela za uzgoj mikroalgi i dijela za kondicioniranje matičnog jata i proizvodnju mlađi kamenica. Projektom je realizovana dogradnja dijela zgrade Instituta u ukupnoj površini od oko 260m2 koja podrazumijeva formiranje moderne, kompletno opremljene „Food4Health“ laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture, sprovođenje obuka i transfera znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti”, navode iz UCG.

Delegacija je posjetila i prvi akvarijum u Crnoj Gori, Boka Aquarium, prilikom čega su se upoznali sa podvodnim svijetom Jadrana, ali i planiranim aktivnostima na EU finansiranom projektu „Exchange“ u okviru koga je planirana nova turistička ponuda koja će uvezati Aquarium Boka, Aquarium Dubrovnik i Park Prirode Hutovo Blato kroz trilateralnu saradnju, ali i izgradnju dodatnih tankova u Aquariumu Boka.

Popa je izrazila izuzetno zadovoljstvo rezultatima koje je Institut za biologiju mora postigao realizacijom sredstava iz EU fondova, posebno iz oblasti zaštite morskog ekosistema crnogorskog primorja koji predstavlja dragocjen resurs Crne Gore.

Kazala je da je posebno zadovoljna rezultatima koji su postignuti uprkos pandemiji izazvanoj korona virusom.

Send this to a friend