Društvo

Porođaju prisustvovalo 90 očeva

Tokom prošle godine broj partnera koji je prisustvovao porođaju u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) bio je 90, saopštili su iz te ustanove. Odluka KCCG da uz buduću majku u porođajnoj sali bude njen suprug ili druga bliska osoba iz porodice na snazi je od maja 2014. godine, a do sada je tu mogućnost iskoristilo ukupno njih 150, pišu Dnevne novine.

Činjenica da je u godini za nama podršku budućim majkama pružilo 50 odsto više partnera nego u prethodnih godinu i po govori o sve većem korišćenju ove mogućnosti budućih očeva.

Interesovanje za prisustvo na porođaju sve je veće, u prethodnoj godini imali smo 90 partnera koji su prisustvovali porođaju svoje žene“, kazali su u KCCG.

U Pravilniku o prisustvu partnera porođaju, koji se može naći na sajtu Kliničkog centra, stoji da porođaju može pisustvovati osoba koju trudnica odabere.

Do sada su podršku uglavnom pružali supružnici, ali je bilo takođe i nekoliko sestara, kuma, tetaka i prijateljica“, ističu u Kliničkom.

Osoba koju trudnica odabere da prisustvuje njenom porođaju dužna je platiti troškove edukacije i potrošni materijal, što ukupno iznosi 79 eura. Odluka da partner prisustvuje porođaju u Kliničkom centru na snazi je od sredine maja 2014., a ona sadži i cijenu usluge koja se do danas nije mijenjala.

Mogućnost prisustva uvedena je sa željom i ciljem da se humanizuje porođaj kao jedan od najljepših događaja u životu roditelja” ranije su saopštili u KCCG.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizuje edukaciju o prisustvu partnera na porođaju koja obuhvata konsultacije sa ginekolog akušerom, uz prezentovanje edukativnog video materijala, kao i odgovore ljekara na pitanja koja se odnose na pripreme i proces porođaja. Kada se završi edukacija, osoba koja je pohađala istu dobija potvrdu kao uslov za ulazak u porodilište.

Send this to a friend