Društvo

Poruka sa protesta izabranih doktora: Spriječiti odliv ljekara, zdravstveni radnici nezadovoljni

Foto: RTCG

Sa drugog protesta Sindikata izabranih doktora Crne Gore koji je danas održan ispred zgrade Vlade Crne Gore pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12” poručeno je da su zdravstveni radnici nezadovoljni zdravstvenim politikama posljednjih godina, te da je neophodno zaustaviti odliv ljekara.

“Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima. Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara”, rekao predsjednik Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) Igor Ljutica prenosi RTCG.

On je naglasio da je dobra stvar što se rodio SIDCG i istakao da imaju podršku i drugih zdravstvenih sindikata.

“Poznato je da ovo ne radimo zbog novca, tako da sad očuvanje primarne zdravstvene zaštite stavljamo u prvi plan, a ne zarade kako nam se pripisuje. Mi smo ovdje da zaštitimo naše i vaše zdravstvo dok neko drugi puni svoje džepove”, kazao je Ljutica.

Doktorica Natalija Popović je kazala da je njihova struka ponižena.

“Nova reforma zdravstva trebala je da bude važna, a ona je otežala rad ljekarima i zdravstvenim ustanovama. Strukovna udruženja iz regiona su me zvala i pitala me kako zemlja kandidatkinja za EU može sebi da dozvoli takve promjene. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova, a primarna zaštita je naš temelj”, rekla je Popović.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno.

SIDCG se na proteste odlučio nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Glavni odbor SIDCG pozvao je ranije građane i kolege da dođu na drugi protest.

“Molimo Vas da kao i do sada budete svjedoci u borbi za istinom sa lica terena i pomognete da svi zajedno prekinemo unistavanje primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravstvenog sistema”, navodi se u saopštenju.

Tags

26

avatar
1000
20
6
0
 
24
RakigwidoBeLvederLovcen.Djaoli ga znali
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Idite srecan vam put,tajvi nam i ne trebate

BeLveder
Gost
BeLveder

Tražili ste gledajte. Nije vam valjala vlast DPS-a, pa ste litijali sa pedofilima srpske crkve. Sad se uhvatite za uši sa Dritanom i pomire kod Joanikija…Pih!!!

Djaoli ga znali
Gost
Djaoli ga znali

Ja imam jednu u famelju, ni macku s 9 zivota joj ne bih dala da pregleda. Aliiii to je nivo samo takav, ljekarka…

Cska
Gost
Cska

A tek medicinske sestre.Pola ih je priucenih nemaju zavrsenu srednju skolu .Naprimali sve i svasta.

Lovcen.
Gost
Lovcen.

Naprimali sobarice trgovce svega i svašta treba proveriti diplome

gwido
Gost
gwido

al imaju silikone bajo moj

500H porodici D
Gost
500H porodici D

Svako ide đe mu je bolje .

Crna CG
Gost
Crna CG

Nikad im nije dosta,nikad zadovoljni,a plate sve vece i vece.Pita li ko jadne pacijente kako su oni zadovoljni,cekaju li premnogo na pregled kod izabranih i da li mogu da plate privatni pregled od primanja koja su nekoliko puta niza od ovih protestanata.

Cska
Gost
Cska

Zdravstvo nam je uzas .Niti imas dje poci da se pregledas ni ko da te pregleda.Ako se sto ne promijeni ovo je cista propast.

Rudo
Gost
Rudo

Doktori u Domovima zdravlja su rudari. Mora se naci nacina da se pomognu izabrani doktori. Podrska za te ljude.

Litije
Gost
Litije

Popove zovite, birali ste ovu vlast, sada trpite!

Pravo
Gost
Pravo

Malo im sto dobiju i plus tradicionalno ih častimo da bi nas bolje videli i to je opet malo !

Ebabil
Gost
Ebabil

Nezadovoljni? Dajte otkaz i kuci ima ko ce da radi, moj drug 2 × luconosa med.fax. i ne moze da radi jer nece politicki da se zaposli i da ga ucjenjuju.

Suza
Gost
Suza

Tuga od ne rada i discipline nidje to rasulo u svakom pogeledu nema kao u CG 😢😢😢😢

Nego što
Gost
Nego što

Kad bi izašli nezadovoljni pacijenti to bi bio najmasovniji skup održan u Crnoj Gori !

prika
Gost
prika

pregledaju? stolicu ofmakmu od stola 3 metra i kucaju izvjestaj po 15 minuta

👑🇲🇪
Gost
👑🇲🇪

Podrška svim zdravstvenim radnicima Crne Gore.

Maja
Gost
Maja

Primarna – domovi zdravlja sa pravom protestvuju, i korona je najvise njih pogodila. Ove velike zarade su u kccg – dje je ,,gospoda,, a oni u domove zdravlja su rudari.

Posteno
Gost
Posteno

Zalite se popovima !!!
Osvjezilo je,trazili ste i TISINA!!!

Zeljko
Gost
Zeljko

Kod joanikija a moze ispred vlade.

Idemooo
Gost
Idemooo

Bravo! Ajmo i prosveta

Istina je To.
Gost
Istina je To.

Proest a primaju po 3.000eur ovo je katastrofa ko ove plati pored koverata koje biraju ovima je vazda mali e to je najveci problem.

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Samo si dragi moj trebao studirati 6 god.,pa 4god.specijalizacije i onda bi bio dio ovog ‘lakomog ‘društva koje lagano živi i još pri tome ‘krade’!znamo da je predizborno vrijeme i da partijske gazde naredjuju da se mora pisati,ali ipak….

Vedrana
Gost
Vedrana

@Mirzlom.Ako si studirala/o 6 ili 9 god ko neki i znaš da pišeš i čitaš to neznači, da mozeš primat platu 10.000 a śeđet po čitav dan na tel i dobijat koverte. To ne znači da moraš na ručak u restoran svaki dan, no samo se nadajte i dičite se školom. Evo vam ga abazović i šćekić oni su vam… Više »

prika
Gost
prika

mislis skupit malo para i kupit diplomu, jel to?

Baka
Gost
Baka

E pa kad si toliko učio onda i zaradi tu platu i ne čekaj da ti neko doda kovertu i da nakon toga uništiš nečiji život.Ovo pišem iz ličnog iskustva sto je rezultiralo smrću člana porodice zbog tih što ih branis.

Send this to a friend